Varkenshouderij

Nieuws

Vereniging Good Farming Star komt er

Winssen - Er komt op korte termijn een officiële leveranciersvereniging van varkenshouders die produceren voor het Good Farming Star-concept van Vion.

Dat bevestigen Dick van der Vegt in Dalfsen en Jaap Kreuger in Woerden, beiden Star-varkenshouders voor Vion van het eerste uur. Ook slachterij Vion bevestigt de oprichting van een vereniging op korte termijn.

Tot de oprichting van de Vereniging Star Farmers, zoals de naam voorlopig luidt, is besloten tijdens een bijeenkomst van meer dan honderd Good Farming Star-varkenshouders in het Betuwse Winssen. Van der Vegt uit het Overijsselse Dalfsen en Jaap Kreuger uit het Utrechtse Woerden zijn aangewezen als de trekkers van het project om tot oprichting te komen. Zij vormen ook het beoogde dagelijks bestuur. Van der Vegt en Kreuger zijn tot nu toe lid van de expertgroep van Star-varkenshouders. Daarnaast komt er een algemeen bestuur. Dat bestaat naast Van der Vegt en Kreuger uit Willem van Cuijk, Tom Derikx en Eric van den Hurk.

Doelstelling van de nieuwe leveranciersvereniging is te komen tot versterking van de keten. Van der Vegt: "Er was tot nu toe alleen een expertgroep van varkenshouders, maar geen formele leveranciersvereniging."

Kreuger meldt dat er al veel langer de behoefte werd gevoeld om tot een vereniging te komen. "Je hebt naast Vion te maken met de Dierenbescherming die zijn ster uitdeelt en met eisen komt. Tot nu toe waren we met zo'n 150 individuele varkenshouders. Met een vereniging ben je meer een gelijkwaardige partij. De vereniging kan een rol spelen bij overleg over bijvoorbeeld de prijssystematiek of over de toeslagen in het Star-concept. We kunnen ook proberen om tot een rustiger prijsvorming te komen."

Volgens van der Vegt en Kreuger is de rolverdeling in de Good Farming Star-keten duidelijk. "Vion is de regisseur en er is vertrouwen en wederzijds respect tussen de leveranciers en Vion."

Of registreer je om te kunnen reageren.