VarkensNieuws

Tweede geval varkenspest in Polen

Warschau – Er is een tweede geval Afrikaanse varkenspest bij een wild zwijn gevonden in Polen. Het besmette zwijn werd gevonden op 15 kilometer van het eerste geval, dat werd ontdekt op 3 kilometer van de grens met Wit-Rusland.

De Europese Commissie heeft  besmette gebieden in het oosten van het land aangewezen waar extra maatregelen zijn ingesteld. In de aangewezen gebieden zijn extra controles en is extra toezicht op de bewegingen van de wilde zwijnen. Ook de varkensbedrijven in deze regio’s krijgen te maken met extra toezicht en controles.

De Britse varkenshouderij-organisatie NPA denkt dat Afrikaanse varkenspest die nu is opgedoken in Litouwen en Polen, eerder door besmette voedingswaren in deze landen is binnengebracht, dan door wilde zwijnen is verspreid. Dat zou een team van veterinairen na een spoedbezoek aan Litouwen hebben geconstateerd. Volgens de deskundigen scharrelen wilde zwijnen in deze tijd van het jaar hooguit een paar kilometer in de rondte. Naar hun mening hebben de besmette zwijnen uit vuilnisbakken gegeten of hebben ze door jagers of andere passanten weggegooid eten opgepikt. De NPA wijst er daarbij op dat het eigen ministerie in Londen in verband met de varkenspest juist weer heeft gewaarschuwd tegen het illegaal invoeren van vlees en voedingswaren.

Volgens woordvoerder Dé van de Riet van de COV (Centrale Organisatie voor de Vleessector) is binnen de EU alles erop gericht om het probleem binnen de perken te houden en op zo’n kort mogelijke termijn de exportrestricties van tafel te krijgen. Tot nog toe beperken de exportrestricties voor varkensvlees uit de EU zich tot Rusland en de andere landen van de douane-unie Wit-Rusland, Kazachstan en Rusland.

Beheer
WP Admin