Varkenshouderij

Nieuws 6232 x bekeken 12 reacties

‘Stop met op straat gooien van kostprijs’

Oosterwolde - Eric Douma, voorzitter van vakgroep varkenshouderij van LTO-Noord, vindt dat de varkenshouderij op moet houden met het op straat gooien van de kostprijs. "Dat werkt opbrengstverlagend. Een bakker deelt zijn kostprijs toch ook niet."

 

Douma is wel voor meer transparantie en openheid. "Een keten kan niet transparant genoeg zijn. In het geval er wel iets mis gaat, zeg het de afnemer direct en wees eerlijk. Het komt altijd uit."

De varkensvoorman ziet dat de varkenshouderij in een transitie zit naar een nieuw tijdperk. De tijd van grote instituten en coöperaties is voorbij. Bedrijven als Tönnies of Vion nemen de hele sector niet bij de hand om de regie te voeren. Er ontstaan steeds meer kleine, verticale collectieven die goed bestuurbaar zijn. De sector wordt daarom steeds pluriformer. Sommige varkenshouders vinden elkaar op welzijn, zij hebben zeugen los in het kraamhok. Weer anderen focussen op diergezondheid en markt, zoals Frievar. Zo ontstaan allerlei kleine collectieven met een eigen dynamiek waar trots van de ondernemers van afstraalt, stelt Douma vast.

Het organiseren en clusteren door varkenshouders werkt opbrengstverhogend, is de mening van Douma. Voorwaarde is dat de schakels in deze kleine ketens allemaal iets toevoegen. Als voorbeeld haalt hij dierenarts Rudolf Raymakers aan die onlangs een prijs won voor zijn rol in de varkenshouderij.

 

> Lees meer in Boerderij magazine van 18 februari

Laatste reacties

 • rog40

  dat roep ik al jaren maar in de nieuwe oogst blijft het ook nog steeds staan dus daar eerst mee beginnen.

 • w v gemert

  Ik ben blij dat bij LTO dat nu ook geroepen wordt, dan kunnen ze samen met de NVV dat regelen.

 • sturk

  Een goed verhaal, maar het moet niet te kleinschalig worden Coöperaties
  kunnen het zo wie zo niet.Te log, inefficiënt, geen bezieling, makkelijk werken met geld van een ander.

 • nhlm5040

  Als de melkveehouderij dat ook nog eens gaat doen!!!!!!

 • melkveehouder .

  Laat het ons nou eens in één keer goed regelen. Géén gecombineerde opgave meer in mei, maar in december. Die vervloekte oorspronkelijke meitelling is ooit bedoeld geweest om de voedselbehoefte van de bevolking veilig te stellen. Jaren geleden heb ik eens gebeld met het ministerie met de vraag waarom we deze meitelling eigenlijk nog moesten aanleveren in een tijd van voedseloverschotten. Het antwoord was toen; 'vanwege de statistiek'. Ik heb toen geopperd dat het voor de statistische juistheid van de gegevens ( er kunnen in een bouwplan altijd nog wijzigingen voorkomen) beter was de gegevens in december aan te leveren, en de meitelling alleen maar ten faveure van de handel was die de boer op basis van de aangeleverde gegevens mooi kan uitspelen. De bewuste heer reageerde erg ongemakkelijk na mij opmerking, doch kan mijn argument niet weerleggen. Meermaals heb ik dit aangekaart, maar helaas zonder resultaat. Het is makkelijk handelen in agrarisch Nederland als je eenzijdig in de kaarten van een ander kunt kijken. In iedere anders sector zou de Nma er al bovenop gekropen zijn. Ik dacht dat na het wegsturen van supermarktvriend Pieter Kalbfleisch er een frissere wind was gaan waaien, maar ik merk er nog weinig van.

 • politiek

  Positief is de visie van Eric Douma va LTO Noord. Hij durft te spreken over trots en kracht van de eigen sector. Dat zal denk ik ook meerdere deelsegmenten zijn met een meeropbrengst in euro,s voor bewuste boer/ondernemer.. Geen enkelvoudig bulkproduct dus meer. Dat kan men namelijk in het buitenland efficienter en goedkoper.
  Iedereen is dan winaar. De boer , het varken, de consument.

 • hertha

  Niet alleen stoppen met het bekend maken van de kostprijs, ook stoppen
  met de opbrengst voorspellingen, die komen negen van de tien keer niet uit.

 • P.boertje

  gewoon niemand meer in de keuken laten kijken

 • landboer

  Ja goed idee opgave in december heb ik ook wat meer tijd!

 • koestal

  In de melkveehouderij wordt steeds de kritieke melkprijs genoemd ,dat is ook erg gemakkelijk voor de directies van de zuivelondernemingen,dan gaan ze daar net een cent boven zitten,en zitten glimlachend achterover

 • Paul65

  Toen de DLV aan de hand van kostprijsberekeningen liet zien dat invoering van welzijnswetgeving de sector de kop zou kosten en de politiek dit signaal serieus opppakte, heb ik daar toen niemand over gehoord? Maar misschien heb ik zelf ook wel een selectief gehoor..............

 • Jonas Brabant

  Heeft de politiek dat signaal serieus opgepakt?? Welke welzijnswetgeving is er niet doorgedrukt dan? Of heb ik iets gemist??

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.