Varkenshouderij

Nieuws 7224 x bekeken 36 reacties

Huijbers over Vion: 'kop naar de grond: werken!'

Wintelre – 'Kop naar de grond: werken!' is de komende twee jaar het motto van Vion. Over acquisities of verkoop van niet eerder aangekondigde grote onderdelen wordt niet nagedacht. Dat zegt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers.

Huijbers geeft toe zichzelf kwalijk te kunnen nemen dat hij niet sneller bij het bestuur heeft ingegrepen toen het misging met Vion.
Vion, indirect eigendom van ZLTO, kwam de laatste jaren ernstig in de financiële problemen en kon alleen overleven door de divisie die slachtbijproducten verwerkt, te verkopen. Vion gaat volgens Huijbers nu met een gezond eigen vermogen de komende jaren werken aan integratie van onderdelen; het management heeft volgens hem niet het 'recht' ergens anders over na te denken. De gespecialiseerde en grote slachterijen in Boxtel en Tilburg zijn het voorbeeld.
Huijbers zegt het 'passend' te vinden dat de hele raad van commissarissen van Vion aftreedt, inclusief hijzelf, omdat de problemen bij Vion aan de raad kleven. Tegelijk zegt Huijbers dat de raad 'alle vragen heeft gesteld, en ook op tijd'. Voor de nieuwe raad van commissarissen ziet Huijbers drie belangrijke punten: de betrokkenheid van aandeelhouders, de continuïteit en de maximale vernieuwing. Of hij zelf terugkeert, al dan niet als voorzitter van de raad, kan Huijbers nog niet zeggen.
Over concepten zegt hij: "Vion moest zich als groot bedrijf steeds afvragen of een concept niet te klein is om te kunnen faciliteren, of juist zo groot dat Vion het graag wil oppakken." Ook boeren moeten volgens leren dat zij concepteigenaar zijn. "Daar hoort ook bij dat de groep boeren meer in de risico's moeten meedelen en ik zie dus een reële kans dat groepen boeren misschien zelfs gaan meefinancieren en zelfs een aandeel in Vion kopen."
Michiel Herkemij is volgens Huijbers als topman niet aangesteld om Vion verkoopklaar te maken. Huijbers stelde eerder al dat Herkemij goed in staat is om te gaan met de grote inkooppartijen en voegt daaraan toe dat hij veel ervaring heeft met veranderingsprocessen. Huijbers beschrijft Herkemij - die na een jaar als topman bij Douwe Egberts vertrok met 7 miljoen euro - als 'no-nonsense' en 'down to earth'.

 

> Lees dinsdag ook het interview in Boerderij Vandaag en Boerderij magazine

Laatste reacties

 • Ishtar

  Tja, achteraf zal ik geloven.
  Meer het is simpel weg de vlee-industrie cultuur.
  Mooi weer bestuurders en papieren raad van commissarissen.
  Die cultuur is nog nog lang niet veranderd, en zeker niet bij nevedi en nzo.
  Het lijkt er meer op dat de Rabobank gezegd heeft, verkoop wat je kan en de rest is een sterfhuis constructie.
  Dus zaken doen met vion zou niemand meer willen of binnen 2 aar afbouwen.
  Dierenbescherming heeft niets te zoeken bij vion, DB rail.
  Daarnaast zou het bestuur vervolgd moeten worden wegens bewust wanbestuur .
  Elke geloofwaardigheid is weg.
  Skal moet elk biologisch certificaat afnemen van vion.
  Dat bedrijf zal nooit meer te vertrouwen zijn.

 • halfof

  #Ishtar. Prachtig machtig verwoord. Korte maar belangrijke aanvulling: ook manager(s) De Groene Weg vervolgen wegens corruptie!

 • l coumans

  ja zoals een brabants spreekwoord zegt: die hi hier z n erpel uit

 • voortman

  -kop gebroek'n is better as kop heb'n.......
  -aj 'n olifant bie 'n achterpoot probeert vast te hoaln slept e oe met........

 • politiek

  Succes toegewenst Huijbers. !!
  Ben bewust dat alles inmiddels behoorlijk verziekt is. Directie , Bestuur , rvc , VION en ZlTO ,enz. , en plaatselijke bestuurders.
  Denk ook aan de afvallers op de gezinsbedrijven veehouderij.

