Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

Varkensstapel krimpt met 0,8 procent

Den Haag - Het totale aantal vleesvarkens, biggen en fokvarkens lag op 1 december 2013 op 12,01 miljoen. Dat betekent een daling met 0,8 procent ten opzichte van december 2012. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Alleen het aantal jonge varkens tot 50 kilo daalde tussen december 2012 en 2013 met 4,6 procent naar 4,73 miljoen. Aangezien dit de grootste categorie is binnen de totale varkensstapel, telt die daling zwaar door. De omvang van de vleesvarkensstapel groeide tussen 1 december 2012 en 2013 met 0,5 procent naar 4,21 miljoen stuks. Het aantal biggen bij de zeug nam het meest toe (plus 5,3 procent naar 1,97 miljoen). Die forse stijging is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de verplichte omschakeling bij vermeerderingszeugen van individuele huisvesting naar groepshuisvesting voor 1 januari 2013. Daardoor zakte het aantal fokvarkens zwaarder dan 50 kilo in december 2012 en april 2013 naar een dieptepunt van net iets minder dan 1,09 miljoen. Die hoeveelheid lag op 1 december vorig jaar weer op 1,1 miljoen. Dat is een stijging met 1,2 procent ten opzichte van de laatste maand van 2012.

Laatste reacties

 • BW

  Ik vraag me af of de cijfers van het CBS wel kloppen. Volgens mij vult niemand die serieus in. Ik zelf vul ze nooit in omdat dit m.i. alleen maar stemmingmakerij is.

 • w v gemert

  Ik sluit mij aan bij BW ik gooi standaard die formulieren weg, het is niet in belang van de sector om deze gegevens te verstrekken is mijn overtuiging.

 • Wim Toornstra

  Wij zenden ook niets meer in. Niet naar agrovision en ook niet naar het CBS.

 • Mozes

  Waarom is het voor sommige varkenshouders zo moeilijk om deze cijfers onder ogen te zien? Als je ziet hoe ver het aantal melkkoeien de afgelopen 30 jaar gedaald is. We zitten nu op een aantal wat lager is dan een eeuw geleden. Toch is er geen melkveehouder die deze cijfers probeert weg te moffelen. De varkenshouders hierboven wel.

 • W Geverink

  Beste Mozes. Vooral jij daar in Nederland zou moeten weten dat hoe minder ze van je weten hoe beter het is. Statistics Canada heeft het ook al jaren zonder mijn gegevens moeten doen omdat ik net als veel van mijn collega's vind dat het ze daar niks mee te maken hebben. Alle gegevens die je weggeeft kunnen door de overheid tegen je gebruikt worden.

 • BW

  Mozes het is helemaal niet moeilijk de cijfers onder ogen te zien. Je hebt er alleen helemaal niks aan. Het wordt alleen tegen je gebruikt. Bovendien moet het gratis ingevuld worden, terwijl als ik iets van de overheid gedaan wil hebben het mij dan bakken geld kost.

 • Mozes

  Sluitende veeadministratie is nodig voor de mestwetgeving en nog meer voor het antibiotica-reductiebeleid. Zonder sluitende veeadministratie vallen wij terug naar het Deense systeem.

  Om zicht te hebben op de aanwezige veeaantallen heeft men helemaal geen cijfers van CBS nodig. Al het vee wat aangevoerd of afgevoerd wordt moet gemeld worden. Dubbel gemeld worden zelfs: door jouzelf en door de wederpartij. Je kunt er dus vanuit gaan dat de cijfers over de Nederlandse veestapel zeer betrouwbaar zijn.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.