Varkenshouderij

Nieuws 10 reacties

Rusland: importban niet snel opgeheven

Moskou - De Russische voedselwaakhond Rosselkhoznadzor heeft vleesimporteurs in eigen land gewaarschuwd dat ze geen snelle oplossing van de importban voor Europees vlees moeten verwachten.

In een verklaring heeft Rosselkhoznadzor-chef Sergej Dankvert aangegeven dat hij verwacht dat het zeker twee maanden kan duren voordat de EU voldoende antwoord kan geven op de vragen van Rusland.

Rusland ziet de wilde zwijnen als de grote verspreiders van de Afrikaanse varkenspest. Het land wil van de EU inzicht in de bewegingen van de populaties in de verschillende lidstaten. Op zijn website wijst Rosselkhoznadzor op de grootte van de populaties wilde zwijnen in een aantal landen: 60.000 tot 65.000 in Litouwen; 250.000 in Polen, en 4,5 miljoen in de hele EU. Volgens Rosselkhoznadzor is de zwijnenpopulatie in Centraal-Europa tien keer groter dan in Rusland en daarmee zijn de risico's op verspreiding van het virus dus ook veel groter, aldus de Russen. De Afrikaanse varkenspest kwam via wilde zwijnen in Oekraïne, Wit-Rusland en nu in Litouwen. Moskou is bezorgd over Polen en acht de kans groot dat ook dit land via wilde zwijnen het virus binnen zijn grenzen krijgt.

Litouwen heeft intussen de EU 20 miljoen euro gevraagd om een programma uit te voeren om verspreiding van het virus tegen te gaan, meldt persbureau ItarTass. Het land wil een hek bouwen op de grens met Wit-Rusland, een verscherpte monitoring, uitbreiding van de lab-capaciteit, bouw van reiniging en desinfectieplaatsen voor vrachtwagens en de kadaverophaaldiensten verder verbeteren.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Niet lullen maar schieten.

 • fransderondhoeven

  afschieten of de partij voor de dieren ze allemaal een enting laten geven doen ze eens wat nuttigs

 • schoenmakers1

  jammer voor de varkenshouders, maar wel logisch, hoeveel heeft Europa zich de laatste tijd al niet beziggehouden met binnenlandse aangelegenheden daar, en ja, de russen hebben wel een punt dat de wilde zwijnen populatie de hand uitloopt

 • kdiepeveen1

  dit kunnen we helaas niet meer terug draaien maar dit is iets wat ons allemaal veel geld gaat kosten. De leden van de EU moeten toch strengere toelatingseisen gaan opstellen om een nieuw lid toe te laten anders blijven we ons in de vingers snijden.

 • dommelje

  zo is da

 • beertje

  ik denk njet

 • nou nou wat hebben we het nu voor elkaar .denken ze in den haag ( Europa ) nou echt dat ze Poetin de les kunnen lezen ? met dat gezeur van Greenpeace en die homo s nou echt niet hoor . de boer kan dit allemaal gaan betalen .het koningshuis en wat ministers gaan ook naar Sotsji dit kunnen de werkende burgers van Nederland ook allemaal betalen . kunnen ze lekker amerikaans varkensvlees eten .ze hebben niet in de gaten dat bijna heel Nederland afhankelijk is van de boeren . het word tijd dat we er een keer tegen in gaan dit gaat niet goed zo .

 • w v gemert

  Zoals ze nu handelen die Russen met import stop zo gaat het straks ook met de gasleveringen.

 • 1034942

  Als er geen wilde zwijnen geruimd worden, worden straks varkensbedrijven geruimd.Als het aan de geitenwollensokken-populatie ligt,weet je waar hun voorkeur naar uitgaat.Er is nog geen vaccin tegen dit type varkenspest.Het virus is al een paar duizend kilometer over Russisch gebied getrokken en onderweg naar Den Haag Die alvast klepkeuring heeft aangekondigd.

 • jop

  Ja van gemert volgens mij krijg je gelijk,ik ben het met je eens.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.