Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Amerikaans fonds voor onderzoek PED-virus

Des Moines - Het Amerikaanse National Pork Board (NPB) trekt in totaal omgerekend 825.000 euro uit voor meer onderzoek naar het PED-virus.

Ook gaan partijen uit onder andere de veterinaire wereld en de voerindustrie samenwerken om de ziekte te bestrijden.

De Amerikanen werken daarbij samen met Canadese instellingen, aangezien daar het virus ook steeds actiever is. Het nieuwe onderzoek richt zich onder andere op het voer bij de verspreiding van het virus. Mogelijk speelt bloedplasma in biggenvoer een rol, bleek al eerder uit Canadees onderzoek. Ook wordt geld gebruikt voor onderzoek naar de maternale immuniteit van zeugen en het verkrijgen van meer inzicht in de verspreiding van het virus.

Karen Richter, voorzitter van de NPB noemt PED de belangrijkste en meest verwoestende ziekte waar de sector de afgelopen decennia mee te maken heeft gehad. Volgens de Amerikanen zijn alleen al in januari 1,3 miljoen biggen uitgevallen door toedoen van de ziekte. De Amerikaanse vleesvarkensmarkt reageert daarop met hogere contractnoteringen voor de komende maanden.

Het aantal besmette bedrijven in de Verenigde Staten bedraagt inmiddels ruim 4.100 stuks. De staat Iowa heeft met ruim 1.400 bedrijven waar het virus is aangetoond veruit de meeste problemen. In buurland Canada zijn inmiddels bedrijven in meerdere staten geïnfecteerd. Het virus is ook actief in Azië, onder andere in China, Vietnam en de Filipijnen. Deze week was er voor het eerst een verdenking in Japan. Tot nu toe is het virus nog niet in Europa geconstateerd. De vakgroep varkenshouderij van LTO bespreekt het onderwerp volgende week en wil voor ze waarschuwingen afgeeft eerst meer informatie hebben over het virus.

Rene Stevens

Eén reactie

  • Tukkerdairies

    Ze hebben ook de meeste varkens in


    iowa

Of registreer je om te kunnen reageren.