 • BW

  Kop naar de grond. Werken. Is komende twee jaar het motto. Ik denk dat dat niet twee jaar, maar altijd het motto moet zijn. Geruststellend is wel dat ze het nu wel inzien dat er gewerkt moet worden. Want dat is in het verleden weinig gebeurd!! Al sinds de 'veecentrale' tijd loopt daar veel en veel te veel personeel rond. Het 'zaakvoeder'tijdperk is al lang afgelopen.

 • V. Arkenshouder

  Dat hadden ze dus 5 jaar eerder moeten bedenken dan de grootheidswaanzin bij de directie en bestuur!!
  Groot groot groot en niet meer te overzien!!

 • schoenmakers1

  heb ergens gehoord dat huijbers wil dat varkenshouders investeren in vion, zou het niet beter zijn dat de bestuurders die de fouten gemaakt hebben in het verleden hierin zouden investeren dat ze hun fouten goedmaken?

 • katotje

  Als Huibers doet wat hij zegt is het een groot man maar moet het eerst zien.
  Spelen met het ledengeld van de boeren is altijd makkelijk dit zien ze nooit meer terug.
  De TOP is veel te zwaar en dat kost geld hebben we ook gezien bij HOMBURG in Cuijk.
  Sta er niet van op te kijken dat VION ineens verkocht word aan TONNIES of zelfs aan POETIN sta daar niet van te kijken.
  Schoenmaker hou je bij je leest en boeren kom in actie voor je eigen toekomst en gezinsbedrijf maak samen een vuist naar VION en zeer zeker naar grootgrutters AH en JUMBO want dat zijn de grootste boosdoeners.
  Een stabiel inkomen wil toch iedere ondernemer en alleen maar werken voor de aandeelhouders is niet goed.
  We zullen zien waar het schip strand.

 • leftturn

  kop naar de grond??, scheelt maar 30 centimeter dan. voorheen zat de kop namelijk in het zand. en met de kop naar de grond kun je ook niet om je heen kijken.
  varkenshouders moeten niet investeren, vion moet een betere prijs kunnen betalen dan de concurrentie, lees van rooi. geef je zelf twee jaar om dit op een te realiseren, anders verkoop je de boedel, dan is immers ten zoveelste malen aangetoond dat deze manier van bedrijfsvoeren niet werkt. niet zoals nu altijd als eerste naar beneden en als laatste naar boven.

 • haag

  Als ze met de kop naar beneden kijken ziet men niet wat er om je heen gebeurt.Dit is wat er bij Vion is gebeurd

 • Sjaak

  Nou, Huijbers heeft wel gelijk....'kop naar de grond' ( oftewel gebogen hoofd uit schaamte) is nu wel de gepaste houding. Voorheen had men de 'kop té hoog in de lucht'....tja, hoogmoed komt voor de val!
  Overigens vind ik niet, dat men Huijbers iets kan verwijten over wat zijn voorgangers hebben veroorzaakt. Ook voor hen geldt de gepaste houding 'kop naar de grond'.....

 • Mtstermors1

  Is denk ook beter als vion verkocht word aan china of poetin

 • heijden8

  ZO ARME VION
  heb altijd al gezegd al 20 jaar
  ZLTO--VION--RENDAX*-
  hebben altijd misbruik gemaakt van het vertrouwen
  van hard hard werkende ondernemers in de voedsel productie
  alles ten spijt weet wel - de kaars is bijna opgebrand
  kijk maar terug naar de geschiedenis van de CHV
  gewoon levend begraven

  iedereen veel sterkte

 • w v gemert

  Hr Huijbers, u hebt toch ingestemd met de aandelen verkoop van bestuurders/directeuren voor een veel te hoge prijs, u hebt ook besloten om op de algemene leden vergadering van de ZLTO dit onderwerp niet op de agenda te zetten , u hebt besloten om de kip met de gouden eieren te verkopen , u hebt besloten om personeel van de ZLTO te stationeren op het Provinciehuis in den Bosch om regels te bedenken tegen je leden en dat mee betaalt door hun contributie. Leg je functie meteen neer ga je eigen schamen. Voor diegene die hem het voordeel van de twijfel geven ga dan zijn interviews van de afgelopen jaar maar eens lezen en kijk wat daar van nog overeind staat.

 • sturk

  Vion wordt never en nooit overgenomen. Zeker niet door Tönnies , wat moet hij ermee. Ook op leeglopen. Een visie was er niet (max 6 weken ) Teveel mensen met geen kennis van zaken (nu nog steeds )Alleen dure praatjes , dit is helaas nog steeds zo. Ze kunnen en willen niet luisteren
  Bij de meeste geen passie voor de zaak. Alleen maar eigenwijzen zakkenvullers zeker in de top.

