Varkenshouderij

Nieuws 43 reactieslaatste update:12 dec 2014

'Duitsland-wijd 'beroepsverbod' voor varkenshouder Straathof'

Burg - Het Duitse bestuursdistrict Landkreis Jerichower Land in de deelstaat Saksen-Anhalt heeft varkenshouderijconcern Straathof een 'beroepsverbod' opgelegd.

Dat meldt het weekblad Stern op basis van onbevestigde berichten. Volgens Stern zou het verbod aan Straathof om varkens te houden in principe voor heel Duitsland gelden, zij het dat over de kwestie eerst de rechter een uitspraak moet doen.

De vergaande maatregel van de Landkreis Jerichowerland is een uitvloeisel van een grootscheepse door de politie ondersteunde, in maart dit jaar uitgevoerde veterinaire controle-inval in het bestuursdistrict liggende Straathofbedrijf bij het plaatsje Genthin.

Het onderzoek op het bedrijf nam drie dagen in beslag, aldus Stern. Hierbij zijn overtredingen van de dierenwelzijnswetgeving geconstateerd. Om welke overtredingen het gaat, wordt uit het Stern-verhaal, waarvan de inhoud door veel andere Duitse media als nieuwsfeit is overgenomen, niet duidelijk. Wel zouden er al in 2013 ook overtredingen zijn geconstateerd. Die behelsden de omvang van de kraamboxen en de drinkwaterverzorging van de dieren. Ook zou voor zieke dieren in niet voldoende mate veterinaire hulp zijn ingeroepen.

Straathof, die tot de grootste varkenshouders in Europa wordt gerekend, was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Tevens is de website van het concern uit de lucht.

Laatste reacties

 • joannes

  Hoge bomen vangen veel wind! https://www.youtube.com/watch?v=paWJnpX8ZEo Als het erop aankomt éérst die Niederlander!

 • cornelis 22

  Ze gunnen Adriaan zijn succes niet.

 • Hogman1

  Joannes en wat zie ik om 07.06
  Een raggende beer te samen met een geindoctrineerde heer doen geloven dat er met stro en meer ruimte geen letsel meer voorkomt bij zijn manier van varkens houden.
  Kan je natuurlijk die nietwetende programmagluurder wijs maken want die denkt dat de varkens tikkertje speelden?!?!
  Dat het stangbijten van die berige zeugen een gevolg is van een enorme behoefte naar sex is helemaal onbegonnen werk voor die doorsnee gluurder.
  Er is namelijk een verschil tussen mens en dier want een vrouwmens gaat niet schuimbekken 1 maal per maand.
  Heeft die gekleurde verslaggever nog niet helemaal begrepen denk ik

 • kroft

  Meneer Straathof zal wel een paar oud communisten tegen het been geschopt hebben. Dit zijn praktijken die je nog in rusland zou kunnen verwachten. Laten we hopen dat de rechtelijke macht in europe, als de duitste niet in staat is, dit netjes oplost. Sterkte toegewenst van oud stageloper

 • joannes

  @Hogman1, het verschil tussen wat je denkt wat je ziet en weten wat je ziet! Dat moet een keer door kenners worden uitgelegd. En die Adriaan is vanaf het begin veroordeeld. Wanneer je afhankelijk bent van medewerkers en voordurend aan het rechten met buren en overheden voor vergunningen e.d. is het een klein kunstje een infiltrant een paar verhaaltjes op te laten hangen. Bij Albert Heijn of Jumbo zullen ze ook weleens wat vinden. Of nog dichter bij de autoriteit; maak een eens lijstje van Politieagenten die over de schreef gegaan zijn...... In elke organisatie is wel wat te vinden als je alléén daar de aandacht op legt. Ze moeten het vergelijken met vergelijkbare audits over een redelijk periode. Maar ja Voor de TV gaat het meer om het misleiden dan informeren tegenwoordig want reuring brengt kijkers! Hun handel!

 • W.postduif

  Goed zo Duitsland niet meer varkens maar minder .is goed voor de gewone boer. We hebben al genoeg multinatials.

 • Snel

  Het gaat om `t ondernemerschap van Adriaan Straathof en daar kunnen velen nog een puntje aan zuigen. Ik heb maar een klein bedrijf vergeleken met hem, maar `t ondernemerschap van hem kan ik van genieten.

 • Tearpoal

  Alle begrip voor het ondernemerschap van Straathof, maar dit soort
  bedrijven organiseren wel de weerstand voor de hele sector.

