VarkensNieuws

Hogan heeft geen geld voor steun varkenshouderij

Brussel – Landbouwcommissaris Phil Hogan heeft geen geld voor een steunmaatregel voor de varkenssector.

Een verzoek van Denemarken om varkensvlees van de markt te nemen in private opslag, wees hij van de hand. “Dat kost €100 miljoen en dat geld heb ik niet. In de varkenssector is wel sprake van een prijsdaling, maar die is niet vergelijkbaar met wat de zuivelsector in de Baltische staten en Finland meemaakt.”

Hogan heeft wel gesprekken gevoerd met de Baltische Staten en Finland om te kijken welke steunmaatregelen voor de zuivel in die landen kunnen worden getroffen.

De Europese landbouwministers vragen hun collega’s van financiën om niet te snijden in de landbouwbegroting. De Europese Commissie wil minder uittrekken voor het gemeenschappelijke landbouwbeleid. De meeste landbouwministers zijn het daarmee oneens en verwoorden dat in een brief aan de raad van ministers van financiën, die daar deze week over vergaderen.

De Italiaanse voorzitter van de landbouwministers zei maandagavond dat het voorstel van de Europese Commissie niet tegemoet komt aan de nood van de landbouw, die door de Russische boycot extra onder druk staat.

Essentie van de kritiek van de landbouwministers is dat de gevolgen van de Russische boycot in feite wordt opgehoest uit de gelden voor het landbouwbeleid.

De Europese koepel van landbouworganisaties. is blij met de druk van de landbouwministers op hun collega’s van financiën. Secretaris-generaal Pekka Pesonen zegt dat het volstrekt onacceptabel is dat de Europese Commissie  bezuinigt op de landbouwuitgaven, terwijl er geen dubbeltje wordt vrijgemaakt voor de problemen in de varkenssector als gevolg van de Russische maatregelen. Volgens Pesonen moeten boeren twee keer betalen voor de gevolgen van de Russische boycot: eerst door de lagere prijzen en vervolgens door een korting op de inkomenstoeslagen.

Beheer
WP Admin