Varkenshouderij

Nieuws 3548 x bekeken 49 reacties

Prijsdaling NVV-biggen voorbij

Barneveld - De biggenprijs van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders blijft volgende week gelijk op €50,00 per stuk. De bond spreekt van een krap aanbod van biggen. Bovendien is de plaatsing bij vleesvarkenshouders redelijk, ondanks de daling van de varkensprijzen in de afgelopen weken.

Duitse slachterijen lieten hun varkensprijzen vandaag overigens niet verder zakken. Die prijzen gelden tot en met aanstaande maandag. Wat slachterijen vanaf komende dinsdag met hun prijzen doen, willen zij niet zeggen. De NVV-biggennotering ligt €2,50 lager dan een jaar geleden.

Laatste reacties

 • Knor Knor

  Hallo, wakker worden. Iedereen ziet dat de biggen prijs moet zakken. Behalve de vakbond van vermeerderaars. Wie neemt dit nog serieus!? Dan maar het mes in de toeslagen.

 • Wim Toornstra

  Altijd het zelfde gezeik met die NVV
  Geen vv houder meer lid

 • 2807

  pigtown, gelijk heb je. volgende week kan zeugenhouder biggen leveren met 2 euro minder toeslag, net afgesproken. anders geen biggen. hij wil ze toch kwijt.

 • 2807

  is dit een bericht van vorig jaar!? kappen met die notering. Ze hebben niks geleerd. Ga mijn contributie terugvorderen, afgelopen. fokkers maar spekken en mesters kapot laten gaan.

 • steenbok1

  toeslagen betalen de mesters zelf hoor

 • Knor Knor

  Beurs heeft het begrepen: -2, nvv zal moeten corrigeren. Andere noteringen ook -3.

 • c.putten

  van wie moeten die corrigeren,ze bepalen met 2 man de prijs,allabei ook nog fokker .

 • jan hien

  gewoon geen biggen opleggen over 4 mnd. zijn de varkens nog geen zak waard, lossen koppels niet opleggen. Vasten koppel moet je wel opleggen de fokker kan er ook weinig aan doen dat de NVV zullen idioten prijzen neer zet, ze hebben er geen verstand van .Nieuw bloed moet in die commissie ze slaan de plank finaal mis

 • a.van.hoof1

  De biggenprijs wordt nog altijd bepaald door vraag en aanbod.Niemand dwingt je toch biggen op te leggen. Er zijn mesters genoeg die wel deze prijs willen betalen en anders ga je toch zelf biggen fokken. Ben je van alle gezeur af. Dat wil niet zeggen dat ik niet vind dat de vleesprijs veel te laag is. Maar om dat allemaal op de kokker af te schuiven is wel erg krom.
  Ik heb trouwens een gesloten bedrijf.

 • Biggemans

  Kan niet blijven bestaan, de 1e 2 maanden worden de biggen steenduur gemaakt door de HEBZUCHT,,
  ,, EEN VOORBEELD,, .
  Vertegenwoordiger THEEUWES MENGVOEDERS ULICOTEN weet wat er momenteel te maken is op de baan voor minder grotere fokbedrijven (veelal Export),, via via komen ze er achter dat er behoefte is aan biggen bij een mester,, die tot dan VION + 6 moet betalen (maar dit zijn probleembiggen),,, echter met een beetje invloed van 'insite info' wordt dus bij die mester een aanbod gedaan voor VION + 8,50 in het hok geleverd.
  Wanneer de mester NU akkoord gaat heeft hij voor de rest van het jaar de biggen minimaal € 2,50 te duur in het hok,,, 9000 x 2,50 = € 22.500
  Sorry, deze info heb ik gekregen doordat de man die ik belde vergat zijn telefoon uit te drukken nadat ik hem gebeld had, en hij zijn verhaal deed tegen zijn collega.
  Mengvoederleveranciers dienen zich te onthouden van inmenging in prijsvorming.
  Met een goede inborst moeten zij juist de varkensmesters ondersteunen met bv uitgestelde betalingen, maar niet met duurder makende biggenprijzen. TOCH ????

