Varkenshouderij

Nieuws 1398 x bekeken 1 reactie

Canada: Veevoer mogelijk oorzaak PEDv

Quebec - De Canadese voedsel- en warenautoriteit onderzoekt of veevoer een oorzaak is van de verspreiding van het PEDv virus, dat al maanden rondwaart onder varkens in de Verenigde Staten en nu ook in Canada. Volgens de Canadese autoriteit is het PEDv-virus aangetroffen in monsters van plasma afkomstig van een bedrijf in de Verenigde Staten.

Het virus dat werd aangetroffen was virulent genoeg om biggen ziek te maken. Het plasma werd gebruikt als grondstof in gepelleteerde varkensvoeders door het bedrijf Grand Valley Fortifiers in Cambridge in de staat Ontario.

Het betreffende veevoerbedrijf heeft een vrijwillige terughaalactie gedaan.

De Canadese voedsel- en warenautoriteit doet nu verdere tests en onderzoekt of de voeders van Grand Valley inderdaad ziekteverwekkend zijn. De dienst werkt nauw samen met het betreffende veevoerbedrijf en wil ook nagaan of er nog meer partijen plasma op de markt zijn beland.

Eén reactie

  • Jan van het Zand

    Plasma? Wordt hier bedoeld bloedplasma? En als dat zo is, dan is plasma spelen met vuur in veevoeders. Immers beendermeel was in Nederland mogelijk om te gebruiken in veevoeders, maar moest dan wel tegen zeer hoge temperaturen gesteriliseerd worden. En dat deden de Engelsen niet, en toen ontstond de BSE-crisis. En vanaf dat moment werd beendermeel verboden om in veevoeders op te nemen in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.