Varkenshouderij

Nieuws

Baconsector vreest nieuwe regels

Londen – De Britse baconsector vreest voor de gevolgen van nieuwe voorschriften rond de etikettering die eind dit jaar in gaan. Als bacon dan meer dan 5 procent water bevat, dan moet dat apart op de verpakking vermeld worden.

Momenteel ligt de grens bij 10 procent, waar veel bacon onder blijft, maar als dat wordt opgetrokken zal de meeste bacon wel onder de regels gaan vallen.

Britten zijn grote gebruikers van bacon, waarvan een groot deel echter wordt aangevoerd uit Nederland en Denemarken. Bij de productie van vrijwel alle bacon komt water te pas. Alleen drooggerookte bacon bevat geen water, maar voor alle andere processen is water vereist, wat meestal leidt tot een watergehalte van meer dan 5 procent. Op grond van de Europese voedingsinformatie- en consumentenregulering moet dat straks op de verpakking vermeld worden. De baconproducenten en -verkopers zijn bang dat dat veel consumenten op het verkeerde been zal zetten. Mensen zullen ook in de veronderstelling verkeren dat er opeens wat aan de bacon is veranderd, terwijl in werkelijkheid alleen de regels anders zijn geworden, stelt de Provision Trade Federation die de sector vertegenwoordigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.