Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Proef met stalkeuring uitgesteld

Barneveld - De eerste proef met stalkeuring nieuwe stijl bij export van varkens, de zogenoemde pre-pilot is uitgesteld tot na de jaarwisseling. Dat meldt vicevoorzitter Theo Duteweerd van de NVV. De reden is dat de voorbereidingen voor de proef meer tijd vergen dan verwacht.

Aan de proef zouden tien varkensbedrijven en drie handelaren en exporteurs meedoen. In totaal zouden tijdens de proef 50 exporten plaatsvinden waarbij stalkeuring zou worden toegepast.

In de afgelopen periode is er een IKB-module ontwikkeld voor de stalkeuring. Alvorens varkensbedrijven mee zouden kunnen doen aan de proef moeten ze een audit, een controle, ondergaan of ze voldoen aan de eisen van de IKB-module. Datzelfde geldt ook voor de betreffende handelaren en exporteurs die zouden meedraaien in de proef. "Het vergt allemaal meer tijd dan gedacht en daarom hebben we in goed overleg met de NVWA besloten om de proef uit te stellen tot na de jaarwisseling", aldus Duteweerd. Als alles goed gaat, gaat de proef nu op 5 januari van start.

Laatste reacties

 • Hogman1

  Aan de proef zouden tien varkensbedrijven en drie handelaren en exporteurs meedoen.
  Het is toch weer wat 13 audits
  1 per dag is 13 dagen werk ,volgens mij bestaat een werkweek uit 5 dagen dus 3 weken weken werk voor 1 man.
  Hoelang zij we nu al bezig met voorbereiden ,maandje of 6 ?????

 • gertke

  En komen er ook controleurs voor de auditeurs?

 • aarthamstra1

  De boer moet ook gekeurd worden. Heerlijk een EU een wet een regelgeving ,nog een reden om uit de EU te stappen.

 • Jan Arthur

  @aarthamstra, moet de boerin ook gekeurd worden?

 • HJ O R

  Beste Jan Arthur, goed idee!!!!!!!

 • w v gemert

  aarthamstra, het ligt deze keer niet aan de EU regelgeving maar aan de Nederlandse invulling daarvan. De export kosten van Belgische varkens naar Vion Nederland hoeven daar helemaal niet aan te voldoen en deze geven ook een EU-export certificaat af, NVWA vindt dat goed en Vion ook en de consument dus ook. Allen kost dat ongeveer de helft van de Nederlandse kosten per varken en is ook nog beter voor dierwelzijn.

 • aarthamstra1

  w v Gemert dat is ook wat ik bedoel Die NVWA heeft een convenant gesloten over transparantie enz met VION wist gelijk wat dat ging betekenen op grote schaal bedonderen.
  Het ligt niet aan de EU dat klopt. De Hollandse regering wil meer .meer dan de EU regels Die misbruikt ze samen met het NVWA om de Hollandse boer te pesten. De EU staat dit gerotzooi van Holland toe, dan heeft het ook geen zin die EU .Waar zijn onze voormannen (Z)lto ook die zoals ik hier vaak roep dan beter opgeheven worden.

 • Tiny1946

  Dat zeg ik al jaren wat is onze organisatie waard! En wij als boeren zijn zo stom om die hufters die ons zouden moeten verdedigingen betalen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.