VarkensNieuws

China sluit grens voor Pools varkensvlees

Brussel – China heeft de grens gesloten voor Pools varkensvlees. Dat meldt persbureau Agra-Europe. De importstop voor Pools varkensvlees is doorgevoerd in verband met de vondst van Afrikaanse varkenspest bij twee wilde zwijnen in Polen. China is voor Polen een belangrijke afzetmarkt die nu dus geblokkeerd is. China heeft bovendien te kennen gegeven dat al het Poolse vlees dat de afgelopen twee weken is verscheept en onderweg is naar China zal worden teruggestuurd of vernietigd.

De Chinese verklaring is gekomen kort nadat Russische ambtenaren van de veterinaire waakhond Rosselkhoznadzor een bezoek brachten aan China en hun grieven hadden geuit over het Europese veterinaire beleid inzake Afrikaanse varkenspest. Ook de Poolse minister van landbouw Stanislaw Kalemba was in China de afgelopen week om de maatregelen die Polen heeft genomen om de ziekte te beteugelen toe te lichten.

De stap van China is een klap voor de Poolse varkenshouderij. China was in 2013 goed voor 10 procent van de Poolse export. Er ging 47.219 ton varkensvlees naar de Chinese markt. In 2013 verviervoudigden de Polen hun export naar China. Daarnaast exporteerden de Polen in de eerste elf maanden van 2013 23.184 ton slachtbijproducten (producten als poten, staarten en dergelijke) naar China. Daarnaast exporteerden de Polen nog 6.799 ton naar Hongkong. Ook Rusland nam veel vlees en bijproducten af van Polen.

De importstop voor Pools vlees van China en Rusland betekent op de korte termijn dat er meer vlees op de EU-markt wordt aangeboden wat ongetwijfeld zal lijden tot verdere prijsdruk.

Beheer
WP Admin