Varkenshouderij

Nieuws 15 reactieslaatste update:12 feb 2014

PVV: welzijnsproblemen niet bedoeling van vierdageneis

Den Haag – Als blijkt dat het dierenwelzijn van zeugen lijdt onder de vierdageneis, dan moeten we daar naar kijken, want dat kan niet de bedoeling zijn. Dat zegt Dion Graus van de PVV nadat in de Tweede Kamer een petitie werd aangeboden over de problematiek met de groepshuisvesting van zeugen.

Een petitie van de NVV en LTO Varkenshouderij over de kwestie is door 1.268 zeugenbedrijven ondertekend. De petitie wijst de politiek op de welzijnsproblemen die bij zeugen ontstaan, omdat die vanaf vier dagen na de inseminatie in groepen moeten worden gehuisvest. De Europese regelgeving stelt dit pas verplicht vanaf 28 dagen. Met de 1.268 handtekeningen heeft bijna tweederde van de Nederlandse bedrijven met zeugen de petitie ondertekend.

Volgens Maarten Rooijakkers van LTO Varkenshouderij veroorzaakt de eis voor groepshuisvesting veel welzijnsproblemen. "In de EU is de termijn juist op 28 dagen gesteld, omdat eerdere groepshuisvesting negatief is voor het dierenwelzijn", aldus de varkenshouders.
Dinsdagavond wordt de groepshuisvesting van zeugen opnieuw aan de orde gesteld in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw  heeft heel duidelijk gezegd dat ze vasthoudt aan de afspraak voor de vierdageneis.
PVV-Kamerlid Dion Graus toonde begrip voor de varkenshouders. "Zij zijn de specialisten op het gebied van varkens. Als zij zeggen dat de eis problemen oplevert, moeten we daar naar luisteren. De varkenshouders zeggen dat er tien factoren zijn waarom de groepshuisvesting tot problemen leidt. Ik wil graag weten welke tien punten dit zijn. Het lijkt me goed dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan door veterinaire specialisten op dit terrein", zegt Graus.

CDA, VVD en SGP pleitten al eerder voor het aanpassen van de vierdageneis. Zij willen de norm gelijk stellen aan de Europese norm. Steun van de PVV en Christenunie is nodig om tot een meerderheid te komen om iets aan de vierdageneis te kunnen doen.

Laatste reacties

 • John*

  ach en als ze nu beseffen dat we nu alleen maar meer zeugen moeten houden om hetzelfde aantal biggen te produceren snappen ze ook wel dat er daardoor alleen maar meer dieren komen in de 'bioindustrie' i.p.v. minder..

 • John*

  als voorbeeld, bij ons was de biggenstal beperkend en zijn door de betere resultaten minder zeugen gaan houden, na 4 weken dracht alles lekker rondlopen in het stro.. nu hebben we volop problemen en houden we 15% meer zeugen om de biggenstal vol te houden.. het is veel drukker in de stal en totaal geen rust meer, maar waar t om gaat: de biggenproductie(op bedrijfsniveau) is gelijk gebleven. is dit nu zoveel welzijnsvriendelijker?

 • w v gemert

  John ik vind je verhaal echt lariekoek. Verwerpers ben je blij mee ,in de 40 jaar dat ik varkenshouder ben heb nog nooit een varkenshouder met dit standpunt gehoord of ontmoet .

 • John*

  door verwerpers en lager drachtigheidspercentage houden we nu 15% zeugen meer.. om dezelfde biggenproductie te halen.. moet ik daar blij van worden dan? ik maak liever 30000 biggen met 1000 zeugen dan met 1150.

 • w v gemert

  John wat een kromme redenering ik kan hem niet volgen. Maar waarschijnlijk ben je dus tegen de 4 dagen eis die extra verwerpers veroorzaakt.

 • W Geverink

  Jullie moeten niet al het denkwerk over laten aan adviseurs. Die hebben het ook maar van horen zeggen. Als je zo veel terugkomers hebt John ben je gewoon niet erg handig bezig. Ik deed het zo het mij het beste uit kwam. De ene keer werden de groepen gemaakt na het drachtigheids testen op vier weken en de andere keer werden de groepen gemaakt net voor het dekken. Het afbigpercentage was gemiddeld nooit onder de 90%. Ik wist niet dat er een probleem was tot dat jullie er over begonnen.

 • w v gemert

  De oorzaak waarom het ene bedrijf veel last van verwerpers heeft en het andere bedrijf niet is tot op heden onbekend. Zover mij bekend is zijn de meeste ondernemers die terug gegaan zijn naar 28 dagen ook verlost van dat hoge percentage verwerpers.

 • Mtstermors1

  Bedrijfs voering, voer en je moet de zeugen direct na insemineren loslaten. Maar dan geen boxen met uitloop, want dat werkt niet, voerstations dan zijn er geen problemen

 • John*

  elk bedrijf wat de zeugen op 4 dagen loslaat zal moeten zoeken naar de goede methode, stal, voer en dieren.. een leerproces waar we allemaal doorheen moeten... momenteel houd ik dus extra zeugen aan om toch mijn worpen te halen en de biggenstal vol te houden. net zolang tot ik de oplossing gevonden heb..

 • evanderpasch1

  john moet je de zeugen 4 wkn vastzetten

 • John*

  ach dat kan altijd nog..

 • W Geverink

  Ik denk niet dat je meteen de hele stal moet gaan verbouwen maar zo veel mogelijk gebruikt wat je al hebt. Het maakt niet zo veel uit waar je mee werkt maar meer hoe je er mee werkt. Heb je bijvoorbeeld de voerligboxen met uitloop zou ik de zeugen de eerste vier dagen na het spenen opsluiten zodat ze niet met vechten hun brosse botten breken. Het beste is nog dat er een groep gemaakt wordt met grote zeugen en een groep met de kleintjes. Op dag vier laat je ze los. Ze worden dan berig en vechten lang zo hard niet. Dat is een goed moment om ze de rangorde uit te laten zoeken. Maar dan ook meteen alle zeugen uit de boxen en zorgen dat ze er niet meer in terug kunnen. De rust keert snel terug en je zet ze daarna alleen maar vast met het insemineren. Na het insemineren laat je ze nog even staan en dan kunnen de boxen weer open.

 • John*

  zijn toevallig net bezig om een dekstal te realiseren waar dit mee kan. Dat zijn nu net van die aanpassingen die het makkelijker moeten gaan maken en niet veel extra arbeid kosten.

 • W Geverink

  Idd John. Het belangrijkste bij het vier dagen systeem is dat de zeugen al voor het dekken hun rangorde hebben beslist zodat er na dat de zeugen gedekt zijn ook meteen rust is en helemaal rustig blijft tot aan het werpen.

 • koestal

  achter het bureau weet men alles beter ! daar worden veel regels bedacht !

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.