VarkensNieuws

Dijksma wil gevolgen vierdageneis laten onderzoeken

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw gaat een onafhankelijk veterinair onderzoek laten doen naar de gevolgen van de vierdageneis voor de groepshuisvesting van zeugen. Die toezegging deed ze tijdens een debat in de Tweede Kamer.

VVD, CDA, SGP, PVV en ChristenUnie maken zich zorgen over het dierenwelzijn van de zeugen als gevolg van de eis om de zeugen vier dagen na dekking in groepshuisvesting te zetten. Volgens LTO en NVV veroorzaakt dit welzijnsproblemen bij de zeugen. Maarten Rooijakkers (LTO) en Theo Duteweerd (NVV) overhandigden dinsdagmiddag een petitie aan Tweede Kamerleden die door 1.268 zeugenbedrijven is ondertekend. In de petitie vragen ze aandacht voor de welzijnsproblemen die er zijn, nu de nieuwe regelgeving per 1 januari van kracht is geworden. “Er is echt iets aan de hand. Anders zouden we hier niet staan”, zegt Duteweerd.

Dijksma reageerde op de oproepen van de Kamerleden dat ze haar ogen niet wil sluiten voor de bedrijven die nu problemen ondervinden van de verplichte groepshuisvesting. “Daarom hebben we ook een verbetertraject ingericht en is er geld voor beschikbaar gesteld”, zegt Dijksma. “Ik denk dat het welzijn van de zeug gebaat is bij zo snel mogelijke groepshuisvesting na de dekking”, aldus Dijksma.  Ze heeft de indruk dat een derde van de zeugenbedrijven geen problemen ondervinden bij de groepshuisvesting.

De staatssecretaris wil niet over gaan tot het opschorten van de controles, zoals VVD, CDA, SGP en CU bepleiten. Dat zou volgens Dijksma een verkeerd signaal afgeven, omdat dan de achterblijvers worden beloond, terwijl de voorlopers die al jaren terug hebben geïnvesteerd in de groepshuisvesting niet beloond worden. Dijksma wil eerst het onderzoek afwachten, voordat er eventueel verdere stappen worden ondernomen. Carla Dik (Christenunie) zegt het niet sjiek te vinden om ondertussen door te controleren. “Maar het is ook niet sjiek om iets dat al tien jaar geleden is afgesproken niet meer te gaan controleren zonder dat je iets zeker weet”, reageert Dijksma.

VVD-Kamerlid Helma Lodders, die een motie overweegt over de vierdageneis wil van de staatssecretaris een plan van aanpak over het aangekondigde onderzoek. Als dit niet naar tevredenheid is, zal ze alsnog een motie indienen.

LTO en NVV zijn positief over de opening die Dijksma biedt in de discussie.

Beheer
WP Admin