Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Succesvol beren houden vraagt om optimale omstandigheden

Wageningen - Het succesvol houden van beren, zonder ongewenst gedrag en huidbeschadigingen, is mogelijk.

Dit zei Carola van der Peet-Schwering van Wageningen UR tijdens een webinar georganiseerd door VarkensNet. Tijdens de presentatie konden deelnemers vragen stellen via een chatbox.

Van der Peet-Schwering bezocht voor haar onderzoek zeventig bedrijven: "Er zijn bedrijven waar ongewenst gedrag niet of nauwelijks voorkomt en waar geen huidbeschadigingen zijn waargenomen." Op deze bedrijven waren de omstandigheden voor voeding, huisvesting, klimaat en gezondheid optimaal. Dit betekent volgens de onderzoeker dat het voerniveau hoog is, luxer voer wordt verstrekt, er voldoende eetplaatsen zijn en dat het klimaat optimaal is. Daarbij is een goede hygiëne van de voer- en watervoorziening van belang. Bedrijven die zieke dieren uitselecteren en vaccineren tijdens opfok signaleren ook minder ongewenst gedrag bij de beren. Ook ras kan van invloed zijn: "Op bedrijven met weinig ongewenst gedrag wordt vaker een LW-eindbeer gebruikt en minder vaak een Pietrain."

Naast het gedrag van de beren bestudeerde Van der Peet-Schwering berengeur in relatie tot huisvesting. Hieruit bleek dat op bedrijven met kleine groepen van minder dan twaalf vleesvarkens de kans op berengeur kleiner is. Dit is ook het geval wanneer een spleetbreedte van meer dan 18 millimeter wordt aangehouden en de kwaliteit van de dichte vloer goed is.

Laatste reacties

 • Hogman1

  OK
  Bij mij was het een ramp
  Ik werd er kotsmisselijk en doof van
  Maar goed volgens Wageningen ben ik dus onbekwaam net als mijn ouders en net als de rest van de wereld
  Helaas dan maar weer
  (ik heb overigens hokken van 400 ,12 en 6 stuks.gaat allemaal goed totdat er uit geladen wordt , ervaring zat dus)

 • boerkebrabant

  het word tijd dat wageningen eens het ware verhaal laat horen en zien, kreupel, huidbeschadiging, kremmig, penisbeschadeging, enz. ps als ze dan ook even laten zien hoe het er aan toe gaat voordat de biggen verdoofd worden tijdens het castereren, en hoe ze kotsend wakker worden, kunnen we dat misschien ook af schaffen en dat vervangen door een pijnbestrijding via een injectie.

 • Wim Toornstra

  Hoe kun je succesvol varkens houden zonder optimale omstandigheden???

 • Jan Arthur

  Een vraagje: in welke gewichtsklasse werd het onderzoek gedaan?

 • PloegmakersM

  @Jan Arthur. Uit het onderzoeksrapport: Gedragswaarnemingen bij de beren zijn uitgevoerd op circa 5,9 en 13 weken na opleg.

  Dit is de link naar het rapport: http://edepot.wur.nl/281710
  Hierin zijn de resultaten ook opgesplitst naar leeftijd (hoofdstuk 3)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.