Varkenshouderij

Nieuws

EU-productie varkensvlees blijft stabiel

Parijs - De varkensproductie zal in 2014 op het zelfde niveau blijven als in 2013. Dat verwacht Jan Peter van Ferneij, varkenshouderij-econoom bij het Franse instituut IFIP. Hij sprak tijdens de Adisseo conferentie in Parijs. In 2013 was de productie van varkensvlees in de Europese Unie ongeveer 1,6 procent lager dan in 2012. De oorzaak ligt in de hoge voerprijzen en de nieuwe regels voor het welzijn van zeugen. Van Ferneij verwacht voor 2014 herstellende prijzen.

Van Ferneij meldde dat de gemiddelde varkensprijs in de EU vorig jaar uitkwam op € 1,76 per kilogram. Hij verwacht dat de varkensprijzen relatief hoog kunnen blijven in 2014, mede als gevolg van de uitvoer naar China. Van Ferneij verwacht een stabiele productie in de EU, maar de verschillen tussen de landen zullen groot zijn.

Voor de noordelijke landen (Denemarken, Nederland, België en Duitsland) verwacht Van Ferneij een lichte groei van de productie. In andere landen kromp de productie in 2013 ten opzichte van 2012. Frankrijk produceerde 2,4 procent minder, Roemenië noteerde minus 4,2 procent en in Polen was dat min 7,5 procent, aldus Van Ferneij. Voor Polen verwacht Van Ferneij dat de zeugenstapel op kleine bedrijven met een 100.000 stuks kan slinken doordat deze bedrijven worden opgedoekt. Dit hoeft niet te betekenen dat Polen minder zal produceren; de productie wordt overgenomen door grote, moderne, groeiende bedrijven.

Van Ferneij noemde ook de impact die het huidige Russische importverbod heeft op de EU-export van varkensvlees. "Ongeveer 3,5 procent van alle EU-productie gaat naar Rusland (ongeveer een kwart van alle Europese export van varkensvlees). Als Rusland lang gesloten blijft voor Europees varkensvlees heeft dat grote gevolgen. Enorme volumes vlees blijven dan in Europa. Dit heeft al geleid tot een prijsval van vijf cent in Duitsland.

China blijft een belangrijke exportmarkt voor EU-varkensvlees, hoewel het exacte groeipotentieel moeilijk is te voorspellen. "We weten dat de Chinese varkenshouders problemen hebben met de technische resultaten ten opzichte van de Europese varkenssector. De biggenproductie is veel lager, met een niveau van ongeveer 14 per zeug. De sterfte is groot en de voerconversie hoog. Verder zijn er veel ziekte- en milieuproblemen. Zelfvoorziening is nog ver weg, aldus Van Ferney.

Of registreer je om te kunnen reageren.