Varkenshouderij

Nieuws

DCA blijft supervisor voor varkensnoteringen

Loenen aan de Vecht – Kenniscentrum DCA treedt komend jaar op als supervisor van de varkensnoteringen van de Nederlandse Bond van Handelaren in Vee (NBHV). Dat verklaart Cees Oostrom, voorzitter van de adviescommissie varkenshandel van de NBHV.

DCA werkte sinds 1 december vorig jaar als supervisor, op het moment dat de beursprijs van de handelarenbond en de DPP-biggennotering zijn samengevoegd. Vorige week is besloten de proefperiode om te zetten in een overeenkomst van een jaar, met de mogelijkheid tot verlenging.

De rol van de supervisor is meer gevoel, emotie in de noteringen te brengen, betoogt Oostrom. "DCA kijkt verder vooruit dan de handelaren die wekelijks een prijsadvies afgeven. De notering reageert zodoende eerder op grote marktontwikkelingen, zoals momenteel de Afrikaanse varkenspest."

De invloed van DCA op de definitieve prijs is echter beperkt tot minder dan een halve euro per big en een halve cent per kilo bij de vleesvarkens, de afronding dus. De NBHV hoopt hiermee dichter op de markt te zitten met hun varkensnoteringen.

DCA kan ook zien welke prijs de handelaren ingeven in het prijssysteem, met de bijbehorende toelichting. Wijkt het advies af van het gemiddelde dan vraagt DCA deze handelaar om een toelichting. De noteringen zijn te vinden op beursprijs.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.