Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Varkensprijs onderuit door sluiting Rusland

De Nederlandse en Duitse varkensprijzen gaan deze week fors onderuit door de sluiting van de Russische grenzen voor Europees varkensvlees van afgelopen woensdag.

Rusland nam dat besluit als gevolg van uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Litouwen. Afgelopen vrijdag verlaagden de Duitse slachterijen Tönnies en Vion Nord hun prijzen al met 5 cent naar €1,54 per kilo. Vion volgt deze week.

De overige Nederlandse slachterijen Compaxo, Hilckmann en Van Rooi Meat zullen de prijsverlaging van Vion niet (geheel) volgen. Zij hielden hun noteringen vorige week gelijk, terwijl de varkensprijs van Vion nog met 2 cent steeg.

De boycot van Rusland komt op een uiterst ongelegen moment. De varkensprijzen kropen in januari weer wat uit een diep dal aan het eind van vorig jaar. Varkenshouders hebben een prijsstijging hard nodig om hun verliezen uit de afgelopen maanden te compenseren. Rusland is veruit de belangrijkste importeur van varkensvlees uit de EU. Het land nam vorig jaar tot en met november ruim 700.000 ton varkensvlees van de EU af. Dat is een kwart van de totale EU-export. Nederlands exporteerde vorig jaar 55.000 ton naar Rusland. Voor die uitvoerhoeveelheden zullen Europese varkensvleesbedrijven even een andere bestemming moeten zoeken. Als dat niet lukt gaat het vlees de diepvries in en komt later weer op de markt. Dan houdt het diepgevroren vlees een prijsstijging weer langer tegen.

Tot overmaat van ramp wil Rusland zijn grenzen eind deze maand weer openen voor varkensvlees uit de de Verenigde Staten, dat vrij is van de groeibevorderaar Ractopamine. Amerikaans varkensvlees mag Rusland niet meer binnen sinds september vorig jaar vanwege het grootschalige gebruik van het in Rusland verboden middel. Daaruit blijkt dat Rusland zijn grens zonder pardon langdurig sluit voor varkensvlees dat niet aan zijn eigen voldoet. "Als de Russische boycot lang duurt, daalt de Nederlandse varkensprijs in totaal met 20 cent per kilo in de komende weken", verwacht directeur Marc van Rooi van slachterij Van Rooi Meat in Helmond. Communicatie-directeur Marc van der Lee van Vion geeft geen voorspelling over de verwachte prijsdaling. "Dat er een prijsdruk komt is zeker. Rusland neemt niet alleen veel varkensvlees van de EU af, maar is ook uiterst belangrijk voor de vierkantsverwaarding van het varkenskarkas", legt hij uit.

Alle hoop van de gehele Europese varkenssector is gevestigd op het snel versoepelen van de houding van Rusland. Veterinaire inspecteurs uit dat land hebben de varkenspestsituatie in Litouwen afgelopen weekend bekeken. Zij komen later deze week met hun bevindingen. Daarna zullen Russische autoriteiten beslissen of hun importverbod voor de hele EU blijft gelden of alleen voor Litouwen.

Als Rusland zijn importverbod voor de hele EU handhaaft, zullen de VS en Brazilië het EU-gat opvullen. Dat kunnen zij onmogelijk op zeer korte termijn. De VS exporteerden in 2012 ruim 100.000 ton naar Rusland, maar kunnen die hoeveelheid op termijn opvoeren. Zij voeren jaarlijks immers zo'n 2,3 miljoen ton varkensvlees uit. De Braziliaanse uitvoer naar Rusland was vorig jaar 135.000 ton. De totale Braziliaanse export lag toen op 517.000 ton. Dit jaar verwacht Brazilië 590.000 ton te exporteren. Een grotere Russische vraag kan daaraan bijdragen. Braziliaanse exporteurs gingen eind vorig jaar nog uit van een stabiele Russische vraag.

Laatste reacties

  • Mtstermors1

    Ze weten nu al dat de prijs 20 cent gaat zakke. Als die moet stijgen kunnen ze nooit in het voren kijken

  • niet

    ach het komt de slachterijen wel goed uit goedkoop vlees in de koelcel en straks gedoseerd de markt oplaten komen om de prijsstijgingen te niet doen. Boerderij jullie worden ook bedankt hoor knap dat jullie er ook veel van weten!!!

  • m.en.mh.miedema

    Europa zou zijn grens eens moeten sluiten voor produkten die niet aan de hier geldende voorschriften voldoen. Geen rundvlees meer uit Zuid Amerika, geen pluimveevlees uit Azie, geen batterij eieren uit Oekraine, etc. Oh nee, dat kan natuurlijk niet, dan krijg je ruzie met de inkooporganisaties van de supers, stijgen de prijzen voor die 'arme' consumenten en krijgen je eigen veehouders mogelijk betere prijzen voor hun produkten. Dat is dus drie keer niks! (cynisch bedoelt).

Of registreer je om te kunnen reageren.