VarkensNieuws

Berenkorting Tönnies kan oplopen tot 10 euro

Uedem – De korting voor beren met een mager vleespercentage onder 60 procent kan bij het Duitse varkensvleesconcern Tönnies oplopen tot tien euro per dier. Dat blijkt uit berekeningen van de Duitse organisatie van varkenshouders Intersessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN). De organisatie presenteerde die afgelopen dinsdag op zijn bijeenkomt voor varkenshouders.

De berenkorting bij een vleespercentage van minder dan 60 procent is een gevolg van het aanscherpen van de inkoopvoorwaarden van Tönnies in november vorig jaar. Bovenop de korting onder 60 procent mager vlees verdween onder meer ook de welfare-bonus voor beren boven 96 kilo geslacht-gewicht. Bovendien verviel deze bonus ook voor het aantal beren dat een varkenshouders meer levert dan gelten. De Duitse varkens(vlees)sector heeft in het najaar van 2013 afgesproken dat Duitse vleesvarkenshouders €1,50 extra welfare-bonus krijgen voor ieder afgeleverd, slachtrijp, ongecastreerd, mannelijk vleesvarken. “Steeds meer Duitse varkensvleesbedrijven hebben problemen met de in hun ogen te hoge inkoopprijzen voor beren. Sommigen accepteren helemaal geen beren meer”, zegt ISN-bedrijfsleider Andreas Stärk.

Het aantal berenslachtingen ligt in Duitsland op 50.000 per week. Daarvan neemt Tönnies verreweg het grootste deel (30.000) voor zijn rekening. Vion Nord en Westfleisch slachten wekelijks allebei zo’n 10.000 beren.

Nederlandse slachterijen lieten begin vorig jaar al ongeruste geluiden horen over hun afzetmogelijkheden voor berenvlees. Daardoor verhoogden Van Rooi Meat en Compaxo hun berenkorting in april 2013 van 2 naar 3 euro per stuk. Vion remde de aanvoer van beren vorig jaar ook af. Slachterij Westfort in Gorinchem accepteert alleen beren als er afzet voor is. Het bedrijf verwerkt wekelijks zo’n 20.000 vleesvarkens voor zijn concepten. De mannelijke varkens daarvan (ongeveer de helft) zijn niet gecastreerd.

Beheer
WP Admin