Varkenshouderij

Nieuws 14 reacties

China sluit grens voor Pools varkensvlees

Brussel - China heeft de grens gesloten voor Pools varkensvlees. Dat meldt persbureau Agra-Europe. De importstop voor Pools varkensvlees is doorgevoerd in verband met de vondst van Afrikaanse varkenspest bij twee wilde zwijnen in Polen. China is voor Polen een belangrijke afzetmarkt die nu dus geblokkeerd is. China heeft bovendien te kennen gegeven dat al het Poolse vlees dat de afgelopen twee weken is verscheept en onderweg is naar China zal worden teruggestuurd of vernietigd.

De Chinese verklaring is gekomen kort nadat Russische ambtenaren van de veterinaire waakhond Rosselkhoznadzor een bezoek brachten aan China en hun grieven hadden geuit over het Europese veterinaire beleid inzake Afrikaanse varkenspest. Ook de Poolse minister van landbouw Stanislaw Kalemba was in China de afgelopen week om de maatregelen die Polen heeft genomen om de ziekte te beteugelen toe te lichten.

De stap van China is een klap voor de Poolse varkenshouderij. China was in 2013 goed voor 10 procent van de Poolse export. Er ging 47.219 ton varkensvlees naar de Chinese markt. In 2013 verviervoudigden de Polen hun export naar China. Daarnaast exporteerden de Polen in de eerste elf maanden van 2013 23.184 ton slachtbijproducten (producten als poten, staarten en dergelijke) naar China. Daarnaast exporteerden de Polen nog 6.799 ton naar Hongkong. Ook Rusland nam veel vlees en bijproducten af van Polen.

De importstop voor Pools vlees van China en Rusland betekent op de korte termijn dat er meer vlees op de EU-markt wordt aangeboden wat ongetwijfeld zal lijden tot verdere prijsdruk.

Laatste reacties

 • Mtstermors1

  Kan er ook nog wel bij

 • peter.vermeire@telenet.be

  der kan nikske nie meer bij..........tis ter al over :-(

 • slutter

  Mannen houdt moed !!

 • Jonas Brabant

  Ik houd nog wel moed, maar mijn bank helaas niet meer!

 • bankivahoen

  Poll: in welke week wordt er in Nederland een wild zwijn gevonden dat drager is van AVP ?

 • Mtstermors1

  Krijg je er van als je als europa iedereen de les wilt lezen. Wie worden de dupe. Varkenshouders

 • boerin grashooek

  Fijn he een Europa en wat heerlijk toch om zulke strenge regels in Nederland te hebben. De varkens liggen zo fijn, het imago steeds verbeteren, de kostprijs omhoog en meneer poetin trekt aan de touwtjes en vergeet alles in eigen land en zorgt er in zijn eentje voor dat de hele varkenshouderij in europa failliet gaat

 • Lin

  Of de prijs echt onder druk komt ligt er toch aan waar China het vlees dan vandaan haalt? Binnen of buiten de EU. Je moet de inkopers geen reden geven om minder te betalen dan er daadwerkelijk aan de hand is.

  Ik voel de frustratie mee hoor over alle opgelegde regels. Wij willen ook graag aan onze toekomst werken als jonge ondernemers, zowel op sociaal vlak als bedrijfskundig, maar we zijn al jaren bezig om ons hoofd boven water te houden en kei hard te werken zonder er iets voor terug te krijgen.

 • hertha

  Voormalig Landbouw minister J. van Aartsen is begonnen met scoren over de ruggen van de varkenshouders .......................

 • jan hien

  ik denk dat dit gigantisch uit de hand loopt, over een week hoeven ze het vlees uit heel Europa niet meer . bedankt meneer poetin goed bezig RUTTEN ook bedankt ,je was toch ook in Rusland ook nog de vlees industrie gehad [nee niet belangrijk] doe er ook een klep keuring boven op beter goed naar de kloten dan half

 • J.Smale11

  In hoeverre deugt de Europese aanpak? Wat wordt er concreet gedaan om de pest Europa weer uit te krijgen?? Als dit een olievlek is die zich steeds verder uitbreidt zitten we binnen de kortste keren niet alleen met een marktprobleem, maar ook met een ziekteprobleem! Het komt van de russen, dat is duidelijk, maar we moeten het wel weer snel kwijt.

 • schoenmakers1

  de europeese aanpak daar klop geen reet van, al ze de veehouders kunnen aanpakken is het makkelijk, gewoon ruimen, maar in het wild levende dieren moeten ecologische verbindingszones hebben dat ze door heel Europa heen kunnen om de ziektes te verspreiden en er wordt niks aan gedaan om deze te ruimen, was het niet zo dat om tbc op te lossen de dassen geruimd moesten worden, wat is daar van terecht gekomen, je kunt duidelijk stellen dat er de wil gewoon niet is

 • kalkar

  Ik heb altijd al gezegd dat dure biggen in het begin van het jaar voor de mester nooit uitkunnen. Zie hiervoor maar de afgelopen jaren. Verder worden de biggen al jaren kunstmatig te duur gehouden, was vroeger ook niet zo. Verder als alle mesters hun biggen afbestellen dan moeten ze naar beneden. Niet goedschiks dan maar kwaadschiks. Dus allemaal geen biggen opleggen de komende weken, krijg je het ook iets rustiger, is nooit verkeerd. Verder kon er wel eens een gtote oorlog in de krim aankomen, want de Russen sla je er nog niet zo maar uit. Dus prettige tijden allemaal.

 • kalkar

  De oorlog begint in de krim en waar houden ze op.... Of zou Poetin zeggen dat ie zich vergist heeft. Dacht het niet.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.