Varkenshouderij

Nieuws 1298 x bekeken

'Concepten bieden nieuwe kansen varkenshouderij'

Panningen - De ontwikkeling naar meer ketenproductie en productie binnen concepten voor vaste retailpartijen kan voor varkenshouders nieuwe kansen opleveren. Dat zei sectormanager varkenshouderij Wilbert Hilkens van ABN Amro tijdens de jaarvergadering van LLTB-varkenshouderij.

"Een groep varkenshouders kan de regie nemen in de keten. Dat zou ook mogelijkheden kunnen creëren om via productiesturing de prijs meer te beïnvloeden", aldus Hilkens. Naarmate er in een concept of keten meer volume wordt geproduceerd, is de kans en de mogelijkheid om een eigen notering voor het product te ontwikkelen groter.

Hilkens noemde ook het voorbeeld van hamburgerketen Mc Donalds. Mc Donalds zet de keteneisen voorop. Het bedrijf wil koste wat het kost een constante kwaliteit die voldoet aan haar voorwaarden. De prijs komt daarbij op de tweede plaats. Met andere woorden, als het zo uitkomt dat er een keer schaarste is, betaalt het bedrijf rustig wat meer, zo stelt Hilkens. Hij noemt het niet ondenkbaar dat het voor een retailpartij op den duur ook zo uit kan pakken. Voorwaarde is dan dus wel dat er een product wordt geproduceerd dat zich voldoende onderscheidt.

Volgens Hilkens, die een hele studie maakte naar de ontwikkeling naar concept- en ketenproductie, wordt nu al ongeveer 25 procent van het varkensvlees dat in Nederland wordt verkocht binnen concepten geproduceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.