Varkenshouderij

Nieuws

Litouwen: wilde zwijnenpopulatie aanpakken

Vilnius - De Litouwse autoriteiten hebben jagers opdracht gegeven zo veel mogelijk wilde zwijnen af te schieten vóór de zomer. Dit in een poging om verdere verspreiding van de Afrikaanse varkenspest te voorkomen.

Dat meldt de veterinaire internetdienst Promed. De Litouwse overheid is beducht voor de warme zomer. Het virus zou zich dan verder kunnen verspreiden via insecten en vogels.

Natuurbeschermers zetten vraagtekens achter de plannen. De voedselketens in de natuur raken verstoord. Wolven zouden bijvoorbeeld meer op herten gaan jagen bij gebrek aan zwijnen. Ook jagers hebben er moeite mee alles af te schieten wat hun voor de voeten komt. Bovendien willen ze ook volgend jaar nog kunnen jagen. Litouwen heeft een geschatte populatie van 60.000 wilde zwijnen. Volgens de Nederlandse landbouwraad Antoine van Poppel in Warschau doet Litouwen er veel aan om te voorkomen dat de zwijnen de grenzen oversteken. Er wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van geurstoffen langs de grenzen die de zwijnen afschrikken, waardoor ze rechtsomkeer maken. Maar waterdicht is dat systeem niet.

Litouwen bekijkt volgens Promed ook opnieuw de plannen om een hek te plaatsen op de grens met Wit Rusland. Russische, Wit Russische en Litouwse veterinaire topambtenaren hebben regelmatig contact met elkaar over de aanpak van de problemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.