VarkensNieuws

Rusland: importban niet snel opgeheven

Moskou – De Russische voedselwaakhond Rosselkhoznadzor heeft vleesimporteurs in eigen land gewaarschuwd dat ze geen snelle oplossing van de importban voor Europees vlees moeten verwachten.

In een verklaring heeft Rosselkhoznadzor-chef Sergej Dankvert aangegeven dat hij verwacht dat het zeker twee maanden kan duren voordat de EU voldoende antwoord kan geven op de vragen van Rusland.

Rusland ziet de wilde zwijnen als de grote verspreiders van de Afrikaanse varkenspest. Het land wil van de EU inzicht in de bewegingen van de populaties in de verschillende lidstaten. Op zijn website wijst Rosselkhoznadzor op de grootte van de populaties wilde zwijnen in een aantal landen: 60.000 tot 65.000 in Litouwen; 250.000 in Polen, en 4,5 miljoen in de hele EU. Volgens Rosselkhoznadzor is de zwijnenpopulatie in Centraal-Europa tien keer groter dan in Rusland en daarmee zijn de risico’s op verspreiding van het virus dus ook veel groter, aldus de Russen. De Afrikaanse varkenspest kwam via wilde zwijnen in Oekraïne, Wit-Rusland en nu in Litouwen. Moskou is bezorgd over Polen en acht de kans groot dat ook dit land via wilde zwijnen het virus binnen zijn grenzen krijgt.

Litouwen heeft intussen de EU 20 miljoen euro gevraagd om een programma uit te voeren om verspreiding van het virus tegen te gaan, meldt persbureau ItarTass. Het land wil een hek bouwen op de grens met Wit-Rusland, een verscherpte monitoring, uitbreiding van de lab-capaciteit, bouw van reiniging en desinfectieplaatsen voor vrachtwagens en de kadaverophaaldiensten verder verbeteren.

Beheer
WP Admin