Varkenshouderij

Nieuws

Beursprijs varkens levert nog eens 3 cent in

Zoetermeer – De beursprijs voor vleesvarkens is vrijdagavond met 3 cent verlaagd naar €1,45 per kilo geslacht gewicht. Daarmee is de beursprijs in drie weken tijd met 12 cent per kilo in prijs gedaald. In week 5 klom de beursprijs nog naar €1,57 per kilo.

De prijsontwikkeling in de varkensmarkt wordt voor de derde achtereenvolgende week bepaald door de sluiting van de Russische grenzen voor Europees varkensvlees. Gezien de prijsval van 9 tot 12 cent per kilo in Nederland en Duitsland heeft het wegvallen van deze afzetmarkt grote gevolgen voor de varkensmarkt in Europa. Het aanbod aan varkens is op dit moment niet groot, maar de slachterijen hebben ook niet zo veel dieren nodig om in de kleinere vraag naar vlees te voorzien.

Ondertussen wordt onderhandelt de EU met Rusland om de grens weer open te krijgen, maar veel schot lijkt er nog niet in te komen. Volgens de Duitse bond van vleesvarkenshouders ISN wordt in Rusland gesproken van een importverbod die tot twee maanden kan duren. Aan de andere kant zijn er ook geruchten dat de grens weer open gaat voor ingevroren product.

De biggenmarkt heeft nu ook te lijden onder de moeizame markt voor varkensvlees. Door de forse prijsdaling bij de varkens heeft het vertrouwen van de vleesvarkenshouder een forse deuk opgelopen. Daardoor is er minder vraag naar biggen en staan de prijzen dus onder druk. De verwachting voor de beursprijs van biggen gaat uit van een prijsdaling van €2 per big. De noteringscommissie van de NVV verlaagde haar notering eerder op vrijdag al met €2 naar €50 per stuk.

Of registreer je om te kunnen reageren.