Varkenshouderij

Nieuws 1438 x bekeken 4 reacties

Poolse provincie mijden vanwege varkenspest

Zoetermeer - Vanwege de risico's voor verspreiding van Afrikaanse varkenspest in Nederland roept Veelogistiek Nederland zijn leden op om de gehele Poolse provincie Podlaskie met betrekking tot de aan-, af- en doorvoer van dieren te mijden.

Tevens pleit Veelogistiek Nederland voor het uitvoeren van een extra erkende R&O (reiniging en ontsmetting) van alle vrachtwagens die vee hebben vervoerd in geheel Oost-Europa.

De overheid stelt vanaf woensdagmiddag 13.00 uureen verplichting in tot dubbele reiniging en ontsmetting voor vrachtwagens die evenhoevigen hebben vervoerd en leeg terugkeren uit Polen. Veelogistiek Nederland doet daar bovenop de oproep aan de leden om een erkende R&O uit te voeren voor alle vrachtwagens die recent in Oost-Europa zijn geweest.

Veelogistiek Nederland pleit er ook voor om geen nuchtere kalveren uit Litouwen en Polen te brengen op Nederlandse bedrijven waar ook varkens worden gehouden. Ten slotte vraagt Veelogistiek Nederland extra veterinaire aandacht voor bedrijven die deze maand vee hebben ontvangen uit Litouwen en Polen.

Inspectiedienst NVWA meldt dat er, voor zover is na te gaan, in de traceringsperiode van 1 januari 2014 tot en met 17 februari 2014 geen vervoer van vee heeft plaatsgevonden tussen Podlaskie en Nederland. Volgens Veelogistiek Nederland zijn in de traceringsperiode vanuit Nederland naar Polen 180 transporten met varkens gegaan, voornamelijk biggen. Verder zijn er vijftig transporten met runderen, tachtig met pluimvee, twintig met sperma en vier transporten met paarden vertrokken.

Laatste reacties

 • politiek

  Verstandig besluit. Hopenlijk is varkenshouderij Nederland zo volwassen om het serieus te nemen.
  Men spot wel vaker met eigen belangen.
  Ben bewust als de Afrikaanse varkenspest eenmaal in Nederland is , dit gelijktijdig einde varkenshouderij Nederland is , en mogelijk nog veel erger gezien er 70 tot 80 % van de veehouderijproducten ( ook rundvee ) de grens over moet.

 • brabantsduitserke

  wat is met poolse medewerkers? die gaan veelvuldig op en neer en zijn werkzaam in de varkenshouderij. ik wordt hier bang van

 • politiek

  En terecht dat je bang en uiterst voorzichtig bent. Tijdens de laatste varkenspestuitbraak in Nederland werden er ook varkensstallen ,,preventief,, geruimt vanwege persoonscontacten.

 • kroft

  Zijn ze ook wel lekker laat mee want de eerste gevallen van afrikaanse varkenspest zijn denk ik al een jaar geleden gevonden. De informatievoorziening zal nog wel via de tamtam gaan denk ik. Die varkenspest heeft trouwens wel een groot voordeel. Het afschot van wildezwijnen is  vergroot en vermakkelijkt, want die beesten zijn de grote verspreiders van de ziekte. Al enkele jaren heerst het in rusland, daarna opgetrokken naar witrusland en sinds een jaar in litouwen en het oosten van polen. Uitbraak in nederland zou trouwens wel meteen het mestprobleem oplossen.

Of registreer je om te kunnen reageren.