Varkenshouderij

Nieuws

Directeur Deens varkensonderzoekscentrum ontslagen

Kopenhagen - Directeur Nicolaj Nørgaard van het Deense Pig Research Centre (VSP) is ontslagen wegens gerommel met de besteding van Europese subsidies.

De Deense Landbouw & VoedingsRaad (Landbrug & Fødevarer, L&F) constateerde ernstige fouten en tekortkomingen in de manier waarop VSP Europese subsidies aanwendde in de periode 2007 en 2013. In een verklaring noemde L&F-directeur Søren Gade het 'onacceptabel en zeer betreurenswaardig' dat de VSP onjuist is omgegaan met EU-subsidies. De organisatie is begonnen met het terugbetalen van onjuiste vergoedingen, boetes en rentes. In totaal gaat het om een bedrag van 19 miljoen Deense kronen; zo'n 2,5 miljoen euro.

L&F ontving medio december een bericht van auditter PriceWaterhouseCoopers dat er onregelmatigheden waren gevonden tijdens steekproeven. Gelden die werden uitgekeerd in het kader van het EU-plattelandsprogramma bleken door VSP voor andere doeleinden te zijn aangewend dan waar ze voor waren bedoeld.
PriceWaterhouseCoopers voerde vervolgens een onderzoek uit naar alle EU-gefinancierde projecten van VSP tussen 2007 en 2013. L&F-directeur Gade heeft aangegeven dat er nieuwe procedures en interne controles komen om te voorkomen dat EU-gelden in de toekomst weer verkeerd worden besteed.

Of registreer je om te kunnen reageren.