Varkenshouderij

Nieuws 851 x bekeken 2 reacties

België scherpt salmonella-normen aan

Brussel - Niet meer vijf, maar drie op de vijftig varkenskarkassen in Belgische slachthuizen mogen positief testen op de aanwezigheid van de salmonella-bacterie.

Slachthuizen die de drempel overschrijden, zijn genoodzaakt aanvullende hygiënemaatregelen te nemen. De aanscherping van de norm gaat 1 juni dit jaar in. Dat meldt de Vlaamse nieuwssite VILT.

België zet met deze beslissing een Europese verordening om in nationale regelgeving. Slachthuizen waar toch meer dan drie op vijftig varkenskarkassen met salmonella worden aangetroffen, moeten in eerste instantie maatregelen treffen om de hygiëne tijdens het slachten verbeteren. Daarnaast moet er ook een evaluatie van de procesbeheersing en van het controlesysteem komen. Tevens wordt gekeken naar de herkomst van de slachtvarkens. Zo kan het slachthuis aan de bedrijven die de dieren aanleveren de nodige kennis verstrekken, zodat de varkenshouders hun hygiënemaatregelen kunnen verbeteren.

Het Belgische Voedselagentschap is verantwoordelijk voor de controles op de naleving van dit salmonella-criterium. Salmonella is de tweede grootste oorzaak van bacteriële voedselinfecties in België, na campylobacter. De belangrijkste bronnen van salmonellabesmetting zijn eieren, pluimveevlees en varkensvlees.

Laatste reacties

  • Biggemans

    Deze varkens zijn Hollandse tempo's, en nog beren ook.
    Beter een foto van onze kwaliteitsvarkens laten zien,

  • petit

    prachtige opmerking...., perfect verwoord

Of registreer je om te kunnen reageren.