 • mt

  Vlugge kerel knap ondernemerschao van , Adriaantje.
  Verschillende keren benadert om zaken mee te doen maar nooit wat op terug gehad van hem.

 • John*

  en ook hier red hij zich vast wel weer uit

 • brabantsduitserke

  gekke wereld .als je ijverig en succesvol bent wordt je gestraft.
  Zo hebben mijn ouders mij niet opgevoed.
  Bij ons kreeg je op je kop als je lui was en niet goed presteerde.
  Kan je van Adriaan en zn personeel toch niet zeggen.

 • podolski

  Mooi zo, geen klassenjustitie in Duitsland. De groten worden net zo aangepakt als de kleinen als ze de wet overtreden.

 • jbb

  een topondernemer,waar we een puntje kunnen aan zuigen ,...?
  meerdere locaties , veel vreemd personeel : geen probleem , of toch,...
  Zie zelf hoe we aan 'ons personeel' continu moeten bijsturen. maar ja ik ben dan ook geen topondernemer.Is dit een afrekening of een hoop opeengestapelde fouten en nalatigheden die stilaan naar boven drijven.
  We hebben nog hoge sterke bomen bij een zware storm zien omwaaien.

 • info460

  Een totaal-verbod om in heel Duitsland nog ooit varkens te houden, slaat helemaal nergens op!! Als er iets fout is gegaan, moet dat onderdeel aangepakt worden, geen probleem. Daar kan de rechter zich dan over uitspreken. Recht = recht en krom = krom. Maar als bedrijven groot worden, hebben we al vaker gezien dat controlerende organisaties en ambtenaren dat niet kunnen 'waarderen'. Dan moet er blijkbaar bloed vloeien. Ze maken dan sector, economie en land kapot, terwijl die ambtenaren door dezelfde hardwerkende mensen betaald worden. Daar is het systeem nooit voor bedoeld!! De bezem erdoor!

 • Jan Arthur

  Is Straathof nu veroordeeld op basis van illegaal verkregen tv-beelden? Of bezorgde hij de ambtenaren teveel werk?
  Of heeft hij tegen het been van bepaalde politiekers gestampt?
  Erg duidelijk is het me toch niet.

 • koestal

  Is Thieme daar ook al geweest ?

 • huisvader

  Top ondernemer alleen nog niet van PR en marketing gehoord ,alleen negatieve dan , sukkel , klootzak verpest het voor de hele varkenssector !

 • koestal

  3 dagen onderzoek, dat is geen kleinigheid,hoeveel varkens heeft Straathof ?ik schat wel 100.000 dieren

 • John*

  koestal je bent een 0 vergeten..

 • joannes

  @info460, een totaal verbod zal wel betekenen dat de overheden Straathof niet meer toestaan de eindverantwoordelijke te zijn van zijn eigen bedrijf. Hij zal een Zetbaas moeten inhuren die met volledige zeggeschap zijn bedrijf gaat runnen en verantwoorden bij de gezaghebbende en controlerende instanties. Tenminste, zo begrijp ik het. Het bedrijf kan nooit onteigend worden, hij zal het moeten laten managen. Een briefje van onvermogen voor de communicatie tussen Straathof en Het Duitse bestuursdistrict Landkreis Jerichower Land in de deelstaat Saksen-Anhalt!

 • Joseph,de man

  Weg met die Straathof, Hij heeft al veel te veel verziekt.

 • Piet, Midden-Europa

  Okay, het is een Top-Ondernemer, dat is waar !!! Heb eens een Reportage gezien op de Duitse Telvisie. Het ontbreekt de beste man alleen aan Diplomatie, dat is namelijk het minste wat je moet beheersen in de voormalige Sovjet-Unie !!! Daar hoorde de DDR ook bij !!! Minstens 20% van de Bevolking is nog steeds overtuigd Communist, daarvan zitten nog minstens 1/3 procentueel in de Veterinaire Dienst, dus 33,3 % die mag je niet boos maken. Bovendien heeft Adriaan nog de Pech dat er in Duitsland een Campagne is tegen Massentierhaltung

 • John*

  weer een mooi hoopje advocaten voer

 • drikhend

  Ik kan en wil niet oordelen of dat Straathof het goed of slecht doet . Het zal wel weer over regelgeving en geld gaan . Maar dat interesseert mij niet zozeer . Maar wat mij bij zulke verhalen altijd verbaasd is dat er altijd min of meer over dierverwaarlozing gesproken of geschreven wordt . volgens mij kan geen een ondernemer iets verdienen als hij of zij de dieren niet goed verzorgd . En dit geld zowel voor groot en kleibedrijf . Dus dan begin ik al te twijfelen aan het verhaal . Want als deze verhalen waar zouden zijn zijn deze ondernemers schat rijk en worden elk jaar stuk armer . Want zeker bij de prijzen van de laatste jaren moet men op en top draaien . En dat kan niet als je de dieren niet goed behandeld .

