Varkenshouderij

Nieuws 3680 x bekeken

Beursprijs duikelt naar laagste niveau in 2 jaar

Zoetermeer – De beursprijs voor vleesvarkens is vanavond gekelderd naar het laagste niveau in ruim twee jaar. Begin 2012 lag de prijs nog wat lager dan nu het geval.

Na de prijsval van 5 cent vorige week, ging er dit keer 4 cent van de beursprijs voor vleesvarkens af. Daarmee is de prijsstijging van begin dit jaar ruimschoots teniet gedaan. Met de prijsdaling van 4 cent belandt de beursprijs nu op €1,48 per kilo geslacht gewicht. De prijsdaling is het gevolg van het feit dat de Europese vleesverkopers geen product kunnen afzetten in Rusland in verband met de vondst van twee wilde zwijnen met Afrikaanse varkenspest in Litouwen.

Met een prijsverval van 9 cent in twee weken valt de prijsdaling van de beursprijs nog groter uit dan de verlaging van 7 cent in Duitsland. De Duitse Vereinigungspreis ging eerder vandaag met 7 cent onderuit. Tönnies en Vion Nord liepen hiermee weer in de pas door hun prijzen nu met 2 cent te laten zakken na een verlaging van 5 cent vorige week.

De noteringscommissie van vakbond NVV merkt op dat de varkens ondanks de afsluiting van de Russische grens op dit moment goed worden opgenomen door de markt. Lagere prijzen brengen met zich mee dat het vlees weer wat makkelijker wordt verkocht, terwijl ook een deel wordt ingevroren.

De prijsontwikkeling bij de varkens zet ook de biggenprijs onder druk. De verwachting voor beursprijs gaat uit van een prijsdaling met €1,50 per stuk. De noteringscommissie van de NVV verlaagde de biggenprijs eerder vandaag met €1 naar €52 per stuk.

Of registreer je om te kunnen reageren.