Varkenshouderij

Nieuws 13 reacties

LTO en NVV verzamelen ruim 1.000 bezwaren

Barneveld - Dinsdag 11 februari biedt LTO-varkenshouderij en NVV een petitie aan de Tweede Kamer aan tegen de vierdageneis. Zeugenhouders konden vanaf begin vorige week bij de sectororganisaties LTO en NVV de zogeheten Pigtitie tekenen.

Met deze digitale handtekeningenactie laten ondertekenaars weten uit dierenwelzijns- en financieel oogpunt tegen de groepshuisvesting in de vroege dracht te zijn.

Maandagmiddag is men nog bezig met het tellen van de stemmen en wordt gekeken of er boeren zijn die zowel lid zijn van LTO als NVV die tweemaal hebben gestemd. Dubbele stemmen moeten uit de Pigtitie. Eenmaal geschoond zal het aantal bezwaarmakers vermoedelijk boven de 1.000 uitkomen. Dat tekent volgens NVV hoezeer het onderwerp leeft onder varkenshouders. Doel van de actie is Tweede Kamerleden te laten weten dat de vierdageneis veel problemen oplevert op bedrijven. Een deel van de Kamerleden is daar nog niet van overtuigd en onvoldoende op de hoogte in welke mate de problemen zich voordoen

Van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) hoeft de varkenshouderij niet veel meer te verwachten op dit punt. Ze liet vorige week in overleg met de Tweede Kamer opnieuw weten niet af te willen afzien van de vierdageneis. "We gaan die regel nu handhaven. De sector weet al tien jaar dat de eis bestaat, waarschijnlijk al wel langer. Het is niet zo dat wij nu opeens een nieuwe regel hebben bedacht. De sector weet al lang wat er aan de hand is."

De varkenshouderij wordt begin dit jaar bedreigd door vloedgolf aan kostprijsverhogende maatregelen, zoals de klepkeuring voor exportvarkens, de stijging van Rendac- en NVWA-tarieven en de dierrechten die blijven.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Dijksma oorzaak van extra dierenleed bij zeugen. Varkenshouders kunnen geen inhoud geven aan hun zorgplicht zoals die staat in de Welzijnswet voor Dieren. Als de Tweede Kamer haar niet terug fluit dan blijft er niets anders over dan het aan de rechter voor te leggen, laten we het gezamenlijk organiseren.

 • w v gemert

  De problemen zijn recent ontstaan en waren niet voorzien door deskundigen/onderzoekers, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 • W Geverink

  Een heel terecht punt is dat in Nederland de regels anders zijn dan in de rest van Europa. Dat is onrechtvaardig en oneuropees. Daar moet je het dan op spelen. Of er gevolgen zijn voor het welzijn of de productie hangt meer af van het systeem van huisvesten en de kwaliteit van het management.

 • Mtstermors1

  Volgens mij is prijsvorming en zorgen dat mestverwerking goed geregeld word belangrijker dan de 4 dagen eis

 • evanderpasch1

  Misschien zit diederik stapel wel achter de onderzoeken van toendertijd, en is het tijd voor nieuw onderzoek

 • anton1937

  In 1994 is al geadviseerd door deskundigen o a DLV,dat het om welzijnsredenen het beste is,zeugen na inseminatie minstens nog 3weken individueel gehuisvest moeten worden cq aanbevolen wordt dat in wetgeving op te nemen. Staatssecretaris Dijksma die dierkundig ondeskundig is,begrijpt niet waar het over gaat,waardoor zij zich door emotionele partijen in de tweede kamer laat beinvloeden

 • John*

  geven Dijksma gewoon 1 jaar de tijd om het europees ingevoerd te krijgen die 4 dagen, anders gewoon terug naar 4 weken, gelijke monniken gelijke kappen

 • Peerke1

  Houdt Wakker Dier te vriend, want ze kregen deze week een half miljoen euro van de Postcode Loterij. Kunnen ze weer tegen de boeren zijn.

 • Gerard Groot Koerkamp

  Waarom hoor ik niemand over het probleem dat het I.K.B.de 4 dagen eis als dwingende maatregel heeft opgenomen,terwijl hier boeren meebeslissen.Wanneer je niet aan de 4 dagen eis voldoet kun je geen big meer afleveren.Dit is dus een acuut probleem.

 • Elevage

  wij hebben geen varkens, maar ik zou zeggen: nodig een deel van de politieke kopstukken uit op je stallen om eens goed uit te leggen hoe alles werkt. Het grootste deel heeft geen idee wat er leeft en hoe regels uitpakken, dus zij kunnen ook geen weerstand bieden aan Dijksma.

  Oh, en allemaal direct je abonnement van de postcodeloterij opzeggen!!

 • steenbok1

  Gerard Groot Koerkamp, de boeren die over de inhoud van het ikb s beslissen zijn geen afspiegeling van de sector en zeker bij de dgb niet

 • John*

  ikb volgt minimaal de wettelijke eisen.. heb er zelf ook al aangedacht te stoppen met ikb... zie de meerwaarde er niet meer van in.

 • w v gemert

  Het is nooit de bedoeling van de IKB 2004 (nu IKB van DGB) voorheen van de NVV om in plaats te treden van de AID , het lijkt erop dat men het doel uit het oog verloren is. De opzet was voedselveiligheid en Europese welzijnseisen niet meer en niet minder. Ik zou zeggen terug naar de basis, de opnieuw de varkenshouder aan het stuur.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.