Varkenshouderij

Nieuws 4 reacties

Afrikaanse varkenspestvirus in Polen

Warschau - Het Afrikaanse varkenspestvirus heeft Polen bereikt. De CVO (Chief Veterinary Officer) van Polen heeft bevestigd dat het virus is aangetroffen in een wild zwijn dat dood is gevonden op 900 meter van de grens met Wit Rusland in de buurt van het plaatsje Grzybowszczyzna.

Het nieuws wordt gemeld op Poolse (www.thenews.pl) en Russische nieuwssites (www.voiceofrussia.com).

Met de vondst van het Afrikaanse varkenspestvirus op Pools grondgebied lijkt de kans nihil dat Rusland op korte termijn de grenzen heropent voor EU-varkensvlees. De EU blijft de Russische maatregelen overtrokken vinden.

Het Afrikaanse varkenspestvirus werd een maand geleden voor het eerst gevonden op EU-grondgebied. Twee gevonden dode  wilde zwijnen in Litouwen bleken het virus bij zich te hebben. Tot nog toe is het virus alleen aangetroffen bij wilde zwijnen. De reguliere varkenshouderij in Litouwen is gevrijwaard gebleven van de ziekte.

De Poolse overheid heeft extra controles en monitoringsmaatregelen aangekondigd van de wilde zwijnenpopulatie. Ook worden er extra screenings uitgevoerd.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  dan kunnen we nu af gaan tellen tot het in nederland is

 • agratax2

  Zo beschermt de Russische Beer zijn binnenlandse markt. Wilde varkens onder e rook van de (Wit)Russische grens geeft te denken. Zeker is het wel dat als ten westen van de grens de wilde varkens besmet zijn het ten oosten van de grens niet beter zal zijn.

 • petit

  ikkethuis zal gelijk krijgen , vrees ik n nu is het nog een kwestie van tijd......

 • Snel

  moeten we de muur maar weer optrekken

Of registreer je om te kunnen reageren.