 • jan hien

  v d hoof1 ik ben het met jou eens maar je spreek en prijs met toeslag af in het begin van het jaar, maar dan ga je van uit dat de NVV een eerlijke prijs is maar daar zitten meer belangen achter of wil je zeggen dat er elke week moet kijken daar de toeslag.dat werkt toch n gewoon niet, een eerlijke prijs met toeslag naar kwaliteit en koppel groten

 • Knor Knor

  Daarom ook geen toeslagen voor lange tijd afspreken op nvv. Kans op ontsporen van notering is groot en prijs komt eenzijdig tot stand. Dan moet je met toeslagen dit corrigeren. Net als in. Duitsland. Fokkers zijn ook gebaat bij juiste prijsontwikkeling, anders stopt relatie met mester. Nvv zet veel koppelingen op spel.

 • Knor Knor

  Tijd voor nieuwe voorzitter nvv, nieuwe bezems vegen schoon.

 • ae-ea

  Gewoon wachten met opleggen.

 • kalkar

  Ik betaal nvv+ 6, dus met btw is dat 59 euro. Maakt dat de fokker een tientje winst maakt. Dit kan natuurlijk niet, terwijl de mester zoals gewoonlijk de rekeningen niet kan betalen. Hoezo de boel zit scheef? nvv had moeten verlagen, dat is duidelijk.

 • John*

  bij een kostprijs van 57 euro maakt de fokker maar twee euro winst en daar moet straks een verlies van 8 per big mee opgevangen worden. je kan met zijn allen wel zeuren over die biggenprijs maar de fokker moet wel zorg dragen voor biggen die uiteindelijk weer rendement opleveren in de mesterij.. je kan je leverancier onder druk zetten maar als je dat uiteindelijk bekoopt met een mindere kwaliteit biggen heb je nog niets verdiend!.. of je nu praat over 22500 euro extra bigkosten of 22500 duizend euro extra voer en gezondheidskosten het zal om het even zijn maar als ketenpartners samen zet je door de duurdere big wel een beter resultaat neer dan met extra voer en medicijnen.. denk daar maar eens over na!

 • c.putten

  bij ons in de buurt zei een fokker dat de kostprijs bij hem op 35 euro zit.dus die 57 is gewoon zwets.

 • krulsaart

  Ik wil over een half jaar de discussie over de 'eerlijke' verhouding tussen kosten big en opbrengst varkens nog wel een keer voeren! Ben bang dat de vleesvarkenshouders dan (net als de vermeerderaars nu) niet thuis zijn.

 • wimpy

  c.putten, die 35 euro is meer zwets dan die 57 euro, voor 35 euro kan niemand een big maken zelfs niet zonder vreemd vermogen alleen de voerkosten zitten al snel op 25 euro p big,denk dat die fokker in de buurt niet tellen kan

 • porky 1

  volgens mij zorgt de handel zelf dat de toeslagen oplopen en de mester gaat hiermee akoord als de basis prijs dan strak gehouden wordt staan we op onze achterts bene maar over een paar centen extra van de slachterij hoor ik niemand over waarom proberen we elkaar het brood uit de mond te stoten er moet weer een soort richtprijs komen waarbij de opbrengsten door fokker en mester verdeeld worden en we allemaal kunnen verdienen want als de het niet volhoud gaat ook voor de fokker vroeg of laat het licht uit

 • Wim Toornstra

  Ik snap niet dat de NVV die prijs met geweld in de lucht wil houden.
  Geeft structureel gezeik.
  NVV is toch opgericht om de belangen van alle varkenshouders te behartigen?

