Varkenshouderij

Nieuws 759 x bekeken

Wereldproductie varkensvlees stijgt

Washington - Consumenten in de hele wereld eten volgend jaar 111,17 miljoen ton varkensvlees.

Dat is een stijging met 1,17 procent ten opzichte van dit jaar. Die inschatting maakt het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA.

Vooral Chinezen zullen volgend jaar met 58,25 miljoen ton 2,18 procent meer varkensvlees eten dan dit jaar. Aangezien de Chinese productie minder stijgt (plus 1,50 procent naar 57,35 miljoen ton), zal China volgend jaar naar schatting 1 miljoen ton importeren. Dat is 23,5 procent meer dan dit jaar.

Europese inwoners consumeren volgend jaar naar schatting 20,18 miljoen ton. Dat is 0,4 procent minder dan dit jaar. De EU-productie daalt met 0,2 procent naar 22,37 miljoen ton volgens USDA. De Europese Commissie gaat daarentegen uit van een stijging van de productie met 0,8 procent. Sommigen hebben daar twijfels over, gezien de slechte EU-varkensprijzen.

De wereldproductie van varkensvlees zal volgend jaar uitkomen op 111,85 miljoen ton. Dat betekent een verhoging met 1,12 procent ten opzichte van het verwachte aanbod voor dit jaar. Die toename valt lager uit dan de stijging van de wereldconsumptie. Dat kan gunstig uitpakken voor de varkensprijzen.

USDA verwacht volgend jaar een stijging van de export van alle landen in de wereld met 3,7 procent naar 7,20 miljoen ton. Importeurs zullen 1,2 procent meer invoeren met 6,32 miljoen ton. Japan, de grootste importeur ter wereld, zal met 1,28 miljoen ton 3,4 procent minder kopen op de wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.