Varkenshouderij

Nieuws 24 reacties

'Varkens tot 7 cent duurder zonder beren'

Loenen aan de Vecht - "Ik ben ervan overtuigd dat varkens 5 tot 7 cent per kilo meer zouden opbrengen als we geen beren hebben." Dat stelt Cees Oostrom, voorzitter sectorcommissie varkenshandel van brancheorganisatie Vee&Logistiek Nederland.

De oorzaak ligt volgens Oostrom hierin dat slachterijen regelmatig partijen met vlees van beren terug krijgen van afnemers omdat het product niet aan de specificaties voldoet en het stinkt. "Die schade moet worden vergoed."

Oostrom merkt dat de weerstand tegen berenvlees groeit. Vanuit de vleeshandel krijgt hij te horen dat het beren mesten de vleesconsumptie onder druk zet. Oorzaak is dat detectie van beren aan de slachtlijn niet goed is geregeld, met gevolg dat consumenten vlees van stinkers op hun bord krijgen. "Die eten zes weken geen varkensvlees meer."

Vanuit de handel krijgen zeugenhouders vaker het advies weer te gaan castreren, betoogt Oostrom. Reden is dat een groeiend aantal vleesvarkenshouders weigert nog langer beren te mesten en de afzetmogelijkheden van biggen en slachtvarkens toenemen met borgen en gelten, in plaats van koppels met beren. Een koppel met borgen brengt een €1 per big meer dan met beren, weet Oostrom.

Oostrom heeft begrip voor het feit dat zeugenhouders graag stoppen met castreren. "Dat scheelt een rotklusje." Niettemin ziet hij het grote aanbod beren als een storende factor in de markt. Dat bij slachterijen de weerstand groeit tegen beren blijkt uit de recente verhoging van de kortingen op beren.

Laatste reacties

 • massy

  Die beren moeten veel lichter geslacht worden .30 jaar geleden hadden wij ook al beren maar toen was de boven grens 85 kg . maar nu willen ze te veel en dan heb je veel meer stinkers. maar dit hebben ze al veel langer aan zien komen en nu moet het ineens anders zeker. maar begin eerst maar eens die geslacht gew naar beneden te doen dan is er al een heel probleem minder. maar ja dat wist de slachterij wereld al lang en onder de wedstrijd de regels veranderen dat is zo gemakkelijk.want een korting op het vlees is zo geregeld.

 • fransderondhoeven

  als ze lichter gaan slachten komen ze vlees tekort en gaat de prijs omhoog dat kan niet

 • boerkebrabant

  de fokkers moeten zich bewust zijn van wanneer ze blijven stoppen met castereren, ze zelf de ondergang van de varkenshouderij in luiden, dus morgen weer beginnen met castereren, iedereen blij, en vooral het varkens, want die zijn van de groeps verkrachtingen, en alle sores die daar bij komt vanaf.

 • w v gemert

  De signalen uit de markt zijn nu wel duidelijk genoeg. Van Roy-meat was de eerste die in de boerderij melde dat de productie van beren een prijskorting op levert van ongeveer 5 cent per kg, recentelijk nog een slachterij die meld nauwelijks afzet heeft voor berenvlees, weer anderen roepen op tot leveren van minder beren ,Belgische slachterijen zijn totaal niet geïnteresseerd in levering van beren en nu weer een oproep van de handel. Voor mij is duidelijk dat verdooft castreren weer het uitgangspunt moet worden, nog los gezien van de hiermee gepaard gaande verbetering van het dierwelzijn.

 • Hogman1

  mooie foto weer Boerderij
  dit keer.... een Pia-beer

 • joannes

  Een regel door leken bedacht en veel leed veroorzaakt heeft in hok. En nadat de consument zich bedonderd voelt, en altijd die Russische Roulette van ¨stinkt die of stinkt die niet¨ meeneemt in haar koopbeslissing,. wordt de sector langzaam uitgeholt. Die PdvD heeft een dubbele agenda gehad en lacht zich nu een slag in de rondte. Zij hopen dat mensen uitwijken naat Vegetarisch. Hoe kan je zoiets aan kiezers duidelijk maken? Met dat filmpje van een hok met Beren die elkaar verkrachten, graag geluid erbij. PvdD wil transparantie, nu die krijgen ze, mogelijk kan je ze nog verantwoordelijk stellen voor dit leken beleid!

 • alco1

  Tjonge jonge Boerderij. Om zo'n foto te plaatsen. Je zou zoiets van Wakker Dier kunnen verwachten. Of moeten we veel redactieleden ook al in die hoek plaatsen?

 • joannes

  Je kan wel eens helemaal gelijk hebben @alco1!

 • varkensboerk

  Als 10 tot 20 % van de varkensboeren die wel succesvol beren kunnen mesten dat blijven doen, dan kan de rest lekker castreren en is iedereen blij. Voor 10 tot 20% is er wel plek op de vlees markt. Met de huidige prijzen zeurt iedereen en krijgen de beren de schuld(gedeeltelijk terecht) maar er spelen ook veel andere problemen momenteel.

