Varkenshouderij

Nieuws 12 reactieslaatste update:24 feb 2014

'Desnoods naar rechter om klepkeuring'

Den Haag - De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Nederland houden de mogelijkheid open om naar de rechter te gaan tegen de invoering van de klepeuring en de vierdageneis bij de groepshuisvesting van zeugen.

Plaatsvervangend voorzitter van de NVV Theo Duteweerd zegt dat hij ervan uitgaat dat er in overleg met staatssecretaris Sharon Dijksma nieuwe afspraken gemaakt kunnen worden, waarbij de stalkeuring weer in ere zal worden hersteld. Er wordt door de sector aan alternatieven gewerkt. Maarten Rooijakkers, vakgroepvoorzitter van LTO Nederland, zegt dat de uitspraken van de staatssecretaris niet hoopgevend zijn. "Maar als wij met een goed, gedegen plan komen voor de stalkeuring, dan denken we de staatssecretaris te kunnen overtuigen."

De staatssecretaris wil van de stalkeuring af bij de export van varkens, onder meer omdat er te weinig garanties zijn dat de gekeurde varkens ook daadwerkelijk de varkens zijn die op transport gaan. Bij keuring aan de klep van de vrachtwagen doet zich dat probleem niet voor. Maar voor varkenshouders betekent de klepkeuring een verhoging van de kosten en een gecompliceerde logistieke operatie, omdat er alleen geladen kan worden als er een controleur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is.

Rooijakkers zegt dat de weg naar de rechter achteraan het lijstje van mogelijkheden staat. Waar het gaat om de vierdageneis bij de groepshuisvesting van zeugen wacht Rooijakkers eerst het onderzoek af dat de staatssecretaris heeft aangekondigd.

Volgens Duteweerd zijn er echter voorbeelden uit andere landen, waarbij de extra nationale eisen uiteindelijk door de rechter zijn teruggedraaid. De invoering van de klepkeuring in Nederland is een nationale kop op de Europese regelgeving, zegt Duteweerd. "In heel Europa wordt de stalkeuring toegepast, alleen in Nederland moeten we de dieren keuren terwijl ze geladen worden." Duteweerd zegt dat de logistieke problemen voor de transportbedrijven en de slachterijen niet onder ogen worden gezien.

De Tweede Kamer steunde afgelopen donderdag de staatssecretaris in haar besluit om de stalkeuring vooralsnog af te schaffen. Dijksma heeft toegezegd dat zij in overleg gaat met de sector.

Laatste reacties

 • goed bezig nvv
  eindelijk iemand die er zich druk om maakt
  word ook tijd dat we uit Europa gaan
  dat kost de varkensboeren nu ook miljoenen

 • jan hien

  liever gisteren dan morgen uit Europa

 • 344412

  Hoezo uit Europa, dit zijn boven-Europese eisen, zonder EU zijn we aan Thieme en Dijksma overgeleverd

 • Bart Jan

  Dank U VVD, dit wordt duidelijk weer een van Aartsentje

 • VLBD

  'Uit Europa stappen' is absoluut geen oplossing. We worden dan onmiddellijk een 'derde land' met hoge importeisen vanuit Europa. Bovendien moeten we voor de totale export van vee en vlees een geheel eigen onderhandelingstraject ingaan met de EU. Zie ook Zwitserland; zij hebben zich vrijwel volledig geconformeerd aan de EU eisen. Het grootste probleem is terug te vinden bij de grote ondeskundigheid van Tweede Kamer-leden. Het schot voor de boeg van NVV is verstandig.

 • theorikyreintjes1

  Een goed bewindsvrouw zou naar de sector moeten luisteren wat goed of slecht is! Blijkbaar geen verstand van zaken. Varkenshouders uitbuiten is waarschijnlijk haar doel.

 • w v gemert

  Dijksma is staatsecretaris tegen landbouw.

 • jan hien

  ff wat anders, hoe komen we anders van de av pest af ,wil Oekraïne ook bij de E U dat komt niet goed.en als je kijkt waar al die nuchtere kalveren vandaan komen wordt je past echt bang

 • anton1937

  Duteweerd en de NVV zijn de weg kwijt door te dreigen om uit de EU te stappen.Zij zijn er blijkbaar op uit om alle varkenshouders in Nederland de nek om te draaien.Ik ben wel voorstander van klepkeuring zoals in de hele EU gebeurd(behalve in Nederland gebeurd). De NVV moet de VVD en de PVV wakker schudden om ook te pleiten voor klepkeuring, de VVD als coalitie partner moet dat eisen van de P v d A,gaat deze laatste club niet in op de eis van klepkeuring, dan uit de coalitie stappen, als de VVD nog iets voor de boeren wil betekenen.

 • koestal

  bureaucratie viert hoogtij in Nederland,daarmee maak je de economie kapot

 • alco1

  Koestal. Is het nog geen tijd om naar bed te gaan. Ha ha

 • info48

  Het probleem begint bij de gefrustreerde en Incompetente NVWA en zet zich door met 'vegetarische, diervriendelijke' ambtenaren en die gebruiken Dijksma als 'boodschapper' met een heel trots en interessant etiketje van Staatssecretaris.
  Uit Europa stappen is te gek voor woorden........een landje dat afhankelijk is van Export en in een politiek veld zoals we die hebben kan en gebruiken we Europa juist om de doorgeslagen NATIONALE ideeën nog een beetje af te zwakken maar dat moeten we wel zien en ons niet laten misleiden door de politiek die iedere keer weer Europa als zondebok gebruiken voor hun eigen falen!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.