Varkenshouderij

Nieuws 2891 x bekeken 4 reacties

'PED in Oekraine is gevaarlijke variant'

Londen – De varkensziekte PED in Oekraïne is de gevaarlijke variant die ook heerst in de Verenigde Staten en China. Dat heeft een Brits laboratorium vastgesteld aan de hand van monsters die onder licentie waren verstrekt door de in varkensziekten gespecialiseerde diergeneeskundige John Carr.

Dat heeft Carr desgevraagd bevestigd nadat zijn bevinding eerder was gemeld door de Britse varkensbond National Pig Association. Carr heeft zelf in Oekraïne vastgesteld hoe op een goed georganiseerd varkensbedrijf met 5.000 zeugen binnen enkele weken 30.000 biggen dood gingen.

Aan de hand van door hem genomen monsters heeft een Brits lab vervolgens vast kunnen stellen dat het gaat om een variant 'die zit tussen de Amerikaanse en de Chinese', zoals hij het zelf omschrijft. ''Ik zou het niet kwaadaardig willen noemen, zoals de vakpers hier wel doet, maar het is wel uiterst besmettelijk en dodelijk, vooral voor jonge biggetjes.'' Carr stelt daarbij "vooral bezorgd te zijn over het gebrek aan beschermende immuniteit van eerdere blootstelling aan nationale PED-varianten, maar dat is mijn ervaring uit Azië, niet uit Europa".

De bevindingen van de in Britse varkenskringen bekende Carr zijn voor de National Pig Association (NPA) aanleiding nog eens aan te dringen op de hoogst mogelijke waakzaamheid. ''Een speldenknop aan virus kan al vernietigende gevolgen hebben voor onze varkensstapel. Iedere varkenshouder is er persoonlijk verantwoordelijk voor om dat te voorkomen.'' De ziekte is nog niet de EU zelf binnengedrongen, maar staat nu wel aan de grenzen, aldus de NPA.

Volgens de bond is vooral het transport een zwakke schakel in de keten; reden om nogmaals te wijzen op het grondig reinigen en desinfecteren van elke vrachtauto die voor het transport van varkens is gebruikt. De NPA heeft de Britse varkenssector als geheel er al eerder toe weten over te halen om een vrijwillig invoerverbod voor dieren en genetisch materiaal uit de VS in acht te nemen.

Laatste reacties

 • joannes

  En hoe komt zoiets nb in de Ukraine? Is er toevallig al een vaccin? Zou de Pharmaceut hier een belang bij hebben?

 • koestal

  Door al die wilde zwijnen in de Oekraine ,sommige hebben ook nog Afrikaanse varkenspest !

 • bbuizer

  Invoer van landbouwproducten uit Oekraïne vraagt kennelijk om extra aandacht. Het ene probleem (een grote vervuilde biologische zonnebloemkoek voor veevoer) is nog niet voorbij of het andere (varkensziekte PED) dient zich al aan. En ondertussen brengt de VS daar GMOs aan de man. Maar hopen dat de rust en veiligheid in dat land snel weer keert en de landbouw de aandacht krijgt die het verdient.

 • bbuizer

  herstel:
  Invoer van landbouwproducten uit Oekraïne vraagt kennelijk om extra aandacht. Het ene probleem (een grote vervuilde partij biologische zonnebloemkoek voor veevoer) is nog niet voorbij of het andere (varkensziekte PED) dient zich al aan. En ondertussen brengt de VS daar GMOs aan de man. Maar hopen dat de rust en veiligheid in dat land snel weer keren en de landbouw de aandacht krijgt die het verdient.

Of registreer je om te kunnen reageren.