VarkensNieuws

Proef met stalkeuring uitgesteld

Barneveld – De eerste proef met stalkeuring nieuwe stijl bij export van varkens, de zogenoemde pre-pilot is uitgesteld tot na de jaarwisseling. Dat meldt vicevoorzitter Theo Duteweerd van de NVV. De reden is dat de voorbereidingen voor de proef meer tijd vergen dan verwacht.

Aan de proef zouden tien varkensbedrijven en drie handelaren en exporteurs meedoen. In totaal zouden tijdens de proef 50 exporten plaatsvinden waarbij stalkeuring zou worden toegepast.

In de afgelopen periode is er een IKB-module ontwikkeld voor de stalkeuring. Alvorens varkensbedrijven mee zouden kunnen doen aan de proef moeten ze een audit, een controle, ondergaan of ze voldoen aan de eisen van de IKB-module. Datzelfde geldt ook voor de betreffende handelaren en exporteurs die zouden meedraaien in de proef. “Het vergt allemaal meer tijd dan gedacht en daarom hebben we in goed overleg met de NVWA besloten om de proef uit te stellen tot na de jaarwisseling”, aldus Duteweerd. Als alles goed gaat, gaat de proef nu op 5 januari van start.

Beheer
WP Admin