 • kalkar

  Luister dirk, wanneer een boer zijn biggen euthanaseerd door ze dood tegen een muur te slaan, zo'n boer zouden ze ook dood tegen een muur moeten slaan!

 • Burnetti

  Google even op straathof en Knorhof en je leest wat deze man in Gelderland deed voordat hij naar Duitsland vertrok. Aalderink zal niet verbaasd zijn over het verloop.

  Deze ondernemer is een schande voor de varkenssector en veehouderij in het algemeen.

 • Piet, Midden-Europa

  @drikhend, het Management/Organisatie is volgens mij ook in orde !!! Maar, en dat is in veel Mega-bedrijven ''Het Probleem'' er is geen Tijd voor Zieke en Zwakke dieren !!! Die passen niet in het Systeem !!! Daarom vind ik Persoonlijk 'Massentierhaltung' zeer Bedenkelijk.

 • Deense boerin

  Iedereen weet blijkbaar precies wat er aan de hand is, gezien de reacties?! Iedereen weet welke overtredingen er begaan zijn?
  Het is heel makkelijk: je hebt je gewoon aan de (dierwelzijns)regels te houden. Of je nu 100 of 1.000.000 varkens hebt.
  Als (let op: ALS) hij deze overtredingen heeft begaan, dan moet hij daarvoor gestraft worden. Als veehouder wil je toch ook dat deze mensen aangepakt worden?

 • Evert1

  Ik heb vorig jaar al foto gezien van iemand die er schuren bouwde,
  hoe ze daar met zieke biggen omgaan

 • Piet, Midden-Europa

  Zo is het @Deense boerin !!! Straathof is een Top-Ondernemer, hij staat er mee op en gaat er mee naar bed !!! Alle Mensen en Dieren op zijn Bedrijf die passen in zijn Systeem kunnen overleven, totdat zij Ziek of Zwak worden dan leren zij Genadeloosheid kennen of Sterven !!! Daar haakt de Media gretig op in !!! Mij dunkt dat Adriaan dat weet !!! Hoe moet alleen nog leren daar Fatsoenlijk mee om te gaan, dan zal hij ook Gelukkiger gaan leven en nog MEER..... PLEZIER..... KRIJGEN..... in z'n ..... WERK !!!!!

 • Burnetti

  Beste Piet: zo'n manier van ondernemen is bij de beesten af en laakt elke vorm van respect voor mens en dier. Natuurlijk lonkt het economisch succes velen en komt hier ' bewondering' uit voort.

 • agratax2

  @Piet als Straarhof na die jaren dat hij varkens houdt, nog niet weet hoe je op een fatsoenlijke manier met je dieren omgaat is volgens mij >een paria< in de sector, die de hele sector in discrediet brengt. @Burnetti. Als ik je laatste zin doortrek naar het Wereld toneel zijn er mensen die respect hebben voor Poetin zijn machtswellust en de resultaten van IS. Ook Piet zal deze laatse aanbidding verwerpen, maar bij Straathof schijnt hij genuanceerd te zijn. Ik zie weinig verschil in >dierenmishandeling< of >mensen onderdrukking<

 • John*

  een goed euthenasie beleid van zwakke en hopeloos zieke dieren hoort in een bedrijfsgezondheidsplan... Ik vind dat elk bedrijf moet beschikken over een bak waarin deze dieren vergast kunnen worden. en niet tegen een muur of hek..

 • drikhend

  Deze meneer trekt zich van niemand iets aan . En gaat voor geld en macht . En dwingt op de een of andere manier bewondering af .En als alle verhalen waar zijn bespaard hij de kosten van op goede manier afscheid nemen van zieke dieren En de rest ook niet op orde heeft. Dan kun je stellen het is een glas harde ondernemer die alleen om zijn eigen geeft en lak aan alles en iedereen geeft . In Nederland heeft een bepaalde gemeente ook veel geld uitgegeven om deze meneer terecht te wijzen .Maar moeten we fout bij hem zoeken of bij de bevoegde toeziende overheden . Ik denk bij de laatste . Men had deze meneer als deze zaken zijn zoals beschreven al jaren geleden aan moeten pakken . En om nu hoog van de toren te blazen met een beroeps verbod voor hem en niet voor zijn bedrijven . Is een lachertje . Hij stelt een bewindsvoeder aan en de bedrijven draaien gewoon door .Hoe kun nog beter de burgers voor de gek houden als overheid en rechterlijke macht . Want hier uit kun je concluderen dat toezicht gefaald heeft of dat men toch bang is geweest van grote ondernemers maar nu onder druk van publiek symbolisch deze straf uitdeelt . Als kleine boer was geweest had men hem waarschijnlijk helemaal uitgekleed .

