Varkenshouderij

Nieuws 2091 x bekeken 3 reacties

Dijksma ondersteunt proef 'Schengen für Schweine'

Den Haag – Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma is bereid om een proefproject te ondersteunen waarbij varkens onder vereenvoudigde certificeringsvoorwaarden naar een slachthuis in Duitsland of België mogen.

Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De toezegging lijkt het begin voor 'Schengen für Schweine'.

"Certificeringseisen voor diertransporten naar een andere lidstaat kunnen worden versoepeld als de risico's voor dierenwelzijn of verspreiding van dierziekten klein zijn én er een wettelijk kader bestaat om deze versoepelingen door te voeren", schrijft Dijksma. Dit beleid kan de regionale en Europese interne markt verbeteren en voor Nederland een vermindering van de controle- en uitvoeringskosten opleveren. De tarieven voor keuringen door de inspectiedienst NVWA zijn dit jaar aanzienlijk gestegen.

In de nieuwe Europese Gezondheidswet voor Dieren, waaraan in Brussel wordt gewerkt, komt een bepaling die inhoudt dat landen onderling kunnen afspreken dat slachtdieren die de grens overgaan rechtstreeks naar het slachthuis kunnen zonder dat een exportkeuring nodig is. Slachtdieren ondergaan dan alleen de normale ingangskeuring bij de slachterij.
Dijksma heeft bij de Europese Commissie gevraagd naar de mogelijkheden om bepaalde lagere regelgeving alvast in concept uit te werken, voordat de hoofdverordening wordt vastgesteld. Hierbij kan een proefproject, dat samen met naburige lidstaten wordt uitgevoerd, ondersteunend zijn.

Laatste reacties

 • Biggemans

  idéé NVWA en FAVV samen om de tafel,

 • w v gemert

  Komt mij zeer ongeloofwaardig over gelet op haar besluiten van de laatste maanden.

 • Elevage

  er was toch iets met klepkeuringen.....................
  en dan nu weer dit.
  Kan zij gestopt worden???
  De landbouw mag met haar enorme export toch een vertegenwoordiger verwachten die positief in de markt staat en haar boeren ondersteunt!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.