VarkensNieuws

‘Varkenshouders maken er een microbieel zooitje van’

Wageningen – Varkenshouders hebben geen besef van hygiëne en maken er een microbieel zooitje van.

Dit stelde Leo van Leengoed, hoofddocent diergeneeskunde Universiteit Utrecht, maandagavond tijdens een symposium van studievereniging de Veetelers van Wageningen University.

Volgens Leengoed is de hygiëne op varkensbedrijven verre van goed en wordt er maar wat aangerommeld: “Op veel bedrijven staan ontsmettingsbakken voor laarzen, maar we raken de dieren niet met onze voeten aan, maar met onze handen. En hoe vaak worden deze gewassen en ontsmet? Als je ziet hoe vies deurkrukken van varkensstallen zijn, gebeurt dit niet vaak.”

Volgens Leengoed  zouden bedrijven moeten worden opgedeeld in kleinere bedrijven. Dit omdat bij grote bedrijven veel te veel onderlinge contacten zijn, waarvan het niet mogelijk is dit onder controle te houden. “Je hebt altijd te maken met jonge dieren die bezig zijn immuniteit op te bouwen. Wanneer deze jonge dieren na het spenen worden gemengd gaat het mis. Beter is op te delen in kleinere bedrijven en te sorteren van jong tot oud. Infecties doven eerder uit bij kleinere bedrijven.”

Daarnaast hebben kleinere bedrijven volgens Leengoed meer overlevingskans. “Kijk naar de vogelgriep. Een bedrijf met 100.000 kippen dat geen vervolgschade vergoed krijgt, overleeft het waarschijnlijk niet. Een bedrijf van 20.000 kippen wel.” De onderzoeker stelt dat varkenshouders af moeten van het feit dat kostenreductie de driijfveer is. Volgens hem is de kans op faillissement dan groot. Leengoed: “De huidige productie is gericht op efficiëntie, dit moet richting een evenwichtige productie.”

Beheer
WP Admin