 • w v gemert

  Sturk, dat Vion nooit wordt overgenomen ben niet met je eens. Ik denk dat mogelijke overnemers nog een tijdje wachten totdat de financiële problemen groter worden en het moment daar is de banken geen verder geld meer willen geven , dan slaan gebruikelijk de overnemers toe het bedrijf is dan op zijn goedkoopst. De kans voor Vion om te overleven zit in de korte termijn om het veel te lage eigen vermogen snel te verhogen, maar gelet op de prestaties en geklets van Huijbers het laatste jaar is dat naar mijn overtuiging onmogelijk onder leiding.

 • sturk

  Gemert, Ik heb daar grote twijfels bij Vion is in zijn huidige omvang totaal niet interessant voor welke partij dan ook. De diamant is verkocht en de leidinggevende die zijn blijven zitten hebben bewezen, dat ze het niet kunnen.De nieuwe Topman daar moet je koffie meedrinken geen verstand van zaken (tegenwoordig moet iedereen maar alles kunnen. Nu in het vlees is het niet zo en zo kan ik nog wel wat bedrijfstakken bedenken De fabrieken draaien nog steeds inefficiënt met teveel mensen.
  In 2006 heb ik al in het vleesmagazine aan gegeven, dat ze op een doodlopende weg zitten en dat is met Engeland alleen maar erger geworden . Hoe kun je in drie landen denken, dat je de boel wel even saneert (Grootmoed waanzin ).Ik kan er nog wel meer over schrijven, maar dan ga ik mensen beschadigen. Ik hoop dat ik een keer kan zeggen ik heb het verkeert gezien, maar tot nu toe heb ik steeds gelijk gekregen Heel spijtig maar waar. En niets achteraf geklets. Ik heb tot ze tot in de top gewaarschuwd en aangegeven wat er gebeuren moest.
  Ze hadden daar helemaal geen belangstelling voor. Dat was hun belang niet SCHANDE

 • fransderondhoeven

  heijden 8 ik heb 30 jaar geleden de ondergang van toen veecentrale Dumeco al voorspeld door hoogmoed alles opkopen om de grootste te worden en waar zijn we nu na vele miljarden verspeeld te hebben een slaaf van Nederland die voor minder werkt dan de polen en Roemenen die hier komen ik hoop dat de nieuwe directeur van vion zorgt voor korte pijn { snel naar het hiernamaals } dan hoop ik nog een paar redelijke varkens jaren mee te maken je hebt helemaal gelijk

 • w v gemert

  Sturk, als de prijs laag genoeg is komt er altijd een koper, een chinees misschien ???? Voorbeeld Amerika. De rest van je analyse ben ik het grotendeels mee eens, hoogmoed komt voor de val.

 • johanvm

  dat huibers de zaken mee moet regelen bij vion als zlto voorman is al ernstig genoeg
  nog niet lang geleden heeft hij nog geroepen dat de varkenshouderij niet deugde
  hij en zlto zijn in mijn ogen alleen maar bezig met het tegen elkaar opzetten van de verschillende sectoren in de landbouw
  dit is een zeer slechte zaak
  heb mijn zlto lidmaatschap opgezegd, vele twijfelen of ze wel zlto willen blijven.

 • koestal

  VION gaat aan succes ten onder,had geen handelsgeest ,alleen maar afslanken

 • koestal

  Brabant zit al op slot

 • jordi 1455

  Aandeelhouders hebben samen veel macht, maar dat hebben ze niet door. Als een voorzitter faalt en er een potje van maakt kunnen de aandeelhouders hem genadeloos wegstemmen. Verder mogen aandeelhouders meebeslissen met belangrijke beslissing zoals die aandelen transactie waar vion die aandelen veel te duur heeft ingekocht van die managers.

  @johanvm en hij noemde wakker dier ook nog betrouwbaar.

 • krulsaart

  Is toch een mooi slachterijtje daar in Boxtel. Moet te verkopen zijn. Zal wel geen winst worden ben ik bang.

 • NoordHollander

  graag een financieel resume van de geburtenissen bij vion de afgelopen 5 jaar dus harde cijfers sluit de emotie even uit en trek dan je conclusies

 • Jan van het Zand

  Het lijkt wel paniekvoetbal, als je alle reacties leest, dat gespeeld wordt in Den Bosch en Boxtel.

