VarkensNieuws

Huijbers over Vion: ‘kop naar de grond: werken!’

Wintelre – ‘Kop naar de grond: werken!’ is de komende twee jaar het motto van Vion. Over acquisities of verkoop van niet eerder aangekondigde grote onderdelen wordt niet nagedacht. Dat zegt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers.

Huijbers geeft toe zichzelf kwalijk te kunnen nemen dat hij niet sneller bij het bestuur heeft ingegrepen toen het misging met Vion.

Vion, indirect eigendom van ZLTO, kwam de laatste jaren ernstig in de financiële problemen en kon alleen overleven door de divisie die slachtbijproducten verwerkt, te verkopen. Vion gaat volgens Huijbers nu met een gezond eigen vermogen de komende jaren werken aan integratie van onderdelen; het management heeft volgens hem niet het ‘recht’ ergens anders over na te denken. De gespecialiseerde en grote slachterijen in Boxtel en Tilburg zijn het voorbeeld.

Huijbers zegt het ‘passend’ te vinden dat de hele raad van commissarissen van Vion aftreedt, inclusief hijzelf, omdat de problemen bij Vion aan de raad kleven. Tegelijk zegt Huijbers dat de raad ‘alle vragen heeft gesteld, en ook op tijd’. Voor de nieuwe raad van commissarissen ziet Huijbers drie belangrijke punten: de betrokkenheid van aandeelhouders, de continuïteit en de maximale vernieuwing. Of hij zelf terugkeert, al dan niet als voorzitter van de raad, kan Huijbers nog niet zeggen.

Over concepten zegt hij: “Vion moest zich als groot bedrijf steeds afvragen of een concept niet te klein is om te kunnen faciliteren, of juist zo groot dat Vion het graag wil oppakken.” Ook boeren moeten volgens leren dat zij concepteigenaar zijn. “Daar hoort ook bij dat de groep boeren meer in de risico’s moeten meedelen en ik zie dus een reële kans dat groepen boeren misschien zelfs gaan meefinancieren en zelfs een aandeel in Vion kopen.”

Michiel Herkemij is volgens Huijbers als topman niet aangesteld om Vion verkoopklaar te maken. Huijbers stelde eerder al dat Herkemij goed in staat is om te gaan met de grote inkooppartijen en voegt daaraan toe dat hij veel ervaring heeft met veranderingsprocessen. Huijbers beschrijft Herkemij – die na een jaar als topman bij Douwe Egberts vertrok met 7 miljoen euro – als ‘no-nonsense’ en ‘down to earth’.

 

> Lees dinsdag ook het interview in Boerderij Vandaag en Boerderij magazine

Beheer
WP Admin