Varkenshouderij

Nieuws 1884 x bekeken 16 reacties

Belgen unaniem over productiebeperking

Brussel - De Belgische belangenbehartigers Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat zijn het eens over een voorstel om varkens lichter te slachten, meldt nieuwssite VILT.

Kern van het voorstel is dat elke EU-lidstaat 10 procent van de varkens op 85 procent van het gemiddeld slachtgewicht slacht, mits de varkenshouder daar een EU-premie voor krijgt. Deelname aan de regeling is vrijwillig.

Lichter slachten is alleen in Europees verband effectief, vindt Boerenbond. De Vlaamse minister van landbouw, Joke Schauvliege, deelt het plan daarom met haar collega's tijdens de Europese landbouwraad, begin deze week. Het lichter afleveren zorgt tijdelijk voor extra aanbod. Om marktverstoring te voorkomen pleiten de Belgen daarom tevens voor private opslag, voor het equivalent van de extra hoeveelheid vlees.

De maatregel heeft snel effect, zeggen de Belgische belangenbehartigers. Dat is volgens hen hard nodig omdat zij voor februari sowieso geen marktherstel verwachten.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Een goed voorstel van onze zuiderburen dat door Nederland omarmt zou moeten worden, door zowel de primaire sector als ook door economische zaken. De P.O.V. zou er mee aan de slag moeten gaan of er voor kunnen gaan lobbyen in Europa.

 • alco1

  De eerste maand zal er dan toch door een zure appel heen moeten worden gebeten, omdat er eerst meer aanbod zal zijn.
  Als de stallen eerder leeg komen zullen de nieuwe varkens ook weer eerder opgelegd kunnen worden, waardoor het saldo nog wel eens tegen kan vallen.

 • Realist

  Burgers moeten de EU premie ophoesten......

  Hoeveel draagvlak moet er zijn vanuit individuele Europese varkenshouders en hoeveel procent van de varkens moet aangemeld zijn.

  Heb vroeger premies gezien voor export financiering van biggen werkte ook niet, moesten vermeerderaars met goede biggen een premie betalen om het ondereind met verlies te kunnen exporteren.

  Jammer maar helaas de markt zal zijn werk moeten doen, en die is keihard

 • John*

  @alco, waarom zou je je varkens eerder op gaan leggen? 2 weekjes leeghouden is niets mis mee.

 • Ishtar

  Waarom moet de gemeenschap deze premie betalen?
  Wat is dit voor ondernerschap?
  Laat de slachter die premie maar betalen, of doe het met alle bedrijven samen.
  Als je als sector dat al niet kan regelen, dan moet je eerst daar wat aan doen.
  Maar geen steun aub, los het zelf eens op?

 • hendrikxlandbouw

  En biggen slachten 10 kg

 • A.Pekkeriet

  Voor de korte termijn zal dit werken op langere termijn zullen we toch het biggen aanbod moeten reguleren

 • vigerti

  lost zichzelf wel op, geen europees geld nodig want dan moeten we meer belastingen gaan betalen

 • w v gemert

  Ishtar, wat ben je toch een misselijk makend ventje. Het is de politiek in Europa die ons in de problemen heeft gebracht met de boycot, wat is er dan mis mee dat er een kleine ondersteuning wordt geven aan de varkenssector net zoals bij groente en fruit en zuivel producten. Wat heb jij tegen de varkenshouderij, wat heb jij tegen ondernemers die tot de beste ter wereld horen, wat heb jij tegen ondernemers die zich aan de Europese wet en regelgeving houden, wat heb jij tegen ondernemers die zich ook aan veel zwaardere Nederlandse wet en regelgeving houden???

 • boerkebrabant

  ja willie, eigenlijk moet je op zulke domme opmerkingen nog niet eens reageren, het is een uitstekend plan, wat de pov al heeft omarmd, vlug aan de slag, zou ik zeggen, en misschien mee een slachtpremie voor speenbiggen of zeugen er bij betrekken,

 • ed_erpel

  Hoe klinkt dit: laat de markt gewoon zijn werk doen! Schijnbaar zijn er structureel te veel varkens. Vind niet dat iemand daar een premie voor hoeft op te hoesten! Heb nog nooit mee gemaakt dat iemand een bonus komt brengen voor de waardelozen aardappelen als er weer eens een jaar te veel van zijn.....

 • porky 1

  ishtar wat bedoel je met de gemeenschap moet het weer ophoesten je kunt beter even de reclame op tv van al de supers bekijken en zeggen de gemeenschap heeft met kerst weer goedkoop vlees p[ zijn bord over onze rug en dan worden we ook nog een keer door de politiek genaaid die zo nodig poetin moesten aanpakken maar ja jij als buitenstaander weet het altijd weer beter

 • vldw

  Dat er iets moet gebeuren voor de varkenshouders is zeker, varkens aan een lager gewicht slachten lijkt mij een slechte oplossing aangezien de vlees- en vleeswaren sector bepaalde gewichten van deelstukken moeten hebben voor het productie-proces omdat zij het lastenboek van de warenhuisketens dienen te volgen. Het risico bestaat dat die varkens niet zullen geslacht worden (januari & februari zijn traditioneel maanden met een zeer kalme vleeshandel ). Private opslag is het probleem verschuiven en het risico op lage varkensprijzen gedurende een lange periode en waarbij uiteindelijk de afnemer van het vlees met de meeste pluimen zal gaan lopen.Het gecontroleerd afslachten van biggen lijkt mij de beste oplossing voor de ganse sector om het aanbod te verminderen en de prijzen te doen stijgen

 • boerkebrabant

  vldw, ik denk over lichter slachten wel wat anders, het gemiddelde geslacht gewicht bedraagt rond de 95 kg, slachters hebben graag varkens van rond de 90/95 kg. nou moet je maar eens bekijken hoeveel varkens er op een afrekening staan van gem 95 kg die zwaarder zijn als 95 kg, als je die varkens niet zwaarder maakt als 95 kg of liever nog iets minder, zal je zien dat je gemiddeld geslacht gewicht met bv 3 kg zakt, dit is bijna puur vlees, wat betekent dat er misschien wel 5 % minder vlees op de markt komt, het enige wat je hoeft te doen is een keer vaker top laden en klaar is kees, dit zou vlug geregeld kunnen worden door de gewichtskorting boven de 95 kg drastich te verhogen, uiteraard vind ik dat er ook een zeugen slachtbiggen regeling moet komen, wat kan het toch simpel zijn,

 • vldw

  @boerkebrabant, ik wil alleen maar aangeven dat te lichte deelstukken moeilijk te verkopen zijn of aan gereduceerde prijzen. Het gemiddelde gewicht 3 kg laten zakken is op papier eenvoudig maar in de praktijk zal je al vlug af te rekenen hebben met een aanzienlijk percentage varkens die te licht zijn per verlading.

 • boerkebrabant

  vldw, dat is onjuist als we het doen zoals ik net heb uitgelegd. de gewichtskorting boven 95 kg met een dubbeltje verhogen, en het probleem is opgelost, als je bang bent dat er dan toch te veel lichte varkens komen ga je de korting van het ondereind ook flink verhogen, dan denk ik dat elke serieuze mester wel weet wat ie moet af leveren

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.