Varkenshouderij

Nieuws 2552 x bekeken 16 reacties

Pleidooi voor strengere aanpak staartknippen

Brussel – De Europese commissie moet meer doen om de naleving van het verbod op staartknippen bij varkens af te dwingen. Dat advies staat in een rapport dat in opdracht van het Europees parlement is gemaakt, naar aanleiding van een petitie van een Deense dierenwelzijnsorganisatie.

De petitie is voor een aantal Europarlementariërs, om de pas aangestelde Europees commissaris Vytenis Andriukaitis voor Gezondheid en Consumentenbeleid te vragen de naleving aan te scherpen. De Nederlandse Partij voor de Dieren is een van de ondertekenaars. Initiatief voor de brief ligt bij een Deense parlementariër.

In een brief aan de Eurocommissaris zeggen de parlementsleden dat het nu tijd is om de druk op de lidstaten die zich niet aan de regels houden te vergroten. Volgens de rapportage van het parlement houden Nederland, Duitsland, Denemarken, België, Polen, Italië en nog elf Europese lidstaten zich niet aan de regels. Alleen Cyprus, Finland, Litouwen, Slowakije, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zouden zich houden aan de richtlijn.

Daarbij is niet alleen gekeken naar het stelselmatig staartknippen. Ook de beschikbaarheid van voldoende afleidingsmateriaal in de varkensstallen is een punt van zorg.

Begin dit jaar hebben meer dan vijftig leden van het Europees parlement van verschillende nationaliteit en verschillende politieke groeperingen bij de voorganger van Andriukaitis aangedrongen op nadere maatregelen. De parlementariërs schrijven nu dat de regels al elf jaar van kracht zijn en nog steeds door de meeste varkenshouders worden genegeerd. Kennelijk voelt de sector zich niet verplicht zich aan de regels te houden, aldus de parlementariërs.

Laatste reacties

 • joannes

  Het wordt Politiek gebracht met investeren in afleidings materiaal, er een speeltuin van maken, en daarmee automatisch varkens ervan weerhoud aan elkaar staart te kluiven. Wat zijn Boeren dom en gierig, in de ogen van het Groene Publiek! Vroeger had je een opleiding en een diploma nodig voordat je ergens gekwalificeerd over kon praten. Tegenwoordig kijk je naar een ongelukkig gemaakte foto en kan je geautoriseerd een regeling afdwingen. Hoe lang kan dat nog goed gaan?

 • Hogman1

  Dit gaat niet goed Joannes en het is al te laat.
  Inderdaad ga je er als boer er tegen in dan is het toch alleen voor eigen belang...... volgens het publiek en onnozelen

 • porky 1

  onlangs vertelde onze transporteur dat hij varkens bij een biologische boer had geladen waarvan er niet een was met een niet aangevreten staart terwijl de man er alles aan had gedaan ( afleidigs materiaal , strooisel , veel ruimte ) en nog liep het uit de hand
  hoe kunnen dan een stelletje onbenullen uit de politiek zonder enige kennis van de praktijk dit soort dingen eisen
  dit vraagt om ongelukken ipv meer dierenwelzijn

 • fransderondhoeven

  heel makkelijk bij hen het staartje afknippen breid die onzin in ieder geval niet uit

 • W Geverink

  Vaak kun je alleen maar gokken naar waarom varkens beginnen met staart bijten. Als alles in de stal klopt is kun je kijken naar het voer. Varkensvoer heeft minimaal 3.5kg zout per ton nodig. Bij lage VC's nog meer. Heb een keer een hele grote uitbraak meegemaakt. Waarom ze begonnen te bijten ben ik nooit achter gekomen. Om ze te stoppen heb ik toen zuivere kali (kunstmest zout) toegevoegd aan het drinkwater met een Dosatron pompje. De dosering telkens verhogen tot dat ze stoppen met bijten of beter gezegd er geen nieuwe gevallen bijkomen. De beschadigde varkens haal je uiteraard uit de hokken en stopt ze bij elkaar. Als ze eenmaal een staart aan het bloeden hebben blijven ze doorbijten. Wij hadden trouwens lang geleden thuis ook de varkens dik in het stro maar dat maakte voor het staartbijten niks uit. Blikken hertshoorn olie en spuitbussen met anti canibalisme stinkspul gingen er door. Enfin een maand of zo na het laatste geval de kalitoevoeging afgebouwd en de jaren er na op enkele gevallen na geen last meer gehad.

