VarkensNieuws

Pleidooi voor strengere aanpak staartknippen

Brussel – De Europese commissie moet meer doen om de naleving van het verbod op staartknippen bij varkens af te dwingen. Dat advies staat in een rapport dat in opdracht van het Europees parlement is gemaakt, naar aanleiding van een petitie van een Deense dierenwelzijnsorganisatie.

De petitie is voor een aantal Europarlementariërs, om de pas aangestelde Europees commissaris Vytenis Andriukaitis voor Gezondheid en Consumentenbeleid te vragen de naleving aan te scherpen. De Nederlandse Partij voor de Dieren is een van de ondertekenaars. Initiatief voor de brief ligt bij een Deense parlementariër.

In een brief aan de Eurocommissaris zeggen de parlementsleden dat het nu tijd is om de druk op de lidstaten die zich niet aan de regels houden te vergroten. Volgens de rapportage van het parlement houden Nederland, Duitsland, Denemarken, België, Polen, Italië en nog elf Europese lidstaten zich niet aan de regels. Alleen Cyprus, Finland, Litouwen, Slowakije, Zweden en het Verenigd Koninkrijk zouden zich houden aan de richtlijn.

Daarbij is niet alleen gekeken naar het stelselmatig staartknippen. Ook de beschikbaarheid van voldoende afleidingsmateriaal in de varkensstallen is een punt van zorg.

Begin dit jaar hebben meer dan vijftig leden van het Europees parlement van verschillende nationaliteit en verschillende politieke groeperingen bij de voorganger van Andriukaitis aangedrongen op nadere maatregelen. De parlementariërs schrijven nu dat de regels al elf jaar van kracht zijn en nog steeds door de meeste varkenshouders worden genegeerd. Kennelijk voelt de sector zich niet verplicht zich aan de regels te houden, aldus de parlementariërs.

Beheer
WP Admin