Varkenshouderij

Nieuws 4060 x bekeken 19 reacties

Veel problemen met vierdageneis

Doetinchem – Het aantal zeugenhouders dat in meer of mindere mate problemen ondervindt van de vierdageneis ligt tussen 50 tot 70 procent.

Dat blijkt uit een rondgang langs enkele grote dierenartsenpraktijken en andere deskundigen op dit gebied. Dierenartsen zien perioden waarin 20 tot 30 procent van de zeugen in een groep opbreekt.

Sinds januari vorig jaar gaan zeugen vier dagen na inseminatie in de groep. In de rest van de EU is dat na 28 dagen, maar Nederland wil dat zeugen een kortere tijd individueel gehuisvest zijn. Een breed gedragen theorie is dat door de vroege introductie als gevolg van stress en/of een slechte conditie één of meerdere zeugen verwerpt. Deze zeugen steken hokgenoten aan doordat die de verworpen vruchtjes opeten. Dat zou komen door prostaglandine in de vruchtjes. Momenteel doet de Gezondheidsdienst voor Dieren nieuw onderzoek naar het gedrag van zeugen en onderling besmetten.

Het probleem lijkt zich vooral in grote stabiele groepen met zeugen met dezelfde dekleeftijd voor te doen. De kans dat een opgebroken zeug een zeug 'besmet' is in zo'n systeem groter. Ook zijn problemen met verwerpen in het najaar traditioneel groter. Ondanks onderzoek en praktijkervaring blijven de problemen omgeven door vragen en onduidelijkheid. Staatssecretaris Dijksma wil voor probleembedrijven een begeleidingstraject. Daarvoor hebben zich ongeveer 360 bedrijven gemeld bij de NVWA.

Lees volgende week meer over de problemen door de vierdageneis in Boerderij Magazine.

Rene Stevens

Laatste reacties

 • Mtstermors1

  komen er ook minder biggen volgend jaar

 • w v gemert

  Afschaffen die verplichting van de vier dagen eis, is beter voordierwelzijn, lager medicijn gebruik, minder beenwerk problemen, minder bronst gevolgen rond de 21 dagen dracht. Europa doet het beter omdat Den Haag ons op achterstand zet. Wat een heerlijk land leven we toch.
  Mtstermost een misplaatste opmerking het gaat over welzijn en niet over de markt situatie die nu erg slecht is.

 • joannes

  Je moet toch helemaal in één theorie leven wanneer je het probleem niet wil onderkennen? Onderzoeker of Politicus het maakt niet uit, maar zo tegen de natuur in regelen is toch vragen om problemen. Met zoveel bewijs een onderneming treiteren is gewoon kwade wil! Met loyaliteit aan het Gezag zijn de vreselijkse misdaden begaan! En hier zie je weer een voorbeeld van het absoluut fout functioneren van Bestuur en Gezag! Laten we hopen dat het niet zo bedoeld is en men uniform met de EU gaat werken.

 • Mtstermors1

  welzijn is bij ons heel goed met de loslopende zeugen. maar iedereen wil toch eigenwijs zijn. direct na de laatste inseminatie moeten de zeugen in de groep. dan geen week groepen. grote groepen waar alle dracht stadia door elkaar lopen heb je geen problemen. maar niemand wil luisteren. moeten toch allemaal boxen met uitloop zijn. kan het ook niet helpen dat bedrijven verkeerde keuze hebben gemaakt met bouwen van hun stal in het verleden.

 • varkenshouder1

  Nou ik heb voerstations maar bij mij werkt het ook nog niet. Ieder bedrijf is anders en de overheid scheert alle bedrijven over eèn kam.
  Bedankt Mtstermors dat ook jij dat niet inziet en hier je collega`s afvalt waar het niet werkt, ook degene met voerstations.....Onze dank is groot.

 • Gesloten


  Laat de overheid eens naar een Europa toe werken met allemaal de zelfde rechten, maar ook de zelfde plichten. Dan kunnen wij op een eerlijke manier met het andere Europese landen concurreren.

 • ketelbinkie

  Maar 140 zeugenhouders hebben zich gemeld bij de NVWA dus het zal wel meevallen.......

