VarkensNieuws

PVV: welzijnsproblemen niet bedoeling van vierdageneis

Den Haag – Als blijkt dat het dierenwelzijn van zeugen lijdt onder de vierdageneis, dan moeten we daar naar kijken, want dat kan niet de bedoeling zijn. Dat zegt Dion Graus van de PVV nadat in de Tweede Kamer een petitie werd aangeboden over de problematiek met de groepshuisvesting van zeugen.

Een petitie van de NVV en LTO Varkenshouderij over de kwestie is door 1.268 zeugenbedrijven ondertekend. De petitie wijst de politiek op de welzijnsproblemen die bij zeugen ontstaan, omdat die vanaf vier dagen na de inseminatie in groepen moeten worden gehuisvest. De Europese regelgeving stelt dit pas verplicht vanaf 28 dagen. Met de 1.268 handtekeningen heeft bijna tweederde van de Nederlandse bedrijven met zeugen de petitie ondertekend.

Volgens Maarten Rooijakkers van LTO Varkenshouderij veroorzaakt de eis voor groepshuisvesting veel welzijnsproblemen. “In de EU is de termijn juist op 28 dagen gesteld, omdat eerdere groepshuisvesting negatief is voor het dierenwelzijn”, aldus de varkenshouders.

Dinsdagavond wordt de groepshuisvesting van zeugen opnieuw aan de orde gesteld in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw  heeft heel duidelijk gezegd dat ze vasthoudt aan de afspraak voor de vierdageneis.

PVV-Kamerlid Dion Graus toonde begrip voor de varkenshouders. “Zij zijn de specialisten op het gebied van varkens. Als zij zeggen dat de eis problemen oplevert, moeten we daar naar luisteren. De varkenshouders zeggen dat er tien factoren zijn waarom de groepshuisvesting tot problemen leidt. Ik wil graag weten welke tien punten dit zijn. Het lijkt me goed dat er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan door veterinaire specialisten op dit terrein”, zegt Graus.

CDA, VVD en SGP pleitten al eerder voor het aanpassen van de vierdageneis. Zij willen de norm gelijk stellen aan de Europese norm. Steun van de PVV en Christenunie is nodig om tot een meerderheid te komen om iets aan de vierdageneis te kunnen doen.

Beheer
WP Admin