Varkenshouderij

Nieuws 1263 x bekeken

POV wil plafondbedragen DGF omlaag hebben

Barneveld - De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) wil in een nieuw convenant Diergezondheidsfonds lagere maximale bedragen (plafondbedragen) voor de bestrijding van besmettelijke dierziekten opnemen voor de varkenshouderijsector.

In het nieuwe convenant Diergezondheidsfonds (DGF) dat per 1 januari van kracht zou moeten worden, worden de afspraken vastgelegd tussen overheid (ministerie Economische Zaken) en sector over de financiering van de kosten van bewaking en bestrijding van besmettelijke ziekten als klassieke varkenspest (KVP), Afrikaanse varkenspest en mond- en klauwzeer. Belangrijk onderdeel van de afspraken zijn de plafondbedragen voor de sector in geval van een uitbraak.

Het DGF kent voor de varkenssector twee plafondbedragen. Voor MKZ en KVP geldt een plafond van €19 miljoen. De POV wil dat bedrag omlaag hebben. "We zien dat de overheid zijn verplichtingen op het gebied van het beheer van de wilde zwijnen niet nakomt", aldus voorzitter Ingrid Jansen van de POV. "Wilde zwijnen raken steeds meer verspreid, terwijl er officieel een nulstand geldt buiten de Veluwe en het Limburgse Meinweg-gebied. De zwijnen betekenen een risico voor de varkenshouderij. Ze kunnen KVP en ook AVP verspreiden. Overheid en provincies spelen elkaar de bal toe, maar er gebeurt niets. Er moet ruimte komen om de zwijnen op een effectieve manier te kunnen bejagen."

Het tweede plafond geldt voor de bestrijding van AVP en blaasjesziekte (SVD). In het huidige convenant geldt een bedrag van €42 miljoen. Ook dit bedrag kan omlaag als het aan de POV ligt. Het ziet er naar uit dat blaasjesziekte binnenkort niet meer meldingsplichtig is binnen de EU, aldus Jansen. Voor Afrikaanse varkenspest is de kans van insleep lager dan voorheen werd ingeschat.

Binnen het overleg over een nieuw convenant speelt ook de discussie over afzet van vlees van gevaccineerde dieren nog een belangrijke rol. De POV vindt dat de overheid een taak heeft om de afzet van dergelijke producten, waar op zich niets mis mee is te stimuleren. De overheid ziet dit echter als een ondernemersrisico en wil hierin geen taak op zich nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.