Varkenshouderij

Nieuws 2470 x bekeken 1 reactie

Vaex zoekt kwaliteitsbiggen op beurs

Venray - Het varkens- en veehandelsbedrijf Vaex Group in Reek zoekt vermeerderaars, die wekelijks 2.000 kwaliteitsbiggen voor export naar Duitsland en Polen kunnen leveren. Dit doet het bedrijf deze week via het verspreiden van een nieuwsbrief op de beurs Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Venray.

Vaex Group zoekt de biggen voor zijn klanten (vleesvarkenshouders) in Duitsland en Polen. "Die kunnen biggen gebruiken van meerdere herkomstbedrijven, maar wel met dezelfde gezondheidsstatus en Duroc- of Tempo-genetica", vertelt Vaex-inkoper Patrick Vlemmings.

Nederlandse vermeerderaars verliezen volgens hem terrein in het buitenland zijn biggen op het gebied van gezondheid ten opzichte van andere exporterende landen, zoals Denemarken. Vaex Group heeft daarom een jaar geleden een eigen dierenarts (Jack Segers) in dienst genomen om de gezondheidsstatus van zijn eigen biggen te controleren en te bewaken. "Dat geeft buitenlandse vleesvarkenshouders, die onze biggen kopen, meer zekerheid ten aanzien van de gezondheid. Wij matchen kleinere koppels van 250 tot 500 biggen met dezelfde gezondheidsstatus en genetica aan één afnemer", zegt Vlemmings.

Vaex Group betaalt biggen uit op basis van de Duitse Nordwest-notering, die iedere week op maandag bekend is voor de week daarvoor. Afhankelijk van de kwaliteit kan een vermeerderaar een toeslag bovenop die prijs krijgen.

Eén reactie

  • Tiens

    Naast gezondheid is het gewicht minstens zo belangrijk: niet onder de 28 kg.

Of registreer je om te kunnen reageren.