Varkenshouderij

Nieuws 383 x bekeken

Britten krijgen nieuwe varkensnotering

Londen – De varkensnotering van het Britse schap BPEX wordt op een andere leest geschoeid. De informatie voor de nieuwe All Pigs Price (APP) komt voortaan van de tussenhandel en niet meer van de slachthuizen die de varkens opkopen.

De nieuwe notering vervangt de bestaande DAPP, de Deadweight Average Pig Price. Die was altijd gebaseerd op informatie van de vleesbedrijven maar dat is niet meer houdbaar nu twee van de grootste Britse ondernemingen in de sector, Cranswick en Karro, hun medewerking hebben stopgezet. BPEX is daarom op zoek gegaan naar een nieuw systeem waarbij de 'input' komt van de zogenaamde marketing-groepen ofwel de tussenhandel alsmede van enkele grote varkensfokkers zelf.

De nieuwe APP wordt op 16 april voor het eerst vastgesteld voor varkens die geslacht zijn in de week die begint op 31 maart. Om de sector te laten wennen, wordt de eerste zes maanden ook nog een DAPP bekend gemaakt. De National Pig Association zegt daarbij te verwachten dat de noteringen weinig van elkaar zullen verschillen omdat het in principe om dezelfde varkens en dezelfde transacties gaat. Een klein verschil is echter mogelijk omdat de tussenhandel meer afnemers kent dan alleen de grootste vleesbedrijven. ''Zowel inkopers als verkopers hebben een betrouwbare wekelijkse prijsindicatie nodig voor de contractonderhandelingen en de nieuwe APP zal daarbij net zo relevant zijn als de DAPP,'' aldus de bond van varkenshouders. Overigens wordt de nieuwe notering niet gebruikt om de Britse referentieprijs door te geven aan Londen en Brussel. Daarom zullen de vleesbedrijven volgens BPEX gegevens moeten blijven aanleveren om aan de rapporteringsplicht van de EU te voldoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.