 • varkenshouder1

  Of je wel of niet beren kunt mesten doet er niet toe. Ze blijven stinken.!!!
  Ook in de pan en dat is zwaar fout.
  Verder ben ik het eens met de foto. Hoe kun je als redactie zo`n foto plaatsen. Uit het dossier 'Wakker Dier' zeker.???

 • wimkr

  Hier ook regelmatig vlees uit de supermarkt met beregeur. Wij gebruiken minimaal varkensvlees om dit gestink te voorkomen. Of maar weer een huisslachting van vrouwlijke dieren te beginnen.

 • boerkebrabant

  ik vraag me af hoeveel beren mesters een beer als huis slachting nemen, nou ik weet het al, geen een, en dat zegt genoeg

 • alco1

  We hadden een keer karbonades in de oven. Heel de keuken stonk. Toch geprobeerd te eten. Twee van de acht waren niet te vret...
  De overige zes maar gedeeld.
  OP zo'n moment denk je toch wel: Varkensboeren, wat hebben jullie je in de luren laten leggen.

 • silviabakel

  Sorry, zijn de beerbiggen ook een euro goedkoper geworden toen de fokker niet meer hoefde te castreren ??!! Nee dus. Dus nu de borgbiggen ook niet duurder!!!!!!!

 • silviabakel

  Weer makkelijk betalen van een handelaar uit een vleesvarkenshouder zijn portemonee. Nee, dus.

 • juur

  Weer beerevlees in de pan zegt mijn vrouw, Volgende keer maar een haan in de pan dat is veilig Of over grens vlees halen.

 • Hogman1

  Bieflapje Thieme wil nu ook een datum instellen wanneer we verplicht worden om te stoppen met couperen van staarten.
  Geen filmpje maar een prachtducumentaire maken met verkrachtingsscenes en kanibalisme in de varkenshouderij dankzij en in opdracht van diervriendelijke politici.
  Ik zou maar niet lang wachten !!!!!!

 • aejp.poels

  erg kinderachtig om pvdd hier de schuld van te geven. we waren er zelf bij. geslacht gewicht beren flink omlaag brengen. wordt het ook interessanter om borgen te mesten. signaal van slachterijen is duidelijk.

 • Jan Arthur

  Nee,Aejp.poes, het signaal van de consument is duidelijk.

 • joannes

  Nee, @aejp.poels en @Jan Arthur; Boeren of Boeren organisaties hebben Nooit de moeite genomen om eens goed uit te leggen aan het stemmende publiek wat die Beertjes elkaar aandoen wanneer ze hun hormonen productie behouden. Er had een geweldige doordachte tegenaktie gemaakt moeten worden waarin duidelijk werd uitgelegd en getoond waartoe die Beertjes in de Puberleeftijd toe in staat zijn. Het is het toonbeeld van Natuur en Bullying (om maar eens een woord te gebruiken uit het sociale idioom),met bloederige slachtoffers! Wanneer stemmers geweten hadden waartoe die onschuldige biggetjes in staat zijn, eenmaal in de Pubertijd, was PvdD met hun schijnheilige, religieuze vegetarische beweging al lang ontmaskert geweest. In die zin heeft aejp.poels een beetje gelijk! De Boeren zijn te passief geweest. maar dat is te herstellen! Toon nu wat er aan de hand is in het HOK!

 • alco1

  Precies @joannes. Zo is het. Daarom heb ik ook mijn lidmaatschap van het LTO opgezegd.
  Altijd werd maar gezegd: We willen het onderwerp niet te groot maken. Maar het gevolg was dat o.a. PvdD onbelemmerd kon voortwoekeren als onkruid.
  Trouwens kom je ook geregeld bestuurders tegen die vooral het eigen belang kennen.
  Zo is ook de voorzitter van LTO Overijssel totaal niet geliefd in zijn buurt.

 • Hogman1

  Ach @Alco ,dat de bestuurders er voor eigen gewin zitten is alom bekend
  Maar dat ze mij nadien een erfenis nalaten die ik niet wil is veel erger.
  Beren is voor mij geen probleem omdat ik die niet koop.
  Staartjes niet couperen wordt een megaprobleem voor iedereen
  Een hond kan je trainen om sociaal te zijn.
  Varkens ook volgens de dierenpartij
  Alleen is het jammer dat de gemiddelde boer meer dan 2 varkens heeft • joannes

  Over honden gesproken @Hogman1, met deze vragen en dan voor de PvdD over varkens zou je ze weleens beschamend kunnen zien kijken: (Natuurlijk met documentatie) https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20102011-99.html
  Bij vraag 5 moet je de woorden deelnemen en organiseren veranderen in handhaven en verplichten!

 • Hogman1

  Prachtig gevonden Joannes,zo valt de dierenpartij in haar eigen valkuil.
  Pakte de belangenbehartiging dit ook maar op.
  Als je dit toch leest is het toch allemaal niet zo moeilijk om ook in de aanval te gaan
  Geweldig!!!

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.