Varkenshouderij

Nieuws 10 reacties

Berenkorting Tönnies kan oplopen tot 10 euro

Uedem - De korting voor beren met een mager vleespercentage onder 60 procent kan bij het Duitse varkensvleesconcern Tönnies oplopen tot tien euro per dier. Dat blijkt uit berekeningen van de Duitse organisatie van varkenshouders Intersessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands (ISN). De organisatie presenteerde die afgelopen dinsdag op zijn bijeenkomt voor varkenshouders.

De berenkorting bij een vleespercentage van minder dan 60 procent is een gevolg van het aanscherpen van de inkoopvoorwaarden van Tönnies in november vorig jaar. Bovenop de korting onder 60 procent mager vlees verdween onder meer ook de welfare-bonus voor beren boven 96 kilo geslacht-gewicht. Bovendien verviel deze bonus ook voor het aantal beren dat een varkenshouders meer levert dan gelten. De Duitse varkens(vlees)sector heeft in het najaar van 2013 afgesproken dat Duitse vleesvarkenshouders €1,50 extra welfare-bonus krijgen voor ieder afgeleverd, slachtrijp, ongecastreerd, mannelijk vleesvarken. "Steeds meer Duitse varkensvleesbedrijven hebben problemen met de in hun ogen te hoge inkoopprijzen voor beren. Sommigen accepteren helemaal geen beren meer", zegt ISN-bedrijfsleider Andreas Stärk.

Het aantal berenslachtingen ligt in Duitsland op 50.000 per week. Daarvan neemt Tönnies verreweg het grootste deel (30.000) voor zijn rekening. Vion Nord en Westfleisch slachten wekelijks allebei zo'n 10.000 beren.

Nederlandse slachterijen lieten begin vorig jaar al ongeruste geluiden horen over hun afzetmogelijkheden voor berenvlees. Daardoor verhoogden Van Rooi Meat en Compaxo hun berenkorting in april 2013 van 2 naar 3 euro per stuk. Vion remde de aanvoer van beren vorig jaar ook af. Slachterij Westfort in Gorinchem accepteert alleen beren als er afzet voor is. Het bedrijf verwerkt wekelijks zo'n 20.000 vleesvarkens voor zijn concepten. De mannelijke varkens daarvan (ongeveer de helft) zijn niet gecastreerd.

Laatste reacties

 • bertes

  beren groeien alleen beter, als ze meer lysine in het voer hebben. dat zit vooral in soja. bij 5% meer soja in het voer. wat betekend het; als heel Europa beren gaat mesten. hoeveel meer bossen moeten er dan worden gekapt. om beren te gaan mesten.
  nog los van dekgedrag en geur in vlees. en het vlees smaakt droger. enz.

 • varkensboerk

  Wat een zever bertes. Lysine is ook op andere manieren toe te voegen aan het voer dan alleen via soja, maarja ook uit je laatste regel blijkt wel dat je alleen de kachel wat probeert op te stoken.

 • info59

  Het is precies andersom. Doordat beren veel efficiënter groeien is er juist minder voer en sojaschroot nodig. Even voor de duidelijkheid, sojaschroot is een bijproduct van de sojaolie industrie. Dwz soja wordt verbouwd voor de productie van sojaolie en de varkenshouderij weet het bijproduct (sojaschroot) tot waarde te brengen. Hoezo niet duurzaam?

 • info80

  exact info59

 • struisvogel21

  dom boeren slachterij loopt met voordeel weg,en boeren zitten met elende in de stal

 • Cees Oostrom.

  Ga toch castreren, ben je van heel het gelazer af, de biggen brengen ook een paar euro meer op. Varkens brengen meer op en de consumptie neemt toe.

 • evanderpasch1

  hebben de vakbonden niet al getekent om volgend jaar t stoppen met casteren. Wordt groter probleem dan dat rusland de grens dicht gooit

 • vldw

  IK denk niet dat een boer als hij een varken voor eigen consumptie slacht zijn voorkeur uitgaat naar een beer (smaak,taai,..).Wat denk je als de gewone consument zo een lapje vlees enkele keren na elkaar op zijn bord krijgt ? Hmm lekker ik wil 'alle dagen' zo een taai lapje met een raar smaakje op mijn bord ! Nee,ze haken af,ze laten varkensvlees links liggen en kiezen voor een alternatief (gevogelte, vis,..).Een ding moet een kweker goed beseffen op het einde is het altijd iemand die dit moet opeten en als de mensen het niet meer willen eten kan je hen ook niet verplichten of in hun strot duwen

 • Tiens

  Helaas zijn er veel vooroordelen over berenvlees. Wij hebben al 3x een beer laten slachten voor eigen consumptie. Niks taai, niks stinken. Ook de BBQ gasten smulden mee van dit vlees. Echt super lekker, wat mede een gevolg is van de versheid van het produkt. Dit wordt denk ik in het traject boerderij - winkelvloer zwaar verkloot.

 • W Geverink

  Helemaal met je eens vldw. Als je de klant weg wil duwen van je product is een stuk beer in de pan de oplossing. Als je pech hebt koopt die consument het hele jaar geen varkensvlees meer. Dat de consument varkensvlees inruild voor wat anders is helemaal de schuld van de varkenshouders zelf. Die kijken alleen maar naar productie en door de fokkerijgroepering worden ze op de wenken bediend. Ze zitten op dertig biggen per zeug en het enige doel is om naar de vijfendertig te gaan. De afgelopen 25 jaar zijn de vleesveehouders hard aan het werk geweest om hun product aan te passen aan de verwachtingen van de consument. Dat is hun gelukt. Of het in een restaurant is of uit de winkel, er zit bij rundvlees niet vaak een miskoop meer tussen. De varkens hebben een geslacht gewicht van 98 kg en daar komt binnenkort weer een kg of vijf bij op. Een plaatselijk restaurant had karbonades op het menu. Omdat die tegenwoordig zo enorm groot zijn zagen ze ze dunner met als gevolg dat geen kok in de wereld deze klaar kan maken zonder ze te verprutsen. Liep dus weer uit op de zoveelste teleurstelling met varkensvlees. Onze keten is gewoon helemaal de weg kwijt. Gelukkig slachten we geen beren want dan was de ramp compleet.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.