Varkenshouderij

Nieuws

Rusland staat import verhit varkensvlees uit EU toe

Moskou - Rusland staat de import van verhit varkensvlees uit de EU weer toe. Dat heeft het Russische ministerie van landbouw dit weekend besloten.

Rusland sloot zijn grenzen anderhalve week geleden voor al het Europese varkensvlees door uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Litouwen. De Russische boycot heeft grote effecten voor de varkensprijzen in Europa. De Duitse varkensnoteringen daalden de afgelopen twee weken in totaal met 7 cent per kilo geslacht gewicht. Nederlandse slachterijen zullen die prijsdaling naar verwachting volgen. Rusland verbiedt de invoer van niet verhit varkensvlees en levende varkens nog steeds. De Europese Commissie overlegt koortsachtig met de Russische autoriteiten om die boycot ook ongedaan te maken.

Rusland neemt een kwart (zo'n 800.000 ton productgewicht) van de totale Europese export van varkensvlees voor zijn rekening en is daarmee de belangrijkste buitenlandse klant van Europese varkensvleesbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.