 • sturk

  Slachterij Boxtel is teveel ingebouwd op termijn komen daar alleen maar milieu problemen van als, die er al niet zijn. Het verlies in Engeland is veel groter als er naar buiten gebracht is. De boeren moeten echt oppassen anders zijn ze straks ook nog verantwoordelijk en krijgen nog een claim aan de broek bij het faillissement van Vion. Ze leren het toch niet, coöperaties zijn niet geschikt voor de vleesindustrie. Geld zoekmaken, dat kunnen ze. Als je harde cijfer wilt , dat kun je de mensen niet aandoen zo erg is het. (Je gelooft het toch niet.) Wat daar aan mis management heeft plaats gevonden. En nog steeds!!!!!!!

 • j.verstraten1

  Behalve kritiek spuien ( terecht of onterecht doet er mij even niet toe) moet je jezelf de vraag durven stellen: wat is de rol van VION voor de varkenshouderij in NL en wat is de consequentie wanneer VION in andere handen komt. Volgens mij waren het afgelopen jaar de effecten al zichtbaar dat VION, zijn rol van prijszetter omgezet heeft naar prijsvolger. Om de maximale prijs voor je varkens te beuren in een markt die aanbod gestuurt is heb je partijen nodig met voldoende volume en een drive om een hoge prijs te betalen voor de inkoop. Wie gaat in de toekomst die rol vervullen? Uit een vorig jaar gepubliceerd onderzoek bleek dat opbrengstprijzen in landen waar coöps sterk vertegenwoordigd zijn gemiddeld 12% hoger lager terwijl die coöps zelf nooit de hoogste prijs betalen.

 • Demeter Griend

  Van hard werken is nog nooit iemand rijk geworden.
  Nadenken.

 • part

  De praatjes van alle directeuren en voorzitters van Vion klinken het zelfde als het antwoord van de handelaar tegen zijn zoon op diens trouwdag. Deze zoon vroeg vader ''vertel mij hoe ik het snelste rijk kan worden'', het antwoord van vader ''mijn zoon bedenk steeds eerlijk duurt het langst''.
  Jan

 • Jan Cees Bron

  Van Gemert: de vraag is of een Chinees bedrijf denkt wat te kunnen leren van Vion. Over het algemeen zoeken Chinese bedrijven technologisch hoogwaardige concerns die een keten strak hebben georganiseerd, of zelfs pure integraties.
  Dat zei althans de Braziliaanse ex-ceo van Brasil Foods, José Antonio do Prado Fay, op 7 november in een interview met Boerderij Vandaag. Fay gelooft overigens ook dat kip het winnende vlees is: goedkoper, minder milieubelasting, mogelijk gezonder en bovendien geschikt ook voor afzet in de islamitische wereld.
  Vanuit dat opzicht had Vion wellicht jaren geleden Plukon moeten kopen?

 • landboer

  Demeter zonder werken is ook niemand rijk geworden...

 • lukas1

  Vion wordt overgenomen op wat langere of korte termijn, dat is geen issue.Hoeft op zich geen verslechtering voor de leveranciers te zijn, andere bedrijven hebben bewezen door een betere efficiënsy beter te kunnen presteren.Het bedrijf Vion heeft bewezen in korte tijd ongeveer 1 miljard te laten verdampen.De verantwoordelijke mensen voor dit debacle o a Huibrechts hebben nog steeds een nietszeggend verhaal om vooral zichzelf uit de luwte te houden.Volgende beslissing net als Tewarie gauw opstappen en een capabel iemand hiervoor inzetten.Suggestie burgemeester Eberhart v d Laan dat is tenminste iemand met inhoud en daadkracht hetgeen Huiberts ten enenmale mist.

 • politiek

  Beste lucas1,
  Ik betwijfel zeer sterk uw suggestie. Vergeet niet dat iemand de totale bestuurszwakte moet zien te repareren van voorheen. Onder die bestuurszwakte kon directie die fatale beslissingen nemen en zichzelf verijken. Bestuurders en belangenbeharigers van rundvee ,varkens en pluimvee de laatste 10 jaren tot en met de werkvloer in de slagerij , Die hebben juist enorm gefaald. . ( misschien hebben die ook zichzelf wel verrijkt )
  Gelukkig heeft Huiberts juiste wel daadkracht getoond , maar zijn ondankbare taak is nog niet klaar.

 • henk11

  Vroeger zegde men wel eens:
  Veel nemen en weinig geven laat U in vreugde leven .

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.