Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

VVP teleurgesteld over schrappen voerligbox

Zwolle - Het Verenigd Varkenshouderij Platform (VVP) is teleurgesteld dat de voerligbox met uitloop is geschrapt uit de Maatlat Duurzame Veehouderij. Dat betekent dat voor dit groepshuisvestingssysteem geen fiscale voordelen meer gelden volgens de regelingen MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige aftrek milieu-investeringen). De VVP begrijpt niet waarom het ministerie van EZ nu zelf voor systeemkeuzen gaat. Er zijn veel groepshuisvestingssystemen met allemaal hun eigen voor- en nadelen. Er wordt er nu één uitgehaald en uitgezonderd, aldus de VVP, die verder meldt druk te willen blijven uitoefenen om de maatlat op dit punt te wijzigen.

Laatste reacties

 • BW

  Ik heb op mijn zeugenbedrijf in 2007 250 ligboxen met uitloop gemaakt. In 2013 heb ik alle zeugenboxen vervangen door boxen met uitloop. Nu wil ik uitbreiden met 400 zeugen zodat ik totaal 1000 zeugen heb. Mijn vergunningen zijn met binnen. Hier heb ik vanaf 2009 mijn best voor gedaan om deze te krijgen. Omdat ik vind dat je op een modern bedrijf maar 1 systeem moet hebben om het overzichtelijk te houden kan ik nu ineens niet meer aan een Vamil meedoen? Aan zo'n overheid heb je helemaal niks!! Niets is zo veranderlijk als het weer zeggen ze wel eens. Nou, de overheid doet er niet voor onder.

 • evanderpasch1

  En er is niks diervriendelijker ze kunnen mooi met rug tegen de tussenhekken liggen en een zeug die iets afwijkt sluit je direkt tijdelijk op, in grote groepen blijven kreupele zeugen vaak veel te lang liggen

 • Mtstermors1

  Dat is nou net niet wat ze willen. Dat de zeug vast komt te zitten. En als ze vast zitten kunnen ze ook niet kreupel worden. Maar in groepshuisvesting heb je dat ook niet. Hoezo nog boxen met uitloop bouwen als het toch verboden word.

 • BW

  Mtstermos1 ik heb precies gedaan wat de overheid wilde. Waarom zou ik (om 1 systeem te houden) alle boxen eruit moeten gooien om bij mijn nieuwbouw toch in aanmerking te komen voor Vamil? Dit is toch van de zotte. Daarbij komt nog dat mijn milieu/bouw vergunning aangepast moet worden. Moet ik weer het gehele traject in. Kost me weer enorm veel tijd en geld.

 • John*

  voerligbox met uitloop moet kunnen mits deze voorzien is van een 100% dichte vloer in de box en het liefst nog 10 centimeter erachter! Als de zeugen los lopen houden deze de boxen prima zuiver en het is toch mogelijk om de zeugen tijdens het voeren en scannen vast te houden. Op deze manier gaan de zeugen echt wel los want poep scheppen heb je na een week wel bekijken, zeker bij 1000 zeugen.

 • mt

  Succes BW met de uitbreiding woon je in welke regio woon he?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.