Varkenshouderij

Nieuws 7 reacties

'Rusland houdt varkensvleesboycot niet lang vol'

Rheda Wiedenbrück – Rusland zal zijn boycot van varkensvlees uit Europa binnen een jaar weer moeten opheffen.

Dat is nodig, omdat het land te weinig varkensvlees krijgt. Dat stelt directeur Clemens Tönnies van het gelijknamige varkensvleesbedrijf op een vleescongens van Top Agrar.

De Russische boycot van EU-varkensvlees raakt alle varkenshouders, producenten, verwerkers en exporteurs volgens Tönnies. "We moeten daarom met Rusland aan tafel gaan zitten en een oplossing bedenken om de klappen op te vangen", stelt de Duitse directeur.

Rusland wil volgend jaar met 2,83 miljoen ton 6,5 procent meer varkensvlees produceren dan dit jaar. Desondanks moet het land dan nog zo'n 375.000 ton importeren.

De Russische minister Nikolai Fjodorow stelt dat Rusland, ondanks de boycot ten opzichte van Europa en Amerika, voldoende varkensvlees heeft. Naast een verhoging van de productie in eigen land, zorgt een stijging van de invoer uit andere werelddelen daarvoor volgens hem. Directeur Sergej Juschin van de Russische vleesassociatie meldt dat de Russische varkensvleesinvoer tussen augustus en oktober met meer dan 75 procent is gestegen naar een waarde van €195 miljoen. Brazilië is daarbij de belangrijkste leverancier aan Rusland. Braziliaanse vleesbedrijven exporteerden in september ruim 17.000 ton varkensvlees naar Rusland. Dat is 77 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De Braziliaanse varkensvleesuitvoer naar Rusland steeg tot en met september met 24 procent naar bijna 105.000 ton ten opzichte van de eerste negen maanden van 2013.

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  putin en clemens zijn vriendjes die met ons doen wat ze willen. Hoeveel
  vlees heeft tonnies niet goedkoop ingekocht. Nu moet clemens ervan . als ze de grens weer open krijggen gaat de prijs weer omhoog. als ie tehoog
  wordt ,moet jij eens kijken wat dan weer gebeurt met die russische grens.
  We moeten veel minder gaan produceren allemaal . Misschien een opgave van POV

 • Snel

  kern van waarheid zit erin #1 Clemens praat met voorkennis.

 • Jan Veltkamp

  De boycot is nog niet zo oud en het duurt maanden om een nieuwe goederen stroom op te bouwen of uit te breiden. In dit geval de vlees stroom van Brazilie naar Rusland. Veel interessanter en nauwkeuriger zijn de gegevens van de hoeveelheden in november en december tov diezelfde maanden vorig jaar. Dan krijg je aardig beeld hoeveel van de vleesmarkt al is overgenomen door Brazilie en dus verloren gegaan voor Europa. Clemens maakt zich dus terecht zorgen over het marktaandeel er nog voor hem is als komende zomer de grens tussen Europa en Rusland weer opengaat. Ga er maar niet vanuit dat Brazilie het zo maar weer uit handen geeft. Ik vind het zeer zorgelijke ontwikkelingen voor Europa.

 • agratax2

  Als we in Europa bij Poetin gaan bedelen om de grens weer open te krijgen, zal Poetin dit zien als de volgende overwinning op de EU. Hij zal hier moed uit putten om zijn expansie drift de vrije loop te laten en na Oekraine te hebben ingelijfd, zal hij zijn volgende slachtoffer kiezen en starten met de pesterijen die zullen leiden tot weer een instabiel land met ethnische Russen. Poetin brengt hier de vrede en de Russische minderheid weer aan het roer. Gaat ons idealisme dan alleen via onze bankrekening?

 • slutter

  Niet dus !!

 • varkenshaasje

  ja agratax je zult best gelijk hebben maar ik heb moeite om solidair te zijn met welk land dan ook als europa niet eens solidair is met zijn boeren.
  een grote broek aantrekken en ons als producenten de rekening laten betalen zo kan ik ook solidair zijn.
  dit zou niet gaan gebeuren werd ons verzekerd door rutten maar dit is alweer de zoveelste leugen van Rutten en consorten.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.