 • w v gemert

  Inderdaad vaak onverklaarbaar waarom het staarbijten begint veertig dezelfde hokken, zelfde soort biggen , zelfde klimaat systeem met zelfde instelling en allemaal opnieuw afgesteld en toch een hok met staartbijten. Even onverwacht is het opgehouden, ik hou al 40 jaar varkens en het is voor mij ook een raadsel, maar gelukkig zijn er politici die de oplossing hebben. (wel de verkwisters van belasting geld door maandelijkse verhuizingen Brussel- Straatsburg en dat krijgen ze al gedurende een periode van 15 jaar niet opgelost)

 • Gerard Groot Koerkamp

  Misschien is het verstandig foto's te maken van kapotgebeten staarten en deze op internet te zetten.Steeds moet er dan wel de tekst er bij,dat dit het gevolg is van ondeskundige welzijnsregels afgedwongen door Wakker Dier.

 • boerkebrabant

  goed idee

 • w v gemert

  Gerard Groot Boerkamp wel meteen bij vermelden dat dit ook bij biologische dierhouderij voorkomt, daar waar al extra aandacht besteed wordt aan maatregelen ter voorkoming van staartbijten.

 • BoB de Bakker

  Maar waarom zou de Schepper een varken een staart hebben gegeven?

 • somporn

  Om in te bijten,nu goed:bob de Bakker?

 • joannes

  Dan zijn al die schoonheids operaties bij Mensen ook uit den boze @Bob de Bakker! De natuur is te langzaam in het evalueren, daarom moet je ze een beetje helpen. Daarbij, wij mensen zijn uitgegroeid tot het dominante dierensoort door zelf te gaan denken, organiseren en handelen, oa dieren en planten te cultiveren voor voedsel. De natuur zoveel mogelijk naar onze hand te zetten, in dienst van de mens! Die Schepper heeft daar steeds minder invloed op. Zou het anders zijn hadden we nog van tijd tot tijd een hongersnood of een epidemie! http://www.ourworldindata.org/data/population-growth-vital-statistics/life-expectancy/

 • brabantsduitserke

  de schepper heeft de staart bij een varken gemaakt om de volgende reden.
  als een zeug ligt te biggen gaan de biggen eerder de goeie kant op naar het uier, als ze de verkeerde kant op gaan zit de staart in de weg. daarom bij gelten een extra lange staart. vleesvarkens dus gewoon couperen. kleine ingreep op jonge leeftijd waar het dier zn leven lang plezier van heeft. Het is VOOR dierenwelzijn.

 • LUCTOR

  @brabantsduitserke Wat heeft de schepper voor bedoeling gehad om zoveel beertjes in een worp te scheppen?

 • glaasje

  Gewoon blijven couperen. Varkens blij en de boer / boerin blij. Is niks mis mee. Wat een gezeur van de dierorganisaties en politiek. Makkelijk regels maken van achter het bureau, en zelf niet weten wat dierverzorging in de praktijk betekend.

 • W Geverink

  Door het couperen van het staartje en het castreren van beerbiggen kan later een hele hoop ellende worden voorkomen. Met de vierdagen methode heb ik jaren lange ervaring. Er is prima mee te werken maar maakt naar mijn mening het welzijn van de zeug niet beter (of slechter). In plaats van het wettelijk verplichten van 'politiek correcte' handelingen en acties, zou het beter zijn om gewoon te voldoen aan de Europese wetgeving. Alles daarboven mag op vrijwillige basis.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.