VarkensNieuws

Poolse provincie mijden vanwege varkenspest

Zoetermeer – Vanwege de risico’s voor verspreiding van Afrikaanse varkenspest in Nederland roept Veelogistiek Nederland zijn leden op om de gehele Poolse provincie Podlaskie met betrekking tot de aan-, af- en doorvoer van dieren te mijden.

Tevens pleit Veelogistiek Nederland voor het uitvoeren van een extra erkende R&O (reiniging en ontsmetting) van alle vrachtwagens die vee hebben vervoerd in geheel Oost-Europa.

De overheid stelt vanaf woensdagmiddag 13.00 uureen verplichting in tot dubbele reiniging en ontsmetting voor vrachtwagens die evenhoevigen hebben vervoerd en leeg terugkeren uit Polen. Veelogistiek Nederland doet daar bovenop de oproep aan de leden om een erkende R&O uit te voeren voor alle vrachtwagens die recent in Oost-Europa zijn geweest.

Veelogistiek Nederland pleit er ook voor om geen nuchtere kalveren uit Litouwen en Polen te brengen op Nederlandse bedrijven waar ook varkens worden gehouden. Ten slotte vraagt Veelogistiek Nederland extra veterinaire aandacht voor bedrijven die deze maand vee hebben ontvangen uit Litouwen en Polen.

Inspectiedienst NVWA meldt dat er, voor zover is na te gaan, in de traceringsperiode van 1 januari 2014 tot en met 17 februari 2014 geen vervoer van vee heeft plaatsgevonden tussen Podlaskie en Nederland. Volgens Veelogistiek Nederland zijn in de traceringsperiode vanuit Nederland naar Polen 180 transporten met varkens gegaan, voornamelijk biggen. Verder zijn er vijftig transporten met runderen, tachtig met pluimvee, twintig met sperma en vier transporten met paarden vertrokken.

Beheer
WP Admin