Varkenshouderij

Nieuws

EU exporteert fors minder varkensvlees

Brussel - De 28 lidstaten van de Europese Unie voerden in december vorig jaar 226.000 ton varkensvlees (productgewicht) uit. Dat betekent een daling met 5 procent ten opzichte van de laatste maand van 2012. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

De forse daling in de laatste maand van 2013 beperkt de stijging van de totale Europese uitvoer van varkensvlees over geheel vorig jaar. In de eerste elf maanden van 2013 ging nog 1,3 procent meer varkensvlees uit Europa naar derde landen. Na de flinke daling in december blijft voor geheel 2013 nog een stijging met 0,9 procent naar 3,1 miljoen ton over ten opzichte van 2012. Daarmee wint Europa wel terrein op de wereldmarkt voor varkensvlees ten opzichte van de Verenigde Staten (VS). De Amerikaanse uitvoer naar de wereldmarkt daalde vorig jaar met 5,2 procent naar 2,26 miljoen ton slachtgewicht. Bij het omrekenen van de uitgevoerde hoeveelheid productgewicht van Europa om naar slachtgewicht, dan exporteert dat continent minder dan de VS.

De daling van de EU-uitvoer naar Rusland kwam vorig jaar tot stilstand. Dat land bestelde in 2012 nog 12 procent minder dan in 2011. EU-landen voerden vorig jaar met 747.000 ton praktisch evenveel uit naar Rusland dan in 2012. Zij profiteerden van handelsbeperkingen met de VS en Brazilië. In varkensvlees uit de VS vonden de Russen het verboden groeihormoon ractopamine en in Braziliaanse producten de listeria-bacterie. Ook voldeden de voedselveiligheidsgaranties in Brazilië niet aan de Russische veterinaire eisen.

Door de sluiting van zijn grenzen voor Europees varkensvlees als gevolg van uitbraken van Afrikaanse varkenspest moet Rusland meer importeren uit de VS en Brazilië. Russische autoriteiten onderhandelen met die landen over de importvoorwaarden.

Oekraïne en Wit-Rusland kochten vorig jaar 24 tot 29 procent minder Europees varkensvlees dan in 2012 met respectievelijk 123.000 en 88.000 ton.

China zette zijn opmars vorig jaar door met een stijging van zijn bestellingen in Europa met 13 procent naar 665.000 ton. Ook Hongkong kocht 2 procent meer met 387.000 ton. Deze landen zullen komende maanden meer moeten bestellen in Europa om de export na de sluiting van Rusland in de benen te houden. De EU-uitvoer naar Japan, ooit een veelbelovend exportland voor de EU, stijgt immers ook niet meer. Die lag vorig jaar op 232.000 ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.