 • 2807

  Gezien de alsmaar terugkerende discussie, ook op deze site, willen we in het kort laten weten waar een groep vleesvarkenshouders mee bezig is. De bedoeling is om dit landelijk uit te rollen, verdeeld in regio's. Vleesvarkenshouders voelen zich niet gehoord en vertegenwoordigd in bestaande belangenorganisaties. Daarom bestaat de intentie om een collectief voor vleesvarkenshouders op te richten, bedoeld om kennis te delen, als een soort studieclub, maar ook om de belangen van vleesvarkenshouders beter naar voren te brengen. Vleesvarkenshouders hebben dan de keus om naast een lidmaatschap van het VVC, ook lid te zijn van de NVV of LTO. Wanneer we in staat zijn om een vertegenwoordiger van het VVC zitting te laten krijgen binnen het bestuur van de NVV en LTO denken we de belangen van de vleesvarkenshouder beter te behartigen. Binnen het VVC willen we ook eventueel resultaten verzamelen en deze intern delen. Op deze wijze komt het studieclub achtige karakter naar voren. Ook actualiteiten en marktontwikkelingen zullen we delen. We hebben in Nederland globaal 5.000.000 vleesvarkens. Ervan uitgaande dat 50 % op gespecialiseerde bedrijven ligt, bedrijven gemiddeld 2.500 dieren hebben/krijgen en 50 % lid wordt, koersen we op 500 leden. Deze aantallen willen we verdelen over diverse regio's, van bijvoorbeeld 50-100 leden. Graag reactie over toegevoegde waarde van dit initiatief.

 • WT

  Welke vleesvarkenshouder is er dan nu nog lid van de NVV?????
  Degene die de VVC wil oprichten snapt er nog niet veel van.
  De NVV notering wordt al lang niet meer serieus genomen.
  De geschiedenis herhaalt zich weer, ze maken zichzelf nu wederom belachelijk.


 • Tearpoal

  ha ha, die Peet wil de schijn opwerpen dat hij zelf niet de VVC is.

 • w v gemert

  VVC is lucht fietserij.

 • leftturn

  waar kan ik de vvc vinden? als mester vond ik de nvv notering het jaar niet verkeerd beginnen. notering kort op de markt houden om toeslagen niet op te laten lopen, ik hoef er als mester niet blij mee te zijn, maar was wel marktconform. als de markt kantelt, moet je ook kort blijven noteren, dus dit is een gemiste kans. op deze manier schaadt het de sector door een wig te drijven tussen fokker en mester. kan echter als drukmiddel het lidmaatschap niet meer opzeggen, is nl al gebeurt. was niet gebeurt zonder biggennotering.

 • Varkenshandel den Hoed

  Iedereen heeft gelijk !!!!

 • kalkar

  Ik doe een dringend beroep op de n.v.v om de notering te laten zakken. toeslagen van 6 a 7 euro is al helemaal normaal. Met btw maakt dat nu een big van een 60 euro op het hok. Een mester kan hier nooit meer aan verdienen. Kijk maar naar de afgelopen (voor)jaren. Dus een 4a 5 euro zakken dan is er weer enige balans tussen fokker en mester.

 • porky 1

  melkertje misschien moesten de toeslagen waar jullie zelf mee akkoord gaan niet zo hoog zijn

 • John*

  ach elke serieuze fokker kijkt naar de weser ems en probeert daar jaarrond een paar euro boven te beuren... of er nu een vvc notering komt of wat dan ook.. maak dan ook maar een vvc voerprijs notering waar het voer voor ingekocht wordt daar is veel meer te winnen.

 • steenbok1

  iedereen betaald hem zelf

 • Mts. Ws

  Ik begin ook mijn diesel notering.... Dat word lekker goedkoop tanken volgende week! hoppaaa!!!!!

 • kalkar

  vd berg, toeslagen worden bepaald door de handelaar, ikzelf kreeg half januari te horen dat de toeslag met 2 euro zou worden verhoogd. Doe je het niet dan krijg je geen biggen en bij andere handelaren krijg je precies hetzelfde te horen. ( alsof ze samen overleggen). Je hebt niks te willen. Shoppen met de portemonnee van de mester noemen we dat. Vroeger was het zo dat dure biggen altijd dure varkens betekende. Is al jaren niet meer zo. Voor de pure mester is zo niks meer te verdienen. Dus zelf gaan fokken of gesloten worden.

 • w v gemert

  Melkertje, je laat jezelf chanteren, je handelaar kent jouw blijkbaar van haver tot gort en weet dus dat je bang bent om te gaan en dus met elk prijsvoorstel meegaat. Precies daarvoor is er een NVV prijs nodig voor zowel de fokker als de mester, een prijs die op jaarbasis het dichts ligt bij de prijs uit het Lei onderzoek van dat jaar. De laatste 5 jaar is de NVV prijs telkens diegene die het dichts in desbetreffende jaar bij de Lei prijs lag.

 • jan hien

  zonder toeslag ?????