 • brabantsduitserke

  bij een kleine boer valt niks te halen bij adriaan wel.
  daarbij bedoel ik geld en succes. als een actiegroep iets voor elkaar wil krijgen moeten ze de media er bij halen . Bij straathof is het wel interressant
  bij een kleine boer niet dat bieuws is zo over. We zullen zien hoe het afloopt .Als ze straathof kapot krijggen zijn wij als gem veehouder vogelvrij verlaart.
  Ich drücke Adriaan die daumen

 • kalkar

  Het is inmiddels wel duidelijk dat de grote megabedrijven de hele sector in diskrediet brengt, dit is een feit. Maakt niet uit of het de ene keer dierverwaarlozing is, of het uitmelken van personeel, of de luchtwassers uit zetten, enz. Triest dat 95% van de goedwillende boeren, zijnde zeg maar de familiebedrijven, de rekening hiervan ook moeten betalen.

 • John*

  @brabantsduitserke, ik denk dat ze toch de verkeerde vogel proberen te schieten..

 • brabantsduitserke

  john ik hoop het . een ieder geval ene taaie vogel gemakkelijk zal het niet zijn

 • Hogman1

  Adriaantje krijgt geen koninklijke ondersheiding
  http://www.omroepbrabant.nl/?news/221547912/Peel-activist+en+bezwaarkoning+Deurne+krijgt+koninklijke+onderscheiding.aspx
  die zijn er voor de tegenpartij
  vooral maar geen mediaoffensief beginnen en denken dat het vanzelf over gaat

 • drikhend

  Best Brabandsduitserke Al valt er bij de kleine boer niets te halen kan men hem leven heel zuur maken . Ik zie bij Straathof of bij andere grote bedrijven zomaar niet dat deze de deur moeten sluiten laat staan zelf sluiten voor een veroordeling . Deze bedrijven hebben op de achtergrond juridisch voldoende bijstand . Wat kleine boer niet heeft en ook niet kan betalen . Nogmaals ik kan en wil niet oordelen of hij goed of slecht is . Het is een harde jongen die zich van niemand iets aantrekt . En de verhalen over onderzoek enz. kunnen ook sterker verteld worden dan ze zijn . Ik vind de straf die hij krijgt een schijn vertoning die in mijn ogen niets voorstelt . En alleen de burgers en tegenstanders van hem het idee moeten geven dat ze erg hard zijn opgetreden . En de bedrijven beloven beterschap en Straathof zijn centjes rollen gewoon verder onder een stroman .

 • aarthamstra1

  Welke nieuwe naam zal Rabo kiezen.

 • joannes

  @Hogman1, Een benoeming in de orde wordt verleend wegens bijzondere verdiensten jegens de samenleving. Een samenleving dus, die duidelijk kiest voor verarming en minder vee! Dat maken ze wel duidelijk met onderscheidingen voor Aktiegroep leden! Boeren en speciaal Boeren met vee, zijn ongewenste aktiviteiten; het eten komt immers uit de Supermarkt!

 • Hogman1

  Joannes, en daarom moeten we er juist met behulp van diezelfde media in de tegenaanval gaan en niet je in een hoek laten trappen.
  Gewoon laten zien hoe het er aan toe gaat .
  https://www.youtube.com/watch?v=aXT5qnYrrpg
  Dit is zo,n voorbeeldfilmpje hoe het moet!!!!!!!
  Laat het opnieuw inspreken inclusief een voorwoord van bijvoorbeeld Ingrid Jansen van de POV (het oog wil namelijk ook wat)
  Mooi voorbeeld is om ca 1.00 minuut en om 7.00 minuut de reden waarom varkens op roosters lopen... namelijk we laten ze niet in hun eigen 'kot' ,dus strond lopen.
  Is wat anders als zoals WD voorstelt met hun laatste radioleugenoffensief.
  Het is allemaal zo simpel.

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.