Varkenshouderij

Nieuws

Denen komen met software aanpak staartbijten

Aarhus - Het Deense landbouwonderzoek mikt voor de varkenshouderij op de ontwikkeling van software waarmee op individueel bedrijfsniveau kan worden geregistreerd wat de oorzaken zijn van staartbijten.

Het programma moet tevens aangeven wat het risico is op staartbijten als op het bedrijf in kwestie het couperen van de staarten achterwege wordt gelaten.

De oorzaken lopen van bedrijf tot bedrijf uiteen, menen de onderzoekers van de universiteit van Aarhus, die stellen dat het onderzoek om het staartcouperen te ontlopen zich vooral gericht heeft op 'universele' oplossingen. Maar de oorzaken kunnen op het ene bedrijf te wijten zijn aan gebrek aan bezigheidsmateriaal en op het andere aan bijvoorbeeld stalklimaatproblemen. Het programma moet de oorzaken op het spoor komen aan de hand van handmatig geïnventariseerde gegevens en gegevens die worden geregistreerd met bewegingssensoren en videocamera's.

Of registreer je om te kunnen reageren.