 • kalkar

  V,Gemert, Tsja, Ik heb het de laatste jaren hard gespeeld en zacht gespeeld, onder het mom van geven en nemen, helaas ben ik altijd de verliezer. Van een handelaar win je het nooit. Ook vreemd dat ze allemaal hetzelfde verhaal hebben, ben er van overtuigd dat ze elkaar inseinen. Geld t ook voor de mestboeen. bel maar eens rond en ze lullen allemaal hetzelfde. Ik moet me er maar bij neerleggen, je leef maar 1 keer.

 • KUUS

  Waarom niet afschaffen de nvv prijs Er zijn biggen noteringen genoeg.
  dan houd het gedonder een keer op.De nvv gaat er aan kapot maar ze zullen wel te eigenwijs zijn. De beurs doet -2 nvv 0 Denkt iemand nou werkelijk dat je op dit moment met beursgekochte biggen 2 euro meer toeslag gaat betalen. Wie bepaald die nvv prijs eigenlijk? Die word dus toch(kuntmatig)hoog gehouden. Dat doen ze om de toeslag niet op te laten lopen zeggen ze toch komt mijn handelaar ieder (half) jaar weer aan dat de toeslag weer omhoog moet.

 • kalkar

  Lees de reactie van Dunnink maar op boerenbusiness.nl en vooral het antwoordt van Willy Wolfkamp. Dunnink draait de reactie van Wolfkamp heel slim om. Wolfkamp heeft hier duidelijk geen antwoordt op. Verder moet de n.v.v. zich niet richten op de weser ems. Ze willen duidelijk naar deze notering toe. Biggen die in nederland blijven moeten goedkoper zijn dan biggen die bestemd zijn voor Duitse mesters. Die beuren ook duidelijk meer voor de varkens. Verder is het een feit dat er mails van oa Duteweerd zijn geweest die duidelijk hebben gemaakt, dat de n.v.v. notering een politiek spelletje is. Niet zuiver dus. Ik zeg dit jaar dan ook mijn lidmaatschap op van de N.V.V die ik van het allereerste begin altijd ten volle heb gesteund. ( ook financieel, buiten de contributie om). Het is een eng, arrogant clubje geworden helaas, waar dus de corruptie ook zijn intrede heeft gedaan. Zie de manipulatie van de biggennotering die ten koste gaat van de gespecialiseerde mesters. Wien Van de brink zou zich doodgeschaamd hebben.

 • Wim Toornstra

  Die nieuwe voorzitter is er niet voor niets binnen no time mee gestopt.
  Nog netjes van hem dat hij niet de vuile was buiten hing.

 • John*

  de nvv notering is ook verkracht.. het is niet normaal dat er nu toeslagen betaald worden van 8 tot 12 euro betaald worden op nvv... dat komt alleen maar omdat de nvv onder druk van de vleesvarkenshouders verder weg zakt onder de weser ems dan 3 tot 4 jaar geleden. het mag wel duidelijk zijn dat de biggenmarkt heel anders is al paar jaar geleden.. de meeste fokkers maken wel de koppels om deze efficient te exporteren dus die lagere biggenprijs als de rest van Europa gaat echt niet meer op..

 • porky 1

  ik hoor hier iedereen klagen over de nvv prijs maar een klacht over te hoge toeslagen ,te hoge voerrekening ,te lage opbrengst, te hoge dierenarts rekening enz hoor ik niet waarom proberen we als varkenshouder het licht uit de ogen te krabben en de rest blijft lachend ongemoeid ,zo gaan we als steeds kleiner wordende sector ten onder

 • eerlijkomhoog

  prijsvergelijking WeserEms- NVV biggenprijs Verschil
  2007 €34.83 €36.31 +1.48
  2008 €42.17 €41.99 - 0.18
  2009 €46.10 €46.06 -0.04
  2010 €41.21 €41.35 +0.14
  2011 €41.11 €39.29 -1.82
  2012 €52.08 €45.86 -6.22
  2013 €51.90 €45.75 -6.15
  Zoals jullie kunnen zien is het verschil in het voordeel van de vleesvarkenshouder geweest en ten koste van de vermeerderaar. Toeslagen is dat gene wat jezelf afspreekt en daar kan geen NVV wat aan doen en als de prijs nu te hoog is komt dit door de toeslag en niet omdat de prijs te hoog staat. wel heel gemakkelijk om de NVV altijd maar de schuld te geven. We verwachten ook nog dat ze de stalkeuring voor ons regelen. Denk dat verschillende bestuurders denken laat mijn collega vleesvarkenshouder toch verrekken, ze zeuren toch maar door ook al staat het vast dat ze bevoordeeld zijn door de lage NVV prijs.
  Maar het is wel kloten, er wordt geen zak verdiend.