 • Gesloten

  Ketelbinkie goed lezen, maar dat zal zo te zien voor jouw niet mee vallen. Hierboven staat duidelijk dat 360 bedrijven zich gemeld hebben???

 • w v gemert

  Indien de melding van problemen met de vierdagen eis bij een andere organisatie dan de NVWA gemeld had kunnen worden dan zouden naar mijn overtuiging veel meer dan de 360 aanmeldingen ontvangen zijn.

 • Pieterv1

  Ach het is allemaal zo erg niet. Bij ons (B) is de 4dageneis niet verplicht en we doen het al ruim 5 jaar.
  Ok... We hebben ook veel moeten zoeken en proberen maar het loopt wel goed. Met een gemiddeld dracht%-tage van 91% hoor je mij absoluut niet klagen!!
  Alles is met voederstations. 2 dynamische groepen jonge zeugen. Van pas gedekt tot 7,5 weken dracht en dan in een andere groep tot einde dracht.
  Meerworpse zeugen allemaal 1 groep. We werken met een 1 wekensysteem en we doen na dekken 100 zeugen per groep. Zeugen blijven de eerste 3,5 wkn in de 'begindracht' zoals wij dat noemen en na scannen schuift alles door naar de 'einddracht'. Dan houden we zo'n 93-94 zeugen per hok en elk hok telt 2 voederstations.
  Het kan echt wel...

 • Pieterv1

  En wat in het artikel staat is absoluut waar. Zeugen die de vruchtjes opeten hebben ook meestal vruchtverlies.
  En er zijn idd meer najaarsverwerpingen maar daar hebben we iets op gevonden. Vanaf eind juli tem eind oktober krijgen de zeugen de eerdte 5-6 weken van de dracht 1/3 meer voeder dan in de andere maanden van het jaar. Tussen half augustus en half september zakken we altijd 5% in dracht%.
  Doordat we met voederstations werken kunnen we alles perfect sturen. We delen de zeugen altijd in onder 4 groepen. Er wordt altijd spekdikte gemeten bij spenen en aan de hand daarvan bepaal ik de voederstrategie.

 • w v gemert

  Pieterv1, ik zal het op zijn Belgisch zeggen: heb je last van dikke nek?

 • mwhjanssen5

  Dit is weer typisch de nederlandse boer als je iets wilt bereiken moet je met een woord spreken naar de politiek, zo maak je het ze wel erg gemakkelijk.
  Voor de boeren die er welmee kunnen werken die zouden dat als meerwaarde kunnen gebruiken, maar ik ben het ermee eens dat men niet verder moet gaan als wat in de EU ook geldt, dit geldt overigens voor alle sectoren. Alles wat boven op de europese regelgeving komt moet vergoed worden zo niet moeten ze je het ook niet kunnen verplichten en voor diegene die het wel zo willen prima hun eigen keuze!

 • John*

  zondag een leuke documentaire gezien over denkwijzen van de mens en de reactie op verliezen. Mensen nemen risico's op gevoel maar hebben een hekel aan verliezen. In dit geval hebben ze met de wetgeving een groot risico genomen en zie nu maar een toe te geven dat je mis zat..

 • Gerard Groot Koerkamp

  De vierdagen eis wordt pas opgeheven als Dijksma vertrekt.Het zit vast op politiek gezichtsverlies,dat is nou eenmaal belangrijker dan dierwelzijn.

 • Pieterv1

  @ w v gemert:
  Geen dikke nek hier. Denk dat jij daar wat last van krijgt.
  Je zou de reactie beter goed lezen en proberen der wat van op te steken.

 • John*

  misschien moeten we Dijksma ook maar een ultimatum stellen. tijdens der EU-top instemming voor 4 dagen eis voor heel Europa of de eis van tafel en aan de markt overlaten..

 • varkenshouder1

  Zou Dijksma bij een zwangerschap ook gaan liggen rollebollen met andere kamerleden in de 1e 4 weken van de zwangerschap, of zou ze ook de spanningen gaan ontwijken.?????

 • Gullef

  @pieter v en w van gemert

  Dijksma heeft wel last van een dikke nek

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.