VarkensNieuws

‘Rusland houdt varkensvleesboycot niet lang vol’

Rheda Wiedenbrück – Rusland zal zijn boycot van varkensvlees uit Europa binnen een jaar weer moeten opheffen.

Dat is nodig, omdat het land te weinig varkensvlees krijgt. Dat stelt directeur Clemens Tönnies van het gelijknamige varkensvleesbedrijf op een vleescongens van Top Agrar.

De Russische boycot van EU-varkensvlees raakt alle varkenshouders, producenten, verwerkers en exporteurs volgens Tönnies. “We moeten daarom met Rusland aan tafel gaan zitten en een oplossing bedenken om de klappen op te vangen”, stelt de Duitse directeur.

Rusland wil volgend jaar met 2,83 miljoen ton 6,5 procent meer varkensvlees produceren dan dit jaar. Desondanks moet het land dan nog zo’n 375.000 ton importeren.

De Russische minister Nikolai Fjodorow stelt dat Rusland, ondanks de boycot ten opzichte van Europa en Amerika, voldoende varkensvlees heeft. Naast een verhoging van de productie in eigen land, zorgt een stijging van de invoer uit andere werelddelen daarvoor volgens hem. Directeur Sergej Juschin van de Russische vleesassociatie meldt dat de Russische varkensvleesinvoer tussen augustus en oktober met meer dan 75 procent is gestegen naar een waarde van €195 miljoen. Brazilië is daarbij de belangrijkste leverancier aan Rusland. Braziliaanse vleesbedrijven exporteerden in september ruim 17.000 ton varkensvlees naar Rusland. Dat is 77 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De Braziliaanse varkensvleesuitvoer naar Rusland steeg tot en met september met 24 procent naar bijna 105.000 ton ten opzichte van de eerste negen maanden van 2013.

Beheer
WP Admin