Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Geen zicht op heropening Russische grens

Moskou - Er is nog geen zicht op een snelle hervatting van de export van varkensvlees naar Rusland. Dat meldt lobbyist Frans van Dongen van de Nederlandse vleesindustrie. Er wordt op verschillende niveau's door de Europese Commissie en individuele Europese lidstaten onderhandeld.

Volgens een onbevestigd bericht van GlobalMeatnews.com zouden zes EU-lidstaten: Portugal, Frankrijk, Spanje, Italië, Nederland en Denemarken, Rusland deze week hebben voorgesteld een tijdelijk veterinair certificaat in te stellen voor de export van varkensvlees naar Rusland. Zo'n certificaat zou moeten gaan gelden voor de Europese lidstaten, waar nauwelijks risico's bestaan voor Afrikaanse varkenspest en verder zouden deze lidstaten de absolute garantie moeten bieden dat er geen re-export plaatsvindt van varkensvlees dat oorspronkelijk uit de besmette landen komt. Rusland wil verder gelijk optrekken met zijn partners van de douane-unie (Wit-Rusland en Kazachstan) die het met de voorstellen van de EU-landen ook eens moeten zijn.

Vrijdag werd er onderhandeld tussen de Europese Commissie en Rusland. De Commissie heeft eerder gedreigd om een klacht tegen Rusland in te dienen bij de WTO.

Laatste reacties

  • W.v.Bree

    Op boerenbusiness staat anders heel wat anders. Rusland zou positief staan tegenover import van varkensvleesprodukten met electronische veterinaire certificaten. Het vlees zou alleen uit landen komen uit lage risicolanden.

  • Vebovo

    Geef de gek hoop en hij gaat door!

Of registreer je om te kunnen reageren.