Varkenshouderij

Nieuws 10 reacties

EU klaar voor steun varkensmarkt

Brussel - De Europese Commissie staat klaar om marktmaatregelen te nemen in de varkenssector.

Dat heeft de Europese Commissie in de vergadering van Europese landbouwministers in Brussel aangegeven. Als de markt verstoord raakt door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in  Litouwen en Polen bij wilde zwijnen, kunnen de beschikbare instrumenten worden ingezet, zegt de Europese Commissie.

De Europese Commissie overlegt met de lidstaten en de Russische autoriteiten over de in de ogen van Europa disproportionele handelsmaatregelen. Rusland heeft ondanks de maatregelen die in Litouwen en Polen zijn genomen om de uitbraak binnen de perken te houden de invoer van levende varkens en varkensvlees aan banden gelegd voor alle 28 lidstaten.

Laatste reacties

 • slutter

  Wij gaan niet de koelhuizen volproppen !!

 • chila

  Jazeker , vrieshuizen volrijden !!! Weten we zeker dat we 2 jaar niets verdienen !!!!

 • richard grensstreek

  Een opkoopregeling voor varkensbedrijven lijkt mij veel beter.Is iets voor lange termijn een oplossing.

 • w v gemert

  Iedereen zijn zakken vullen behalve de primaire sector waar eigenlijk de steun terecht zou moeten komen. Niet aan beginnen.

 • kalkar

  Precies, stop het geld maar in een opkoopregeling, zal je verbazen hoeveel varkensboeren de rotzooi aan de kant willen doen. Of is dit niet in het belang van de handel?

 • John*

  alle varkens die nu onder de 80 kg geslacht worden 10 vergoeding voor de boer.. dat is de enige oplossing om van het vleesoverschot af te komen.. niks geen vrieshuizen.

 • w v gemert

  John, helemaal mee eens, is vroeger ook al voorgesteld maar heeft het niet gehaald. De carbonaatjes passen dan niet in de verpakking was toet de reacties kort samen gevat.

 • alco1

  @john. Als je het slachtgewicht onder de 80 kg laat zal er in eerste instantie minder vlees aanbod zijn, met als gevolg hogere prijzen. Een doorslaand succes op het eerste gezicht.
  Het gevolg zal echter zijn dat er weer volop geproduceerd zal worden voor die hogere prijs, met als gevolg weer teveel vlees van onder de 80 kg en nu dan maar onder de 70 kg.?
  Wat ik wil zeggen is dat het een oplossing is voor korte termijn, maar een hele slechte voor de langere, want het werkt alleen maar kostprijs verhogend, vooral omdat we afhankelijk zijn van de export markt.

 • w v gemert

  Alco, het is bedoelt als tijdelijke maatregel natuurlijk i.p.v. particuliere opslag.

 • 2807

  dom hoor deze reacties. De noodzakelijke daling van de biggenprijzen rem je hier mee af. Als we juist zwaarder gaan leveren, komt er een week lang minder varkens op de markt. Dit steunt de prijs. De biggenvraag neemt af en daardoor komt hier de noodzakelijke correctie. Bij een zwaarder varken van 5 kg geslacht dalen de bigkosten met 3-4 cent per kg geslacht. Blijven rekenen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.