Varkenshouderij

Nieuws

POV heeft erkenning op zak

Den Haag - Het ministerie van Economische Zaken heeft de erkenning afgegeven voor de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV). Dat schrijft minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer.

Dit betekent dat de doelen die de POV nastreeft, passen binnen de EU-verordening voor producentenorganisaties en dus de POV moet bijdragen aan de versterking van de positie van de primaire producent.

Volgens Ingrid Jansen (voorzitter) voldoet de POV ook aan de representativiteiteis voor het verkrijgen van Algemeen Bindend Verklaringen (AVV). Daarvoor moet meer dan de helft van de varkenshouders lid zijn, die samen tweederde van de productie vertegenwoordigen. De POV werkt aan de onderbouwing van de representativiteit.

Er zijn twee AVV's in de maak. Eén heeft betrekking op de verbeteren én inzichtelijk maken van de diergezondheid op bedrijfsniveau. De tweede op het produceren van beren, zodat geen vlees van dieren met afwijkende geur bij de consument komt. Een AVV wordt alleen aangevraagd na goedkeuring van de algemene ledenvergadering van de POV.

Het streven van het bestuur is dat iedere varkenshouder zich aansluit. Daarom is vorige week een belactie gestart. Bijna 200 varkenshouders benaderen collega's om hen te motiveren lid te worden. Dit heeft in een week tijd 200 nieuwe POV-leden opgeleverd. Volgens bestuurslid Eric Douma zijn de meeste niet-leden er simpelweg nog niet aan toe gekomen om zich aan te melden. "Zij staan niet afwijzend tegenover het lidmaatschap."

Of registreer je om te kunnen reageren.