 • Gebr.hendrikx

  Triest dat een biggennotering leidt tot verdeeldheid onder de varkenshouders terwijl het nog nooit zo belangrijk is als heden om samen EEN blok te vormen tegen de monopolypositie van de supermarkten en tegen de PVDArmoede die momenteel de scepter zwaait op landbouw en volop bezig is om de gehele sector om zeep te helpen door boveneuropese regels opleggen die onze concurrentiepositie zeer sterk benadelen en weer klepkeuring gaat verplichten wat minimaal 3x zo duur is dan stalkeuring en slecht is voor mens-en dierenwelzijn door vantevoren blikken in stal en zo snel mogelijk laden met allemaal onnodig extra stress.Er gaat toch niemand slechte dieren laden,deze worden toch ook door dierenarts op plaats van bestemming levend gekeurd en geloof maar dat er een terugmelding naar nvwa komt als iets niet door beugel kan.
  Leven en laten leven en samen ervoor gaan dat de gehele sector weer financieel gezond wordt en elkaar een goede marge gunnen ook al is de marge bij tijden wel eens niet goed verdeeld ,mits deze op een eerlijke manier dmv vraag en aanbod tot stand komt.
  Wens zowel vermeerderaars,mesters,handelaren en ook slachterijen een goede boterham toe en veel succes in deze strijd!

 • dommelje

  eerst maar eens zorgen dat vion overeind blijft en er geen pest het land in komt, de mester verdien nog genoeg ze bouwen maar

 • Oké dan

  Beste eerlijkomhoog,

  Heb je bij je vergelijking ook rekening gehouden dat sinds 1-1-2012 de nvv biggenprijs exclusief BTW is, dit was inclusief. Dat per 1-1-2013 er 4 euro van de toeslag in de basisprijs is gestopt en de koppelgroote is verhoogd van 200 naar 300 stuks????????

 • WT

  Ra ra , De NVV doet een belrondje langs de handelaren want zelf hebben ze er totaal geen kijk op.
  Vervolgens doen ze onveranderd terwijl degenen die ze bellen
  (de handel ) middels de beursnotering min 2 doen.
  Of bellen ze slechts 1 handelaar???
  NVV verklaar u nader aub.

 • HollemanAam

  Toeslagen op de zogenaamde 'verbeterde handelsnotering' beurs/DPP zijn in de afgelopen maanden meerdere malen opgelopen. Dit kunnen vele beamen. Dat is wel duidelijkheid? De NVV-notering tracht de toeslagen helder, overzichtelijk en beperkt te houden. De handelsnotering doet een min en schroeft de toeslagen (handelaren strijd onderling) zelf op. Het past de handel wel heel erg goed om juist nu de schuld af te schuiven. Zeker in deze tijden waarin je dit richting vleesvarkenshouders, die volop er bij inschieten, te vriend wil houden.
  Spijtig dat elke varkenshouder leidend voorwerp is met de lange ij. Een ieder voor en achter in de productiekolom pakt z'n marge over de rug van zowel vermeerderaars als vleesvarkenshouders. Handel lijkt veelal baat te hebben bij mist in de handel.
  We moeten blijven roepen dat rond de WK voetbal de notering voor vleesvarkens boven de € 1,90/kg moet komen te liggen.

 • kalkar

  Maakt niet meer uit, uiteindelijk zijn we allemaal slaven van het systeem. Een bord in de tuin en zo gauw mogelijk de rotzooi een trap geven, dat is het beste. Het is toch alleen maar tobben en tobben. Komt nooit meer goed met de mestvarkens.

 • Hogman1

  Melkertje,,,, en zo is het .

Laad alle reacties (45)

Of registreer je om te kunnen reageren.